Afbeelding
Foto: eigen collectie

Actie Kerkbalans grootste fondsenwerving Nederland

In alle kerken wordt tot en met eind januari aandacht gevraagd voor de jaarlijkse actie Kerkbalans. Ook de Heilig Hartparochie en de Protestantse Gemeente Boxtel doen hier aan mee.

Met meer dan tweeduizend deelnemende kerken is het de grootste fondsenwervingsactie in Nederland. Parochies en gemeenten krijgen geen subsidie en hebben daarom een financiƫle bijdrage nodig van hun leden om te kunnen bestaan. Zo blijven ze van waarde voor hun achterban en de samenleving.

Lees meer over de actie op www.kerkbalans.nl.


MOBIEL CENTRUM BIJ HOOGHEEMFLAT LEEUW

Borstkankeronderzoek start weer in februari

Alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar in de postcodegebieden 5281 tot en met 5283 ontvangen deze weken een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dat wordt vanaf medio februari weer opgestart en vindt dan plaats in een mobiel onderzoekscentrum op het parkeerterrein aan de Hendrik Verheeslaan/Beneluxlaan (bij Hoogheemflat 7, Leeuw) in Boxtel.

Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Boxtel 78,5 procent. Dit betekent dat er zo'n 3.300 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn er 59 doorverwezen voor nader onderzoek. Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Dankzij dit gratis onderzoek overlijden landelijk jaarlijks tussen de 850 en 1.075 vrouwen minder door de aandoening.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de Covid-richtlijnen.

LANGERE TUSSENPOZEN

De corona-uitbraak is er samen met een tekort aan personeel de oorzaak van dat vrouwen in de doelgroep voorlopig om de drie in plaats van twee jaar worden uitgenodigd.

Deze werkwijze zal enkele jaren duren, meldt het Bevolkingsonderzoek Zuid in Eindhoven. Dat is op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (088) 000 13 30.

Afbeelding