Manfred en Sylvia Beckman Lapré-Beerens gaan minicamping De Mus'donck in Liempde ombouwen tot BlueWoods: een zelfvoorzienende, duurzame minicamping. (Foto: eigen collectie).
Manfred en Sylvia Beckman Lapré-Beerens gaan minicamping De Mus'donck in Liempde ombouwen tot BlueWoods: een zelfvoorzienende, duurzame minicamping. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

DUURZAAM RECREËREN VOLGENS PRINCIPES 'KLEINE AARDE'

Camping Mus'donck wordt BlueWoods


HENK VAN WEERT

De sleutel van kampeerboerderij annex minicamping De Mus'donck in Liempde draagt Ton van Beugen morgen, vrijdag 15 januari, over aan de nieuwe eigenaren. Oud-Boxtelaar Manfred Beckman Lapré en zijn echtgenote Sylvia Beerens ruilen het stadse leven in Eindhoven voor de exploitatie van de recreatievoorziening die zij omdopen tot BlueWoods. Begrippen als samen, zelfvoorzienend en natuurlijk staan bij het tweetal voorop.

Pasen 2019. Het is prachtig voorjaarsweer. De in Eindhoven woonachtige oud-Boxtelaar Manfred Beckman Lapré (54) en zijn twee jaar jongere vrouw Sylvia Beerens staan klaar om er met hun camper een paar daagjes op uit te trekken. Maar dan belt vader Beerens met de vraag om met het hele gezin een paasbrunch te houden.

,,We zijn kampeerders in hart en nieren en hadden er ons écht op verheugd om een paar dagen weg te gaan. Maar nee zeggen tegen de familie vonden we moeilijk", vertelt Sylvia. Dus vroeg ze Manfred om in de buurt van Eindhoven een plekje te zoeken om de camper neer te zetten en daar met hun naasten Pasen te vieren. Het werd minicamping De Mus'donck aan de Gemondesestraat in Liempde.

VERLIEFD OP DEZE PLEK

,,We hebben er een geweldig weekend beleefd en waren direct verliefd op de plek", glundert Manfred (54), die de in het groen verscholen kampeerboerderij vooral kent uit zijn jeugd dankzij fietsritten vanuit Boxtel-Oost op weg naar een vriendinnetje in Liempde. ,,En toen ik daags erna hoorde dat de eigenaar er wel vanaf wilde, zijn we al snel in gesprek geraakt", vult Sylvia aan.

Manfred studeerde milieutechniek en werkt als rijksambtenaar aan het schoon houden en maken van de aardbodem. Altijd al was hij geobsedeerd door duurzaamheid en een circulaire economie waarin afval zoveel mogelijk wordt hergebruikt. ,,Ik was een van de mensen die de Open Cirkel, het duurzame woonproject in de wijk Munsel mee heeft opgezet", vertelt hij. Ook op de twee hectare grote camping BlueWoods zullen begrippen als biobased leidend zijn. Onder meer door de aanleg van een moestuin, een paddenpoel en voedselbos. Er is genoeg ruimte voor kippen en andere dieren.

BLUE ZONES

De naam BlueWoods is ontleend aan blue zones: vijf gebieden op de wereld, waar de mensen in goede gezondheid gemiddeld negentig jaar worden. De levensfilosofie van deze mensen is een inspiratiebron voor Manfred en Sylvia, die komend voorjaar hun eerste campinggasten hopen te ontvangen. ,,We zijn dan ook blij dat we zijn toegelaten tot de Groene Koepel, een stichting waarbij alleen natuurkampeerterreinen zijn aangesloten."

Samenwerking met studenten van Helicon en SintLucas staat hoog op het verlanglijstje van het echtpaar Beckman Lapré. Hen willen ze onder meer stageplekken bieden. ,,En daarnaast hopen we dat zich vrijwilligers uit de omgeving melden om mee te komen helpen. Een naam voor hen hebben we al gevonden: BlueWoodies", vertelt Sylvia. Manfred vult aan: ,,Hun hulp hebben we nodig voor de aanleg van de moestuin, waar we ook een kas willen zetten. Bovendien hopen we een imker te vinden die hier zijn of haar bijenkasten wil plaatsen."

Het koppel vertelt vol enthousiasme over zijn nieuwe project. ,,Dat willen we vooralsnog naast onze vaste baan ontwikkelen", verduidelijkt Manfred. ,,Het wordt een levenswerk dat nooit af zal zijn." Sylvia knikt: ,,De kunst voor ons is om de rust te bewaren bij de uitvoering van onze plannen. BlueWoods moet met ons meegroeien en niet andersom."

DUOHUWELIJK

Manfred en Sylvia leerden elkaar vier jaar geleden kennen en haalden in december 2018 de voorpagina van deze krant toen ze in het huwelijksbootje stapten. Op zich niet zó bijzonder, ware het niet dat ze dit gelijktijdig deden met Manfreds broer Günther en diens partner Christel. Zij waren al zestien jaar samen, maar hadden nog nooit het boterbriefje ondertekend.