MEER TOETERS EN BELLEN IN ELKE KLAS

Belles Amies wil kinderen zelf muziek laten maken


JAN HERMENS

Als het aan Lionsclub Boxtel Belles Amies ligt, klinken in elke basisschool in de gemeente binnenkort meer toeters en bellen. De serviceclub ondersteunt elk jaar een lokaal goed doel. Dit keer is dat Meer muziek in de klas. ,,Een doel naar mijn hart", aldus president Aagje Verstegen.

Verstegen had dit jaar zelf de eer het goede doel te mogen kiezen. ,,Dat is Meer muziek in de klas geworden. Het is voor het eerst dat deze organisatie in Boxtel actief is. Doel is structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolleerlingen."

Naar de effecten van musiceren zijn diverse onderzoeken gedaan. ,,Dat muziek maken kinderen goed doet, is wel bewezen. Ze leren letterlijk luisteren naar elkaar, muziek zorgt voor sociale binding, voor empathie en bevordert de creativiteit. Daarom heb ik voor dit goede doel gekozen. Er loopt inmiddels een pilot op de basisschool De Hobbendonken. Het is de bedoeling dat De Beemden en de Sint-Theresiaschool volgen, maar door de coronamaatregelen heeft die aansluiting wat vertraging opgelopen."

SCHOENENPROJECT

Het blijft in Boxtel - als alles volgens plan verloopt - niet bij Meer muziek in de klas. Cultuurbox is bij het traject betrokken en wil de lessen in de scholen verbinden met naschoolse activiteiten. Coƶrdinator Gerry Roche: ,,Bovendien willen we met partijen uit het Boxtelse muziekleven om de tafel om hen bij het project te betrekken en samen tot een breder geheel te komen. Die ontwikkeling staat echter nog in de kinderschoenen."

Over schoenen gesproken: ook daar is Belles Amies mee bezig. Als de coronamaatregelen het weer toelaten, wacht de vrouwen een flinke partij schoeisel. Verstegen: ,,Van den Breekel uit Moergestel (fabrikant van innovatief schoeisel - red.) schenkt 160 paar schoenen aan de voedselbank. Die moeten opgehaald, gesorteerd en uitgedeeld worden. Wij gaan daarbij helpen."

De leden van de serviceclub steken de handen graag uit de mouwen. Dat bewezen ze in december nog, toen ze de Voedselbank Boxtel hielpen met het inzamelen van levensmiddelen. ,,We zoeken nog andere projecten om ons voor in te zetten", vertelt Verstegen.

HAP & TRAP

De Belles Amies zouden in niet-coronajaren rond deze tijd bezig zijn met voorbereidingen voor De Proeftuin, de jaarlijkse proeverij in de tuin van mbo-vakschool SintLucas. Verstegen: ,,Dat evenement gaat niet door. Wel staat er een alternatief op stapel, maar niet in april. Samen met ons mannelijke equivalent Lionsclub Dommel en Aa houden we een Hap & Trapdag. In september, is de bedoeling."

Happen en trappen betekent bourgondisch fietsen, alleen, als duo of met het hele gezin. ,,De lekkernijen kopen we lokaal in, zo steunen we onze plaatselijke horeca. Die vormt anders een van de pijlers van De Proeftuin. De fietstocht voert langs allerlei rustpunten waar de deelnemers een gerechtje wacht. Deelnemers vertrekken niet gelijktijdig, maar op een moment naar keuze. Dat voorkomt groepsvorming."

RESERVEPOTJE

Met Hap & Trap genereren de serviceclubs inkomsten waarmee ze goede doelen kunnen steunen. Verstegen: ,,Doorgaans levert De Proeftuin geld op, maar dat evenement is weersafhankelijk. Wij beschikken dan ook altijd over een reservepotje voor als het weer of in dit geval corona spelbreker is. De goede doelen krijgen hoe dan ook een financiƫle bijdrage, dat is zeker," besluit Verstegen.