...ERIC VAN DEN BROEK...        (Foto: Bas van den Biggelaar)
...ERIC VAN DEN BROEK... (Foto: Bas van den Biggelaar) Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

SP VREEST VOOR POSITIE KWETSBAREN

PvdA-GL: 'Stel discussie over bezuinigingen uit'

HENK VAN WEERT

In beslotenheid is de nieuwe Boxtelse gemeenteraad vorige week geïnformeerd over de kerntakendiscussie. Die wordt gevoerd om bezuinigingen te realiseren als gevolg van rijksbeleid. De fractie PvdA-GroenLinks pleit ervoor de discussie uit te stellen totdat duidelijk is wat een landelijke actie oplevert om in Den Haag meer geld los te krijgen. De SP vreest dat kwetsbare inwoners de dupe worden en roept op hen bij de discussie te betrekken.

PvdA-GroenLinks vestigt in haar brief aan B en W de hoop op de actie Raden in Verzet, waarbij ook Boxtel zich heeft aangesloten. Eind januari worden de resultaten bekend van een gehouden enquête van de gemeenteraden die zich hebben verenigd om in Den Haag meer geld los te krijgen. De tekorten waarvoor Boxtel zich ziet gesteld, dienen zich immers ook in heel veel andere gemeenten aan en worden veroorzaakt door landelijke koerswijzigingen. Een van de belangrijkste daarvan is de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg die het Rijk heeft overgeheveld naar het lokale bestuur.

,,We gaan nu een heel systeem optuigen om te bezuinigen. Mocht onze gemeente meer middelen krijgen, dan is de kerntakendiscussie nagenoeg overbodig geweest", redeneert fractievoorzitter Mirjam Bemelmans van PvdA-GroenLinks. Bovendien vindt zij het vreemd te praten over bezuinigingen terwijl de coalitieonderhandelingen nog niet zijn afgerond.

REPRESENTATIEF?

De SP-fractie dringt erop aan dat de gemeente Boxtel alles op alles zet om kwetsbare burgers deel te laten nemen aan de kerntakendiscussie. Als dat niet gebeurt, zetten de socialisten 'grote vraagtekens' bij de representativiteit van het proces dat moet worden doorlopen. Iets waarin zij bijval krijgen van PvdA-GroenLinks.

Veel kwetsbaren vinden volgens fractievoorzitter Eric van den Broek van de socialisten lastig hun weg op internet. Ook hebben zij soms moeite met taal en is het niet vanzelfsprekend dat zij dagelijks het nieuws volgen. Onder de doelgroep schaart de SP senioren, mensen met een smalle beurs en allochtonen. Maar ook jongeren die volgens Van den Broek 'gewoonlijk niet de social media van de gemeente afstruinen'.

Tijdens de besloten informatieavond van dinsdag opperde een van de raadsleden om alle Boxtelaren individueel aan te schrijven. ,,U antwoordde dat dit bewerkelijk en duur was en naar alle waarschijnlijkheid niet zou leiden tot een grote respons. Nu is dat laatste natuurlijk ieders eigen verantwoordelijkheid, maar wij denken ook aan andere manieren om mensen bij de discussie te betrekken", schrijft Van de Broek in zijn brief aan aan het demissionaire college van B en W waarvan hij tot de jaarwisseling deel uitmaakte.

BURGERPARTICIPATIE

De SP-fractie vraagt aandacht voor extra vormen van burgerparticipatie, die snel te organiseren zijn. Van den Broek noemt het aanschrijven van kwetsbare mensen die bekend zijn bij de gemeentelijke dienstverlening, zoals mantelzorgers, vrijwilligers, mensen met een uitkering en gebruikers van een of meer Wmo-voorzieningen.

Ook het inzetten van maatschappelijke organisaties, zoals de seniorenvereniging KBO, de bibliotheek, maar ook verenigingen en jongerenwerkers is daarbij een optie. Bovendien zou informatie over de kerntakendiscussie in verschillende talen moeten worden verspreid.

            ...MIRJAM BEMELMANS...               (Foto: Peter de Koning)