De nieuwe wegversmallingen in de Dorpsstraat in Esch vormen voor vrachtwagens weer een probleem. (Foto: Albert Stolwijk).
De nieuwe wegversmallingen in de Dorpsstraat in Esch vormen voor vrachtwagens weer een probleem. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

'NIEUWE WEGVERSMALLINGEN HAASTWERK VAN GEMEENTE HAAREN'

Verkeer hartje Esch blijft probleem


RENS VAN DEN ELSEN

De beruchte betonnen bloembakken in de Essche Dorpsstraat zijn eindelijk verdwenen. Als alternatief zijn er wegversmallingen geplaatst bestaande uit oranje plastic paaltjes op een betonnen rand. Dat is echter niet geheel conform de afspraken die met de verkeerswerkgroep van Platform Esch' Perspectief (PEP) zijn gemaakt...

De werkgroep heeft naar eigen zeggen altijd de intentie gehad om de bloembakken weg te krijgen en te zorgen dat deze het fietspad niet meer blokkeren. Dat doel is bereikt. Maar de gemeente Haaren, die de klus nog wilde klaren voor de opsplitsing, heeft de nieuwe wegversmallingen op andere locaties geplaatst dan waar de betonbakken eerder stonden. Dat zorgt voor problemen met onder meer vrachtverkeer.

Politieke partij Balans stelde deze week vragen over de nieuwe wegversmallingen aan het Boxtelse college van B en W. Esschenaar en fractielid Luc Bormans wil weten of er contact opgenomen is met PEP en of verbreding mogelijk is zodat vrachtwagens er beter door kunnen. Een paaltje was al gesneuveld volgens Balans.

STEKEN LATEN VALLEN

Jos van Bragt is lid van de werkgroep verkeer binnen het dorpsplatform en baalt van de manier waarop deze nieuwe versmallingen tot stand zijn gekomen. Volgens hem is het een haastklus geworden en heeft de voormalige gemeente Haaren daarin steken laten vallen. ,,Maar die bestaat niet meer, dus ambtenaren die destijds hierbij betrokken waren, geven nu niet thuis. Het is lullig dat Boxtel nu een probleem mag oplossen dat Haaren niet goed heeft opgepakt", geeft de Esschenaar aan.

ONTSLUITING

Een permanente oplossing voor de verkeersproblemen in de dorpskern zijn de wegversmallingen niet. Dat beseft Van Bragt. ,,Als je echt iets aan het verkeer wilt doen, dan moet je om Esch heen. Maar dat is een zaak voor de politiek."

Dat is ook de mening van de partij van Bormans: alleen de aanleg van een ontsluitingsweg biedt een structurele oplossing. Hij schrijft aan B en W: ,,Het merendeel van de bewoners in Esch is de halfslachtige verkeersoplossingen van de afgelopen jaren zat."


p De nieuwe wegversmallingen in de Dorpsstraat in Esch vormen voor vrachtwagens een probleem bij het nemen van de bocht vanaf de Leunisdijk. De betonnen bloembakken staan nu tijdelijk opgeslagen op Reigerskant. (Foto: Albert Stolwijk).


LAAGGELETTERDEN BLIJVEN BIJ DANKZIJ DIGITALE LESSEN

Taalhuis wil groter bereik via bedrijven

RENS VAN DEN ELSEN

Het Taalhuis in Boxtel wil dit jaar meer laaggeletterden bereiken door intensiever contact te zoeken met het bedrijfsleven. Coördinator Silke Dragstra is niet ontevreden met de resultaten van 2020, zeker gezien de beperkingen die corona met zich meebracht. ,,Ook wij moesten het afgelopen jaar roeien met de riemen die we hebben. Maar al met al ging dat ons niet verkeerd af."

De gezamenlijke aanpak voor laaggeletterdheid in onder meer de bibliotheek aan de Burgakker ging in 2019 van start, maar na een half jaar brak de coronacrisis uit. Dat bracht een grote uitdaging met zich mee, want hoe kun je laaggeletterden en digibeten bereiken als een fysiek contactmoment lastig is. Toch hebben de ruim zestig vrijwilligers daar een werkbare manier voor gevonden. ,,Online kunnen we nog goed contact houden met de doelgroep. En bij degenen die hulp nodig hebben met de digitale werkwijze, komen we thuis om hen te helpen", legt Dragstra uit.

Het Taalhuis kent verschillende bijeenkomsten voor uiteenlopende doelgroepen. Zo is er wekelijks een inloopspreekuur, maar ook een bijeenkomst waar mensen de Nederlandse taal bijgebracht wordt. ,,De een wil Nederlands leren spreken, de ander wil hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief en er zijn mensen die een-op-een contact hebben met een taalcoach", vertelt de coördinator.

BEKENDHEID

De bekendheid moet volgens de coördinator nog groeien, maar dat gaat steeds beter. Dragstra: ,,Ondanks corona zijn er vorig jaar veertig nieuwe mensen naar de contactmomenten gekomen. In 2019 waren dat er vijftien, maar toen zijn we pas in september begonnen."

Daarnaast werken verschillende partijen samen om laaggeletterden hun taalniveau op te laten krikken. Zo is er in gemeenschapshuis De Walnoot ook een leerpunt vanuit het Koning Willem I College en wordt er taalonderwijs gegeven via Capabel Taal.

TRAINEN

Voor 2021 ziet Dragstra kansen om meer laaggeletterden te bereiken door contacten met bedrijven te leggen. ,,We denken dat ondernemers er bij zijn gebaat als we hun werknemers een handje helpen", geeft ze aan. Daarnaast wil het Taalhuis onder meer huisartsen, leerkrachten en medewerkers van Wegwijs trainen om laaggeletterdheid te herkennen zodat de doelgroep naar de juiste hulpinstanties doorverwezen wordt. Dragstra: ,,Hopelijk kunnen we snel weer fysieke bijeenkomsten houden, daar is echt behoefte aan."


p Bij de opening van het Taalhuis in september 2019 in Bibliotheek Boxtel ondertekenden onder meer de wethouders Marusjka Lestrade (derde van links) en Eric van den Broek (derde van rechts) de samenwerkingsovereenkomst. (Foto: Pål Jansen).

 Bij de opening van het Taalhuis in september 2019 in Bibliotheek Boxtel ondertekenden onder meer toenmalig wethouders Marusjka Lestrade (derde van links) en Eric van den Broek (derde van rechts) de samenwerkingsovereenkomst, net als alle partners voor het Taalhuis. (Foto: Pål Jansen).