Frits van Gestel in actie als kok Toontje van restaurant 't Vet Bekske. Hij moet een koninklijk diner bereiden voor de 'kroonprins'.
Frits van Gestel in actie als kok Toontje van restaurant 't Vet Bekske. Hij moet een koninklijk diner bereiden voor de 'kroonprins'. Foto: Gerard Schalkx

KOLDERSHOWS VAN PRINSENVERENIGING LIEMPDE VORMEN EEN BRON VAN HILARITEIT IN ZAAL DE PUNDER

Alex van Buren zorgt voor consternatie op Ploegerszittingen

HENK VAN WEERT

't Knalt 'r uit! Onder dat toepasselijke motto zwaaide Frans van Giersbergen als prins Twan d'n Urste twee keer elf jaar geleden de scepter in het Liempdse carnavalsrijk Ploegersland. Het was immers 1999, het laatste jaar van het tweede millennium. De gedachte dat computers op tilt zouden slaan bij het aanbreken van het jaar 2000 was een serieus en wereldwijd probleem...

Twee weken vóór de zotheidsvierdaagse werd Liempde volop in de leutstemming gebracht tijdens de zittingsavonden. Die stonden helemaal in het teken van de komst van Alex van Buren. Deze stagiair van het ministerie van Binnenlandse Zaken zou in Ploegersland komen 'proeven' van het Brabantse carnaval.

Jo Poirters, destijds president van De Ploegers, had meteen in de gaten wie hij op bezoek zou krijgen. Van Buren was immers de naam waarmee toenmalig kroonprins Willem-Alexander in 1986 anoniem meedeed aan de Elfstedentocht.

Het veronderstelde koninklijke bezoek aan het Liempdse prinsendom van de omgekeerde wereld bracht veel nervositeit met zich mee. Goed was niet goed genoeg om de toekomstige koning van Nederland een gastvrije ontvangst te bereiden, vond Poirters. Dus gaf hij opdracht een fraai carnavalskostuum voor de kroonprins te maken. Dat was niet aan dovemansoren gericht. De vrouwen van naaiatelier Scheepjes zagen hun kans schoon en declareerden op voorhand een rekening van vierduizend gulden voor hun ontwerp. Dat bedrag kon de Liempdse prinsenvereniging echter niet ophoesten en dus werd het ontwerp aangepast aan het beschikbare budget: Alex zou uitsluitend in een slip de klompenpolonaise moeten lopen.

LOSGELD VRAGEN

Echter, ook leden van de prinsenvereniging zelf kregen dollartekens in hun ogen toen ze hoorden van de komst van de kroonprins. Ze beraamden een ontvoering om vervolgens losgeld te eisen en daarmee de tanende gemeentesubsidie te compenseren. De dansmariekes hoorden ook dat de prins naar Liempde kwam, maar waren in de veronderstelling dat het ging om poplegende Prince. Het inspireerde hen tot een wervelende dansshow vol lichteffecten.

Frits van Gestel kreeg de opdracht een vorstelijk maal te bereiden voor Alex van Buren. Hij werd door De Ploegers verkozen boven topchef Cas Spijkers van De Swaen in Oisterwijk. Met overtuiging gooide hij de meest uiteenlopende ingrediënten in de pan. De frituurpan welteverstaan, want Van Gestel is kok van restaurant 't Vet Bekske. 'Wij houden niet van Montignac'en, hier wordt alles goed vet gebakken' is zijn slogan.

Deze en veel meer andere komische scènes zorgden voor de nodige consternatie op het podium van zaal De Punder. Uiteindelijk verscheen Alex van Buren dan daadwerkelijk ten tonele. En wat bleek? Het was een student informatica die zich bezighield met het destijds gevreesde millenniumprobleem. Daarmee werd ingespeeld op de serieuze angst dat computers bij het aanbreken van het jaar 2000 zouden crashen door een millenniumbug. Wereldwijd werden daarvoor - naar later bleek - onnodige voorzorgsmaatregelen getroffen.

De carnavalsdagen zelf stonden medio februari bol van de kolderieke activiteiten. Tijdens de ijskoude optocht op zondagmiddag was de sluiting van het voormalige raadhuis als dependance van de afdeling Burgeraken van de gemeente Boxtel een van de onderwerpen om op de hak te nemen. De kolderzitting van dweilorkest Op noar d'Honderd in café 't Wapen van Liempde voorafgaand aan de leutstoet stond in het teken van een dubieuze pelgrimage vol 'peer-ikelen'. Hetgeen tot een heerlijke gekrakeel leidde, waarbij ook het Hoofdbestuur uit het Boxtelse Eendengat een duit in het zakje deed. Tijdens de boerenbruiloft werd de inmiddels overleden DVG-voorzitter Willy van Zuijlen in de onecht verbonden met zijn Annie. Toenmalige burgemeester Jan van Homelen kroop ervoor in de huid van de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Prinsenvereniging De Ploegers besloot al voor de zomervakantie van 2020 geen festiviteiten te organiseren dit jaar. ,,Afgelopen week hebben we een lange vergadering gehad om te bezien of we toch nog iets zouden doen. Maar we zien er vanaf. Onze vrijwilligers kunnen zich op dit moment veel beter dienstbaar kunnen maken in sectoren zoals ouderenzorg of eenzaamheidsbestrijding", aldus voorzitter Reggie van Genuchten.

Deze dames wilden een carnavalskostuum ter waarde van vier mille maken voor Alex van Buren. Dat zag prinsenvereniging De Ploegers niet zitten. Van het beschikbare budget kon uiteindelijk alleen een slip worden gemaakt... (Foto's: Gerard Schalkx)
De familie Saris is jaarlijks goed voor een doldwaze creatie in de leutstoet. In 1999 won zij onder het motto 'We vliegen eruit' de eerste prijs bij de grote loopgroepen.
Miraculeuze gebeurtenissen bleven uit op de kolderzitting.
Nadat zij in de onecht waren verbonden, liep in De Punder een receptie van stapel voor boerenbruiloftspaar Willy en Annie van Zuijlen. DVG schonk hennen.
             ...TWAN D'N URSTE...            (Frans van Giersbergen)
Door de sluiting van het servicepunt Burgerzaken van de gemeente Boxtel haalde de groep Jan Rap met z'n Moer een boevenstreek uit.
De familie Kuppens liet zich voor de Ploegerlandse optocht inspireren door de Boxtelse supermarkt Lekker & Laag.
Dat Ad de Kort stopte als hoofd van basisschool De Oversteek bleef niet onopgemerkt tijdens de Liempdse optocht.