De kap van de populieren langs de rijksweg A2 startte in januari 2019. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).
De kap van de populieren langs de rijksweg A2 startte in januari 2019. (Foto: Albert Stolwijk, 2019). Foto: Albert Stolwijk, 2019

Populieren rijksweg A2 bijna allemaal vergeven

PÅL JANSEN

De kap van de kenmerkende populieren langs de rijksweg A2 startte begin 2019. En de omgelegde stammen die nog geschikt waren voor hergebruik, zijn op een haar na allemaal weer vergeven, laat Frans van Boeckel van de Brabantse Populierenvereniging weten. Intussen is ook de halfjaarlijkse plantactie van de populierenwerkgroep Het Groene Woud gestart...

In 2019 startte de Brabantse Populierenvereniging het initiatief 'We Houden Jullie Hier', samen met het bedrijf Peppelhout, dat gespecialiseerd is in producten gemaakt van de boomsoort. De canadassen vallen vaak ten prooi aan producenten van luciferhout en palletbouwers. Tot afgrijzen van onder meer Van Boeckel; van het hout kunnen namelijk ook hoogwaardige producten worden gemaakt. ,,Als een stam meer waarde krijgt, worden er ook meer populieren geplant", legt de houthandelaar uit. ,,Natuurlijk kan je er ook aan verdienen, maar in eerste instantie gaat het erom dat er meer in de grond komen. Tot tien jaar geleden werden ze vooral gekapt, zonder herplant." Ook de biodiversiteit van de natuur is hiermee niet gediend, weet Van Boeckel.

Diverse projecten in de regio zijn en worden gerealiseerd met de langs de A2 gekapte bomen: voor een uitkijktoren in De Mortelen en De Scheeken bijvoorbeeld of het entreegebouw van BestZoo. Ook de 22 duurzame appartementen die woonstichting Joost en aannemersbedrijf Heijmans willen bouwen op De Kleine Aarde worden ervan gemaakt. ,,We planten inmiddels jaarlijks meer populieren", vertelt Van Boeckel.

Ook populierenwerkgroep Het Groene Woud draagt hieraan bij met de halfjaarlijkse plantactie. Tot 15 februari kunnen inwoners uit Boxtel, Sint-Michielsgestel, Meierijstad en Best zich melden bij Rien van de Laar, telefoonnummer (0411) 63 13 32 of via rienvdlaar@hotmail.com. Bestellen kan onder vermelding van aantal gewenste bomen, het adres waar geplant wordt en telefoonnummer.

Per abuis stond vorige week in deze krant dat de bomen niet geschikt waren voor de bouw. Maar niets is minder waar, weet Van Boeckel: ,,We hebben een vervallen boerderij van 150 jaar oud op landgoed Velder gerenoveerd. Die bleek een populieren dakconstructie te hebben die nog in orde was!"


p De kap van de populieren langs de rijksweg A2 startte in januari 2019. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).