Impressie van het voorleesontbijt zoals een jaar geleden plaatsvond in de Angelaschool. (Foto: Gerard Schalkx, 2020).
Impressie van het voorleesontbijt zoals een jaar geleden plaatsvond in de Angelaschool. (Foto: Gerard Schalkx, 2020). Foto: Gerard Schalkx

TOOF PET de TOVERPET: DE CHEETA

VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Noah van Kempen (5 jaar) Toof Pet op.

Noah loopt met mama Danique in de supermarkt. In deze supermarkt kan je een Toof Pet kopen. Op een bord staat geschreven dat je een foto van jezelf naar Toof kunt sturen. Een foto met of zonder pet. Misschien komt Noah dan als de hoofdpersoon in een Toof Pet verhaal in de krant. In dat verhaal kan hij zichzelf omtoveren in een dier. Dat vindt Noah leuk. ‘Een cheeta, mama.’ roept Noah blij en hij zet alvast de toverpet op.
Thuisgekomen zoekt Noah gelijk een plaatje van een cheeta op. Hij wil zo graag een keer een cheeta zijn. ‘Wat moet ik nou doen?’ vraagt hij mama.
‘Heb je een plaatje of foto van een cheeta?’
Noah laat een plaatje van een cheeta aan mama zien. Mama zegt wat Noah moet doen.
Noah pakt de klep van de pet vast. Hij kijkt naar het cheeta-plaatje en zegt: ‘Toof opgelet, voor die cheeta heb ik jou opgezet.’ PAST BOEM! Ineens is Noah een cheeta.
De pet op het hoofd van Noah kan ook ineens weer praten en zegt ‘Dag Noah, wat een stoer jachtluipaard ben jij nu!’ ‘Nee, ik ben een cheeta.’ zegt Noah.
Toof lacht en legt uit dat je cheeta en jachtluipaard mag zeggen. ‘Cheetah met een “h” achteraan is Engels voor jachtluipaard. Wij moeten “tjieta” zeggen en moeten “cheeta” schrijven.’
Noah kijkt om zich heen. Dan ziet hij de cheeta van het plaatje rennen. ‘Kijk Toof, daar rent die cheeta. Wow, wat kan die hard rennen, hè?’ Toof vertelt dat cheeta’s het hardst kunnen rennen van alle dieren. Wel meer dan 100 kilometer per uur. Dat is harder dan de auto’s op de grote weg, de snelweg.
‘Ik ben nu een cheeta, dus ik kan nu ook hard rennen.’ roept Noah. Hij rent de cheeta achterna.’ Die stopt al gauw met rennen.
‘Hoi, ik ben Noah, hoe heet jij?’ ‘Ik heet Snellie.’ antwoordt de cheeta hijgend. ‘Sorry, ik moet eerst even uithijgen. Van hard rennen word ik altijd zo moe. H, h, h, pfff.’
‘Cheeta’s kunnen heel hard rennen, maar niet lang. Ze kunnen maar 20 tellen zo hard rennen. Dan moeten ze stoppen.’ zegt Toof.
Noah ziet een boom. ‘Ik kan erg goed klimmen, zullen we in die boom klimmen?’ vraagt hij aan Snel. ‘Goed idee, ik kan ook goed klimmen.’ antwoordt Snellie en samen klimmen ze hoog de boom in. Ze gaan achter elkaar op een tak liggen. ‘Ik lig hier bijna elke ochtend en avond.’ zegt Snellie. ‘Waarom doe je dat?’ vraagt Noah.
Snellie vertelt dat hij dan over de savanne kan uitkijken. ‘Wat is nou weer een savanne?’ vraagt Noah verbaasd. ‘Ik woon op de savanne,’ vertelt Snellie ‘Dat is een heel groot warm gebied met gras en enkele bomen.’
‘Woon je hier alleen?’ vraagt Noah.
‘Ja,’ antwoordt Snellie ‘In dit hele gebied ben ik de enige vrouwtjes cheeta en de baas. Andere vrouwtjes ruiken dat ik hier de baas ben. Als ze hier toch durven te komen jaag ik ze weg.’
‘En mannetjes, mogen die wel komen?’ vraagt Noah.
‘Ja, alleen als ze lief zijn. Als ze heel lief zijn mogen ze bij mij wonen.’
Toof vertelt dat cheeta’s drie tot vijf baby cheeta’s krijgen. Die zien er zo lief en schattig uit.
‘Wat eet jij?’ vraagt Noah. ‘Ik ben een roofdier. Ik jaag op allerlei kleine en niet zo grote antilopen, gazellen en springbokken. Allerlei soorten herten, zeg maar. Die vind ik lekker.’
Toof vertelt dat cheeta’s, als het licht of donker wordt, graag hoog op de uitkijk liggen. In een boom, op een heuvel of op een rots. Dan kunnen ze hun prooi zien lopen. Als ze dan iets lekkers zien lopen, gaan ze naar beneden. Ze sluipen er heel zachtjes naar toe. Dan ineens rennen ze er op af. Dan rent de prooi heel hard weg. Maar cheeta’s kunnen harder rennen. De prooi wordt dan bijna altijd gevangen.’
‘Zielig,’ zegt Noah ‘Maar wij moeten wel eten.’
‘Snellie, wat hebben wij toch een mooie jas aan.’ zegt Noah.
‘Dat is een vacht en die kan je niet uittrekken.’ lacht Snellie. ‘Weet je, mensen denken vaak dat ik een jaguar of luipaard ben. Ik ben een cheeta.’
‘Hoe anders zijn wij dan?’ vraagt Noah.’ ‘Wij hebben zwarte stippen op onze vacht,’ legt Snellie uit ‘Jaguars en luipaarden hebben kringetjes op hun vacht. Ze hebben ook een grotere kop dan wij.’
Toof vertelt dat een luipaard het eten boven in een boom opeet. Een cheeta doet dat niet.
‘Ik denk dat ik harder ren dan jij, Snellie,’ zegt Noah ‘Zullen we een wedstrijdje doen?’
Snellie vindt dat leuk. Ze klimmen uit de boom. Ze gaan naast elkaar staan. ‘1, 2, 3, AF.’ roept Noah en ze rennen allebei hard weg. Oh, oh, Noah verliest zijn pet.
PATS BOEM! Noah is ineens weer thuis bij mama. Mama is net klaar met het opruimen van de boodschappen. ‘Hallo, daar ben je weer. Was het leuk als cheeta?’ vraagt ze. Noah knikt en zegt. ‘Ik ga vragen of de juffrouw dit verhaal in de klas op de Willibrordusschool in Esch wil voorlezen.’

Jouw (klein)kind ook een keer een hoofdrol in een Toof Pet verhaal in Brabants Centrum? Dat kan! Meld hem of haar aan op toofpet.nl. Op die site is ook een e-book te bestellen met familie en vriend(inn)en in bijrollen. Een e-book dat hem of haar, nu en later, aan alle personen in Toof Pet de Toverpet doet herinneren.


ELF OCHTENDEN GRATIS ONLINE VERHALEN

Voorlezen uit Prentenboeken Top 10

De Nationale Voorleesdagen zijn gisteren weer begonnen. Deze keer geen bijeenkomsten voor peuters en kleuters in de Boxtelse bibliotheek aan de Burgakker. Wel wordt dagelijks van 10.15 tot 10.45 uur online, via een gratis Zoom-link, een verhaal voorgelezen uit de Prentenboeken Top 10 van dit jaar.

Gisteren, woensdag 20 januari, werd het eerste van elf verhalen verteld. Natuurlijk uit het nieuwe Prentenboek van het Jaar: Coco kan het! van Loes Withagen. ,,We maken er een online feestje van met een mooi verhaal, leuke interactie en uiteraard muziek", meldt Marieke Ebben van Huis 73, de regionale bibliotheekorganisatie waarbij ook Boxtel is aangesloten. De verhalen zijn te beluisteren via Zoom-link: https://zoom.us/j/98594312093..

SPAANS EN ENGELS

Na Coco kan het! klonk vanochtend een verhaal uit De jongen en de walvis (Linde Faas). Morgenochtend, vrijdag 22 januari, staat Mijn handen dansen, mijn mondje is een rondje (Riet Wille) op het voorleesprogramma.

Daarna klinken achtereenvolgens verhalen uit: Coco (zondag), Eén voor jou, twee voor mij (maandag), Naar de wolven (dinsdag), Dit is uil (woensdag), Wat rijmt er op stoep (donderdag 28 januari) en Petra (vrijdag 29 januari). Zaterdag 23 en 30 januari wordt uit Coco voorgelezen in respectievelijk het Engels en het Spaans.

Iedereen die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid wordt van de bibliotheek of jeugdboeken leent via de Afhaalbieb, ontvangt een verrassingstasje met onder andere een Coco-vingerpoppetje (op = op). Jeugd tot 18 jaar kan gratis lid worden via: www.huis73.nl/lid-worden..


u Voorlezen in groepsverband is er nu niet bij. Daarom kiest de bibliotheek voor dagelijkse online vertellingen voor peuters en kleuters. (Foto: Gerard Schalkx, 2020).

Afbeelding