...JAN KEES METZ...
...JAN KEES METZ... Foto: Annelieke van der Linden

'ZORGHUIZEN GAAN ZEKER NIET OP SLOT'


Avondklok en (nog) minder bezoek mogelijk


RENS VAN DEN ELSEN

Ondanks dat landelijk het aantal besmettingen blijft dalen, zijn de coronamaatregelen verder aangescherpt. Het is niet meer toegestaan om meer dan een persoon per dag op bezoek te krijgen en er gaat een avondklok gelden tussen 20.30 en 04.30 uur.

De weekcijfers voor Boxtel bleven nagenoeg gelijk. Gisteren werden 23,3 besmettingen per 100.000 inwoners gemeld, evenveel als zeven dagen eerder. Over de lange termijn is wel een daling te zien in de gemeente.

Ondanks de dalende cijfers, is er ook veel onrust met betrekking tot de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. In maart wordt hierdoor een derde golf verwacht. Daarom hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zwaardere maatregelen genomen. Deze gelden in elk geval tot en met dinsdag 9 februari.

NIET MEER OP SLOT

De avondklok heeft ook gevolgen voor het personeel van Zorggroep Elde Maasduinen. Voorzitter Jan Kees Metz van het coronaregie/crisisteam geeft aan dat medewerkers een vrijstellingsformulier krijgen zodat zij zonder problemen naar hun werk kunnen in de avond of nacht.

Ondertussen gaat het vaccineren van zorgpersoneel gestaag door. Metz ziet dat de bereidheid om zich te laten inenten onder het personeel groot is. ,,We merken echt dat vrijwel iedereen weer terug wil naar normale omstandigheden. Medewerkers laten zich nu niet alleen vaccineren voor zichzelf, maar ook omwille van de bewoners waar zij mee werken. En zij die twijfelen krijgen goede voorlichting", constateert hij tevreden.

Van de situatie zoals afgelopen voorjaar hebben Metz en zijn collega's veel geleerd. ,,De maatregelen worden weliswaar zwaarder, maar een verzorgingshuis op slot gooien zoals vorig jaar gaat niet meer gebeuren. De emotionele impact is zo ontzettend groot geweest. Dat moeten we niet meer willen", legt hij uit.

Wel ziet Metz dat de coronamaatregelen steeds meer weerslag begint te krijgen op zijn personeel: ,,Onze mensen werken onder hoge druk. We hebben een ziekteverzuim van 10 procent. Daardoor is het voor iedereen een hele puzzel om de gaten gevuld krijgen. Dat lossen we deels op door extra diensten te draaien, maar ook door extern personeel in te huren." Daarnaast kunnen medewerkers gebruik maken van professionals om mee te praten en om hun emoties beter te verwerken.