Agenten te fietsen worden extra herkenbaar dankzij de politieblauwe verlichting op hun tweewielers. Ook in Boxtel staan twee exemplaren. Willem de Louw is er blij mee, maar binnen het team moet nog even worden nagedacht hoe deze worden ingezet.
Agenten te fietsen worden extra herkenbaar dankzij de politieblauwe verlichting op hun tweewielers. Ook in Boxtel staan twee exemplaren. Willem de Louw is er blij mee, maar binnen het team moet nog even worden nagedacht hoe deze worden ingezet. Foto: Peter de Koning

POLITIE WEET NOG EVEN NIET WAT ZE MET 'TESTFIETSEN' MOET

'Vreemd gezicht, wel een meerwaarde'

JULES HAMELEERS

Blauwe flitsverlichting op de politiefiets. Ook Willem de Louw van het wijkteam Boxtel was sceptisch toen hij dit voor het eerst hoorde. Toch stak hij zijn hand op na de vraag welke regioteams de proef willen uitvoeren. ,,De intentie was om de fietsen te gebruiken bij festivals op landgoed Velder of bij Paaspop en Harmony of Hardcore." Maar omdat alle evenementen niet doorgaan, is het even de vraag hoe de fiets in de regio Meierij wordt getest...

Het gaat om een landelijke pilot: politieteams in de regio’s Breda, Boxtel, Amsterdam, Zoetermeer en Groningen hebben elk vier fietsen die uitgerust zijn met de speciale verlichting. Het extra hulpmiddel is een blauwe flitslamp. Dat is net iets anders dan een traditioneel zwaailicht op het dak van een politieauto.

In de regio Meierij staan vier exemplaren klaar voor gebruik: twee in Boxtel en twee in Veghel. Ook agenten in Schijndel, Vught en de dorpen in de buurt van Drunen en Vlijmen kunnen gebruik maken van de tweewielers.

WENNEN

,,De eerste keer dat ik het hoorde, was ik toch wat sceptisch en moest ik glimlachen. Ook collega’s moeten soms nog wat wennen aan het idee. Zo’n blauw licht op de fiets is wel een bijzonder gezicht. Maar vooral vanuit mijn expertise zag ik al snel een meerwaarde”, legt De Louw uit.

Hij houdt zich in de politieregio Meierij (waar ook Boxtel onder valt) bezig met evenementen en openbare ordezaken. De Louw zag in het hulpmiddel al snel een groot voordeel. Om te patrouilleren tijdens bijvoorbeeld muziekfestivals Harmony of Hardcore in Erp of Paaspop in Schijndel. Ook op een evenement als We Are Electric, dat tot en met 2019 op landgoed Velder in Liempde werd gegeven, zou de politieverlichting behulpzaam zijn geweest ,,Daarom heb ik ook aangegeven mee te willen doen aan de proef. Maar jammer genoeg kunnen we de fietsen nu even niet voor dat doel inzetten… In Boxtel zoeken we dus nog naar een manier om de bikes en het gebruik ervan te kunnen testen.”

GEEN VOORRANG

Maar let op: de blauw knipperende verlichting maakt van de fietsen nog geen voorrangsvoertuigen, zoals ambulances, brandweerwagens en politieauto's dat wel zijn als die zwaailichten en sirene voeren. De Louw: ,,Het gaat vooral om zichtbaarheid en herkenbaarheid. Je wilt niet altijd zichtbaar zijn. Maar als dat wel nodig is, kan zo’n licht heel behulpzaam zijn. Op festivals ben ik bijvoorbeeld meestal backstage en stuur ik collega’s aan. Maar ik ben ook niet te lui om de fiets te pakken. Het is dan vaak lastig om door de mensenmassa’s te bewegen; festivalgangers zien je niet aankomen. En daar kan zo’n flitser zeker bij helpen.”

Ook voor agenten in grote steden ziet De Louw een groot voordeel. ,,Daar kan je niet altijd ergens met een politieauto komen. Een agent op de fiets is dan veel sneller ter plaatse. Ook een weg of gebied acuut afzetten vanwege bijvoorbeeld een aanrijding of opstootje, kan op een veilige manier. Zo hoeft er niet altijd een politieauto te worden opgeroepen.” De proef loopt tot april. De Louw hoopt op een vervolg: ,,Door de coronacrisis gaat het testen in de dorpen moeilijk: het komt hier zelden voor dat een locatie met de auto niet bereikbaar is. Maar van collega’s in de steden hoor ik al dat de extra uitgeruste fietsen heel goed bevallen.”

De proef wordt gecoördineerd vanuit Tilburg. Een extern onderzoeksbureau evalueert de pilot na afloop in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarna wordt besloten of de flitsers een blijvend hulpmiddel worden.


p Agenten op de fiets worden beter herkenbaar dankzij de blauwe flitsverlichting op hun tweewielers. Ook in politiebureau Boxtel staan twee exemplaren. Willem de Louw is er blij mee, maar binnen het wijkteam moet nog even worden nagedacht hoe deze worden ingezet. (Foto: Peter de Koning).