De twintig meter hoge schoorsteen van Vion moet plaatsmaken voor een exemplaar dat dubbel zo hoog is. (Foto: Peter de Koning, oktober 2020).
De twintig meter hoge schoorsteen van Vion moet plaatsmaken voor een exemplaar dat dubbel zo hoog is. (Foto: Peter de Koning, oktober 2020). Foto: Peter de Koning

ALLEEN WALNOOT KRIJGT GEEN GELD

Coronacompensatie voor drie gemeenschapshuizen


JAN HERMENS

De gemeenschapshuizen De Rots in Boxtel, De Kloosterhof in Liempde en Orion in Lennisheuvel krijgen elk vijfduizend euro als compensatie voor de inkomstenderving door de coronacrisis. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vorige week besloten. De Walnoot pakt naast een bijdrage omdat dit gemeenschapshuis eind 2019 over een financiƫle reserve beschikte van bijna 200.000 euro, zo melden B en W.

Het compensatiebedrag is afkomstig uit het budget van de wijkmakelaars en wordt dit jaar verrekend met de coronagelden die het Rijk nog beschikbaar moet stellen. B en W voorzien dat de bijdrage niet groot genoeg is om de tekorten bij de gemeenschapshuizen te dekken, maar het geld neemt wel de acute druk enigszins weg.

De gemeenschapshuizen melden volgens het dagelijks bestuur van de gemeente een omzetverlies van 75 tot 85 procent. Door de coronacrisis zijn bezoekersaantallen, verhuur en omzet ernstig achtergebleven terwijl de kosten doorlopen.

ONGELIJKE BEHANDELING

Secretaris Michel Spooren van Walnoot-bestuur is het niet met het besluit van B en W eens. ,,Dit vind ik een ongelijke behandeling. Dat klopt niet. De coronaperikelen raken ons gemeenschaphuis net zo goed. Ja, wij beschikken over een financiƫle reserve. Die is bedoeld voor het vervangen van technische installaties en onderhoud van het pand. Als op termijn het dak vervangen moet worden, is het niet onze bedoeling bij de gemeente de hand op te houden."

De huidige Walnoot maakt deel uit van een gebouw waarin onder andere ook de Prinses Amaliaschool onderdak vindt. Het pand dateert van 2008. Daarvoor bestond er een gelijknamig wijkcentrum, sinds 1965. Dat is in 2005 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Grond en pand waren eigendom van de stichting die de toenmalige Walnoot bestuurde en zijn aan de gemeente Boxtel verkocht. Of de twee ton aan reserves nog verband houden met de transactie van destijds, weet Spooren niet. ,,Ik ben pas drie jaar bestuurslid."

VOORZITTER

De sluiting vanwege de coronaperikelen is niet de enige zorg die het bestuur van het gemeenschapshuis heeft. Sinds eind december is Willie van de Langenberg geen voorzitter meer van stichting Gemeenschapshuis Selissenwal, die eigenaar is van De Walnoot. De oud-preses bevestigt dit en verwijst voor verdere mededelingen naar het bestuur. ,,De oorzaak is een meningsverschil", aldus Spooren. ,,We gaan op zoek naar een nieuwe voorzitter", besluit de secretaris.


UITGEBREIDE VERGUNNINGPROCEDURE NODIG

Nieuwe schoorsteen Vion past niet binnen regels

HENK VAN WEERT

De bouw van een maximaal veertig meter hoge schoorsteen door varkensslachterij Vion past niet in het bestaande bestemmingsplan van de gemeente Boxtel. De pijp moet stankoverlast danig verminderen. Op de vraag wat de verwachte effecten daadwerkelijk zijn, gaf het bedrijf deze week geen antwoord.

Eind oktober 2020 werd bekend dat Vion haar twintig meter hoge schoorsteen wil vervangen door een exemplaar dat maximaal dubbel zo hoog reikt. De vleesverwerker trekt er 750.000 euro voor uit. Deze krant vroeg de varkensslachterij deze week of elders ervaring is opgedaan met hogere schoorstenen in relatie tot vermindering van stankoverlast. Daarop kwam geen antwoord.

BESTEMMINGSPLAN

De bouw van zo'n nieuwe schoorsteen past echter niet in het huidige bestemmingsplan, blijkt uit een brief die de gemeenteraadsfracties van PvdA-GroenLinks en SP vorige week gezamenlijk aan het college van B en W stuurden. B en W antwoordden op vragen van PvdA-GroenLinks dat een uitgebreide procedure nodig is om een omgevingsvergunning te kunnen verlenen. Dat is onlangs ook aan Vion meegedeeld. Het bedrijf zegt de instructies van het gemeentebestuur af te wachten omtrent het te volgen vergunningentraject. Dat neemt in het algemeen al gauw maanden in beslag.

Door de hogere schoorsteen hoopt Vion stankoverlast sterk terug te dringen. De hoogte moet ervoor zorgen dat de onwelriekende lucht beter wordt verspreid en verdund. PvdA-GroenLinks en SP willen echter concreet weten wat dit inhoudt voor de Boxtelse burgers, zo blijkt uit de brief aan het college.

Bovendien wijzen beide fracties naar het Schone Lucht Akkoord (SLA) dat de gemeente Boxtel wil ondertekenen. Luchtkwaliteit en geurhinder op bedrijventerrein Ladonk en bij Vion in het bijzonder zijn daarin onvoldoende vermeld, vindt fractievoorzitter Mirjam Bemelmans van PvdA-GroenLinks.

BESLISSINGSBEVOEGDHEID

Vanwege het algemeen belang vragen de briefschrijvers zich verder af of vergunningsaanvragen van Vion nog langer door burgemeester en wethouders moeten worden afgehandeld. Dat is gebruikelijk in dit soort zaken, maar de twee linkse fracties denken dat beoordeling van aanvragen wellicht beter kan geschieden door de gemeenteraad, het hoogste bestuursorgaan in de lokale besluitvorming.

Het college van burgemeester en wethouders moet erop aandringen dat Vion alles op alles zet om de geurhinder bij de bron aan te pakken. Bewoners die klachten ervaren, weten bovendien niet goed waar zij die moeten melden, schrijven PvdA-GroenLinks en SP. Daarin moet volgens de fracties verbetering komen. Zij wensen meer duidelijkheid.

De nieuwe Walnoot werd in 2008 in gebruik genomen. De oudbouw was in 2005 al gesloopt. In de tussentijd bevond het gemeenschapshuis zich in een noodlocatie. (Foto: Albert Stolwijk).