Zaailingen van bomen kunnen prima worden gebruikt om Nederland groener te maken, vinden de organisatoren Meer Bomen Nu. (Foto: eigen collectie).
Zaailingen van bomen kunnen prima worden gebruikt om Nederland groener te maken, vinden de organisatoren Meer Bomen Nu. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

ACTIE VOOR 1 MILJOEN NIEUWE BOMEN

Zaailingen in de tuin? Niet vernietigen, maar doneren

Mensen met jonge boompjes of struiken in hun tuin waarmee ze zelf niets doen, kunnen deze zaterdag 23 januari doneren aan de actie Meer Bomen Nu. In Boxtel is ook een inleverpunt: zaailingen kunnen worden afgeleverd bij inspiratiecentrum De Weide op het adres Mezenlaan 2.

De organisatie Meer Bomen Nu wil dit jaar een miljoen bomen (ver)planten, waarvan meer dan 200.000 in Noord-Brabant. Coöperatie HOT (Huis & Omgeving in Transitie), actief in de dorpen van de onlangs opgeheven gemeente Haaren, ondersteunt de actie.

Bomen produceren jaarlijks miljoenen zaailingen. Meestal zijn ze ongewenst door tuiniers en worden ze gemaaid, verbrand of versnipperd. Of ze gaan dood omdat ze in de schaduw staan van andere bomen en struiken. Jammer, vinden de organisatoren van Meer Bomen Nu. Zij willen de zaailingen oogsten om ze alsnog de kans te geven uit te groeien tot een volwaardige boom. Op die manier kunnen burgers samen meer natuur en biodiversiteit in Nederland creëren.

AFLEVEREN MEZENLAAN

Zaterdag 23 januari kunnen zaailingen tussen 13.00 en 17.00 uur worden afgegeven bij Nicole van den Heuvel van inspiratiecentrum De Weide. Dat is gevestigd op het terrein van de voormalige stichting De Twaalf Ambachten waar wijlen Sietz Leeflang ecologische technieken ontwikkelde.

De zaailingen dienen tussen de 50 en 200 centimeter groot te zijn en zo mogelijk voorzien te worden van een labeltje met de soortnaam. Vanwege de coronaregels is het nodig dat mensen die zaailingen brengen zich vooraf daarvoor telefonisch aanmelden via e-mail: heinennicole98@gmail.com.

Meer informatie over de actie is te vinden op MeerBomen.nu. Voor vragen of ideeën kunnen mensen ook contact opnemen met HOT via e-mail: john&tiny@coophot.nl of telefoonnummer 06-22 12 39 17.


t Zaailingen van bomen kunnen prima worden gebruikt om Nederland groener te maken, vinden de organisatoren van Meer Bomen Nu. (Foto: eigen collectie).