Oud-Boxtelaar Bjorn van Eeuwijk maakt zijn programma voor Kink Distortion nu nog vanuit Tilburg. Hij hoopt ooit volledig aan de slag te kunnen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Oud-Boxtelaar Bjorn van Eeuwijk maakt zijn programma voor Kink Distortion nu nog vanuit Tilburg. Hij hoopt ooit volledig aan de slag te kunnen. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

OUD-BOXTELAAR BJORN VAN EEUWIJK AAN DE SLAG BIJ ALTERNATIEF RADIOSTATION VAN MICHIEL VEENSTRA

'Van Kink-kanaal volwaardig metalstation maken'

RENS VAN DEN ELSEN

Snoeiharde gitaren, beukende drums en teksten die grotendeels onverstaanbaar zijn. Welkom in de wereld van metal. Een wereld die oud-Boxtelaar Bjorn van Eeuwijk maar al te goed kent. Zijn liefde voor het muziekgenre heeft hem sinds begin dit jaar een plekje tussen de dj's van internetradiostation Kink opgeleverd met zijn programma Bjorn's Beton Uur. En dat voelt voor hem als de redding van metal op de radio in Nederland.

Wie een metalfan voor de geest haalt, denkt al snel aan mensen in zwarte kleding met lang haar. Tenminste, dat is het clichébeeld. Van Eeuwijk heeft weliswaar lang haar, maar dan in baardvorm, verder is zijn hoofd gladgeschoren. Daarnaast is hij goedlachs, staat hij bij Helicon voor de klas als docent informatiekunde en draagt hij ook kleurrijke kleding.

Klein van stuk, maar groots in zijn kennis van metalmuziek. Die liefde begon in 1992 toen hij de band Guns 'n Roses leerde kennen tijdens de tv-show van de Tribute to Freddy Mercury in Wembley Stadium. ,,Toen ik dat hoorde was ik verkocht, het klonk zo bruut. Vanaf dat moment ben ik altijd op zoek gegaan naar meer. Van Metallica via Motörhead naar Machine Head. Metal werd mijn muziek. Af en toe heb ik wel uitstapjes gemaakt naar andere genres, maar altijd keerde ik weer terug naar de basis."

LOKALE OMROEP

Kort na de eeuwwisseling maakte Van Eeuwijk bij de Boxtelse scouting kennis met radio tijdens de jaarlijkse Jamboree on the Air/Internet (JOTA/JOTI). ,,Met twee op een kratje vastgetapete microfoons de kinderen interviewen, dat vond ik erg gaaf om te doen." Zijn interesse was gewekt en na een korte zoektocht kwam hij uit bij de lokale zender Boschtion waar hij als beginneling aan de slag mocht.

Zes jaar geleden stapte Van Eeuwijk over naar de lokale omroep in Tilburg, waar hij inmiddels ook naartoe was verhuisd. ,,Daar ben ik begonnen met mijn eigen programma Bjorn's Beton Uur, waarin ik volgens een door mijzelf opgesteld format de metalscene onder de aandacht bracht. Van classics tot nieuwe releases en van trash tot death, alles kwam voorbij." Ondertussen bezocht hij veel concerten en schreef hij hier ook recensies en artikelen over voor de inmiddels ter ziele gegane website metalrage.com.

En toen kwam eind 2020 het landelijke radiostation Kink in beeld. Van Eeuwijk luisterde al vaak naar het programma van dj en metalzangeres Caroline Westendorp op het themakanaal Distortion, dat volledig in het teken staat van de harde muziekstijl. Zij stopte echter in de herfst van vorig jaar en daardoor viel er volgens de oud-Boxtelaar een flink gat in de programmering.

,,Niemand hield het kanaal meer bij en ik vond het jammer dat het enige metalprogramma van Nederland was gestopt. Dus heb ik een mail gestuurd naar de zender en mijn diensten aangeboden. Programmadirecteur Michiel Veenstra (heroprichter van Kink en voormalige dj bij 3FM - red.) had daar wel oren naar, maar kon me geen vergoeding geven. Dat vond ik niet erg, want voor Omroep Tilburg werkte ik ook vrijwillig."

OPNIEUW INRICHTEN

Van Eeuwijk kreeg de vrijheid om de speellijst van het kanaal opnieuw in te richten. ,,Je maakt metalfans echt niet blij met muziek van bands als 30 Seconds To Mars. Dus ben ik bezig met het opschonen van de lijsten", legt hij uit. Sinds begin dit jaar mag hij ook Bjorn's Beton Uur uitzenden op Distortion. Hij stelt zijn programma vanuit huis samen en zet alle muziek klaar. Iets wat hij met veel plezier doet.

,,Zo gaaf om deel uit te maken van dit team. Als je vier jaar geleden tegen mij had gezegd dat ik landelijk metal op de radio zou gaan draaien, had ik je vierkant uitgelachen. Mijn visie is nu om dit Kink-kanaal uit te bouwen tot een volwaardig metalstation", droomt Van Eeuwijk hardop. Hij ziet voor de toekomst wel kansen om zijn dj-werk uit te breiden en er zijn baan van te maken. ,,De zender groeit, dus wie weet kan ik ooit nog eens in Hilversum aan de slag."

NIEUW LEVEN

Kink is voor veel liefhebbers van alternatieve muziek een bekende naam in de radiowereld. Tussen 1995 en 2011 was het station te beluisteren via de kabel, satelliet en later internet onder de naam Kink FM. Begin 2019 kondigde Michiel Veenstra aan om Kink weer nieuw leven in te blazen. Het basisstation richt zich op rock en popmuziek die je elders niet zoveel hoort. Maar er zijn ook nog drie themakanalen: DNA, Indie en Distortion. De laatste is dus puur gericht op metal en hardrock.

Van Eeuwijk zendt zijn Bjorn's Beton Uur elke dinsdag en donderdag tussen 16.00 en 17.00 uur uit. De programma's worden op zaterdag en zondag op dezelfde tijd herhaald. Kink is te beluisteren via de app of www.kink.nl.


DRUKKERIJSERVICE BIEDT NIEUWE DIENST

'Uitvaart is persoonlijker met een bedrukte grafkist'

RENS VAN DEN ELSEN

Het is een trend die al jaren groeit binnen de branche: het persoonlijk maken van een uitvaart. Vaak uit zich dat door bijvoorbeeld de rouwkaarten, maar ook door gebruik van foto's, woorden, filmpjes en muziek tijdens de dienst. Drukkerij Service Boxtel verzorgde al rouwdrukwerk, maar biedt nu ook de mogelijkheid om de uitvaartkist te personaliseren.

Eigenaresse Ilse Reizevoort ziet de nieuwe service die zij samen met afscheidsfotografe Daisy Renders heeft opgezet als een mooie, dankbare stap in het proces van rouwverwerking en het steeds persoonlijker maken van de laatste groet. ,,Dat is voor de uitvaartbranche ook ons doel geworden. We zijn gaan kijken naar hoe een uitvaart uniek kan worden. Door kisten te personaliseren met afbeeldingen die het verhaal van de overleden dierbare vertellen, wordt ieder exemplaar een extra bijzonder eerbetoon."

De mogelijkheden hierin zijn eindeloos. ,,We kunnen de hele kist voorzien van een afbeelding of alleen de deksel. Ook qua thema kunnen we alle kanten op, bijvoorbeeld met een mooi landschap of juist iets met de favoriete sport van de overledene. Het is ontzettende dankbaar werk om iets te maken waar de nabestaanden tijdens het afscheid weer kracht uit halen", geeft Reizevoort aan.

Drukkerij Service Boxtel heeft, om een beeld te geven hoe een gepersonaliseerde kist er uitziet, een brochure gemaakt met verschillende thema's die ter inspiratie dienen. Reizevoort: ,,Uiteindelijk bepalen de nabestaanden natuurlijk zelf wat er op komt. Maar alles is bespreekbaar. Niet iedereen is op de hoogte van een dergelijke service, die overigens niet helemaal nieuw is, dus het is goed dat er steeds meer bekendheid aan het personaliseren van uitvaartkisten wordt gegeven. Daardoor gaan mensen nadenken wat ze zelf zouden willen als het eenmaal zover is."

Reizevoort benadrukt dat er gebruik wordt gemaakt van duurzaam materiaal dat geheel pvc-vrij en 100 procent afbreekbaar is. Het bekleden van de kist gebeurt altijd vakkundig en met respect.


q Ilse Reizevoort bij een door haar bedrijf Drukkerij Service Boxtel bedrukte grafkist. Door het personaliseren van een kist, krijgt een uitvaart net dat beetje extra emotionele lading mee. (Foto: Daisy Renders).

Ilse Reizevoort bij een door haar bedrijf Drukkerij Service Boxtel bedrukte grafkist. Door het personaliseren van een kist, krijgt een uitvaart net dat beetje extra emotionele lading mee. (Foto: Daisy Renders).