Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

AMBITIEUZE VOLGENDE GENERATIE NEEMT REKKENDONKEN OVER

‘Altijd eerst de paarden, dan pas wij’


LINDA VAN DE WIEL

Rien (78) en Ria (74) Schellekens begonnen in 1973 met vier pony’s en vier paarden. Inmiddels is Ruitersportschool De Rekkendonken in Liempde uitgegroeid tot een succesvol bedrijf dat naast paardrijlessen nog veel andere activiteiten in haar accommodatie aanbiedt. Voor Rien en Ria is het moment daar om het stokje over te dragen aan hun dochters én kleindochter. En wel op 1 februari. Rien: ,,Wat wij met onze vrije tijd gaan doen? Genieten!”

Ze vormen een hecht gezelschap, de familie Schellekens. Ouders Rien en Ria, dochters Jolanda Steur-Schellekens (55), Liane Schellekens (51) en kleindochter Rinke Steur (26). Hun gezamenlijke liefde? Paarden. Jolanda, Liane en Rinke groeiden allemaal op in de manege aan de Vleutstraat in Liempde. ,,Ik heb hier altijd gewoond en heb jaren geleden mijn instructeursdiploma gehaald. Daarnaast heb ik jaren als vrachtwagenchauffeur gewerkt,” vertelt Jolanda. ,,Toen Rinke geboren werd ben ik daarmee gestopt en stapte ik volledig in het bedrijf. Ik heb er in de afgelopen jaren zo'n beetje alle werkzaamheden gedaan. En nu neem ik het bedrijf samen met Liane en Rinke over. En dat gaat heel natuurlijk. Ik werk er al jaren naartoe.”

DE TIJD IS RIJP

Liane kent een soortgelijke loopbaan: ,,Ik werkte als banketbakker bij het bedrijf waarvoor ook Jolanda werkzaam was. We moesten van onze ouders eerst voor een werkgever gaan werken zodat we discipline kregen en leerden te begrijpen dat de rol van werknemer anders is dan die van werkgever. Deze periode was zeer leerzaam en ik heb het heel leuk gevonden. Maar ons leven is toch het paardenbedrijf. En op een gegeven moment was de tijd rijp om terug te keren.”

Ook Rinke werkte eerst elders: ,, Ik kan me nog een artikel in Brabants Centrum herinneren van tien jaar geleden. Ik stond toen samen met opa en oma in de krant en vertelde dat het mijn droom was om het bedrijf over te nemen, als ik 25 was. Het is niet zo gemakkelijk geweest als ik destijds dacht, maar het is toch gelukt.”

KEIHARD WERKEN

Rien en Ria startten hun manege in 1973. Rien: ,,We hadden het plan les te geven en heel veel buiten te rijden. Vooral anderen zouden het werk doen. Het bleek andersom.” Zijn vrouw vult aan: ,,We waren de hele dag keihard aan het werk. In de tijd die overbleef reden we zelf paard. Soms was dat alleen tijdens de lessen. In ieder geval veel minder dan we samen bedacht hadden.”

Het echtpaar Schellekens had destijds hulp van één instructeur. ,,Dat was meneer Timmermans van de bereden politie. Hij ondersteunde ons en leerde ons zelf paardrijden, want dat konden we helemaal niet. Daar zouden we tegenwoordig echt niet mee aan moeten komen…", grinnikt Rien.

Plannen had het koppel voldoende: ,,We wilden een manege zodat we tijdens de winter binnen konden rijden. We gaven uitsluitend les in het bos”, blikt Ria terug. ,,Rien werkte voorheen in de bouw en op 31 maart 1974 was de zelfgebouwde manege klaar en werd De Rekkendonken geboren.” Haar man vervolgt: ,,Toen kwamen er meer pony’s en paarden en organiseerden we voor het eerst ponykampen. En zo breidden we steeds verder uit. Het laatste project was in 1993, toen de tweede rijhal werd gebouwd.”

Paarden spelen nog steeds een enorm belangrijke rol in het leven van de familie Schellekens. Ria: ,,Het zijn onze kindjes.” ,,Ze voelen als familie”, beaamt Rien: ,,Eerst de paarden, dan wij.”

TOEKOMST

Het loslaten van De Rekkendonken gaat het echtpaar ondanks hun grote liefde voor de edele viervoeters wel lukken: ,,We hebben goede opvolgers. Daarnaast zijn wij gezond en willen we gaan genieten van de natuur en onze vrije tijd. Want als ik één wijze les mag meegeven aan mijn (klein)dochters: een manege beginnen is keihard werken. Maar we boffen dat we dit als familie mogen doen.”

Jolanda, Liane en Rinke hebben zin in de toekomst: ,,We hebben mooie plannen. We willen de huidige voorzieningen beter benutten. Ook willen we wandel- en fietsarrangementen aanbieden vanuit onze manege,” aldus Liane. ,,Vanaf 1 april zijn ook familiefietsen te huur. Daarnaast willen we ons aanbod uitbreiden. Wij zijn allemaal goed opgeleid en willen onze vaardigheden inzetten." De drie ondernemers hopen dan ook dat de deuren snel weer open mogen.


p Dochters Jolanda (links) en Liane (tweede van rechts) nemen samen met kleindochter Rinke (rechts) de manege van hun (groot)ouders Ria en Rien over. (Foto: Albert Stolwijk).


112 nieuws


Containerbrand

Twee containers zijn in de nacht van zondag op maandag in vlammen opgegaan bij een woning aan de Bodem van Elde in Gemonde. Ook een laadpaal voor een elektrische auto werd door het vuur vernield. De brandweer van Sint-Michielsgestel werd omstreeks halftwee gealarmeerd voor een buitenbrand. De blusploeg had de brand snel onder controle en dekte smeulende resten af met zand.