...ILSE MANDOS...
...ILSE MANDOS... Foto: Eigen collectie

ILSE MANDOS BEDENKT NAAM EN WINT PRIJSVRAAG • JOSIEN DEN OTTER ONTWERPT LOGO

Keuze voor naam van dorpshuis en mfa Gemonde valt op 'De Stek'


JAN HERMENS

De nog te realiseren multifunctionele accommodatie (mfa) in Gemonde en het dorpshuis dat daar onderdeel van wordt, dragen een gezamenlijke naam: De Stek. De naam is bedacht door Ilse Mandos; Josien den Otter ontwierp het logo.

Eind vorig jaar schreef het stichtingsbestuur van het nieuwe dorpshuis in Gemonde een prijsvraag en daaropvolgend een verkiezing uit om tot een geschikte naam te komen. Donderdag werden de naam en het logo onthuld en kregen beide bedenkers bloemen uit handen van bestuurslid Marissa van de Loo en wethouder Lianne van der Aa van de gemeente Sint-Michielsgestel. Het gemeentebestuur trekt een miljoen euro uit om de noodzakelijke verbouwing te realiseren.

300 STEMMERS

Uit de inzendingen stelde het stichtingsbestuur een top 5 samen waaruit ook weer door de Gemondenaren zelf de definitieve naam is gekozen. Hiervoor werd online een korte vragenlijst uitgezet, waarbij een stem kon worden uitgebracht. Ook werd gevraagd hoe de communicatie het best vorm kan worden gegeven. Facebook en Instagram blijken - niet verrassend - belangrijk, net als een website.

Uiteindelijk werden driehonderd stemmen uitgebracht, de meerderheid van de inzenders koos voor De Stek. Mandos licht de naam toe: ,,Een ‘stekje’ staat voor het ontstaan van een nieuw plantje dat groeit in gunstige omstandigheden, wat te vertalen is naar het ontstaan van nieuwe dingen en ideeën. Naar de leefbaarheid in Gemonde, die door het te realiseren dorpshuis groter en beter wordt. Ook betekent een stek een plekje. Een toegankelijk dorpshuis met een plekje voor iedereen.”

SMILING E

Den Otter gebruikte een vriendelijke, ronde letter voor het logo. ,,Met een 'smiling e' om gezelligheid, samenkomsten en een vrolijke plek te onderstrepen. Het stekje van de plant zit verstopt in de letter ‘k’, waarbij de bloem dezelfde vorm heeft als een icoon waarmee je op een landkaart locaties aangeeft. De bloem markeert hét centrale plein in Gemonde."

Den Otter heeft bewust gekozen voor oranje en bijvoorbeeld niet voor groen, dat voor een stek toch logisch geweest zou zijn. ,,Oranje staat voor innovatie, vrolijkheid, passie en plezier. Het is ook een actiekleur die aangeeft dat hier wat gebeurt.” Onder de naam staat nog de tekst 'meedoen is beleven', samen vormen ze het beeldmerk van het Gemondse dorpshuis.

De mfa biedt later dit jaar onderdak aan de basisschool, de buitenschoolse opvang (bso), het kinderdagverblijf én het nieuwe dorpshuis. Voorzitter Johan Vorstenbosch van het stichtingsbestuur: ,,De combinatie van het dorpshuis met Kindcentrum Montis en gymzaal biedt vele mogelijkheden. Dorpshuis Gemonde is niet alleen ván iedereen, maar er ook vóór iedereen. Het sleutelwoord is samen, waarbij ontmoeten centraal staat.”

Momenteel is architectenbureau Van Boven uit Sint-Michielsgestel aan de hand van een wensenlijst, deels opgehaald bij Gemondse verenigingen en andere belanghebbenden, een definitief ontwerp aan het tekenen. Hierna volgt een aanbestedingsprocedure en als die is afgerond wordt gestart met de verbouwing.

             ...JOSIEN DEN OTTER....
De Sint-Lambertusschool en de aanpalende gymzaal De Viersprong herbergen straks samen de mfa en het dorpshuis. (Foto's: eigen collectie)