Onderhandelen: een kwestie van ritsen...


HENK VAN WEERT

Het is een krappe meerderheid, maar van de andere kant: er hoeven feitelijk maar twee partijen het eens te worden over de vorming van een nieuwe bestuurscoalitie in Boxtel. Met respectievelijk zeven en vijf zetels hebben Balans en Combinatie95 nu de kans een college van B en W te vormen dat staat als een huis.

Natuurlijk, de twee partijen stonden door de jaren heen in belangrijke dossiers vaak lijnrecht tegenover elkaar. Maar op beide verkiezingslijsten zijn tal van jongeren te ontdekken die op de achtergrond waarschijnlijk nadrukkelijk mee zullen praten en oud zeer terzijde willen schuiven.

Dat bleek ook al in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van november. Zowel Mariëlle van Alphen als Désiré van Laarhoven gaven immers aan de blik vooral vooruit te willen werpen om niet te blijven steken in het verleden. En misschien is het feit dat beide lijsttrekkers c.q. onderhandelaars vrouw zijn, ook nog wel eens bevorderlijk voor een verfrissende opstelling tijdens de coalitiegesprekken.

Het lijkt een goede zet om Fons Naterop aan te trekken als informateur. In het jaar dat de CDA'er in Boxtel als waarnemend burgemeester aan het roer van het gemeentebestuur stond, stak hij flink wat energie in het aanhalen van contacten met burgers en organisaties. Dat leverde hem credits op in de lokale samenleving. Bovendien: de 64-jarige Naterop is niet alleen een aardige vent, maar ook gepokt en gemazeld in het lokale openbaar bestuur. Twintig jaar lang was de geboren Betuwenaar gemeentesecretaris in diverse gemeenten en ruim tien jaar burgemeester van de inmiddels opgeheven gemeente Aalburg. Kortom, hij kent het klappen van de zweep.

Dat de twee onderhandelende partijen vorige week INbox vroegen om mee te praten over een nieuw bestuursakkoord lijkt vooral ingegeven door de kwaliteiten van het nieuwbakken raadslid Fred van Nistelrooij als verkeerskundige. Want juist op dat vlak vallen in de Boxtelse pollitiek nog altijd harde noten te kraken tussen Balans en Combinatie95.

Van Nistelrooij kan door zijn achtergrond en kennis op het gebied van infrastructuur als 'vakwethouder' wellicht veel goeds voor Boxtel betekenen. En mogelijk helpt de voorman van INbox met zijn verkeerskennis ook om Combinatie95 en Balans keurig te laten ritsen op de politieke snelweg: om beurten elkaar in laten voegen op moeilijke dossiers.

Dan moet Van Nistelrooij en zijn eenmansfractie niet de speelbal worden van de twee grote coalitiepartijen. Maar áls de coalitievorming lukt, kan Boxtel nog lang de vruchten plukken van deze samenwerking.