Commentaar

Een kleine twee jaar heeft een werkgroep uit de Boxtelse gemeenteraad nagedacht over hoe de kloof tussen burger en politiek kan worden verkleind. Een loffelijk streven. En ja hoor, ze is eruit. Minder vaak vergaderen met elkaar en meer in gesprek gaan met de inwoners. Wauw, wát een revolutie!


Toenmalig burgemeester Mark Buijs introduceerde al bij de heropening van het verbouwde raadhuis in 2015 de slogan 'Meewerkend Boxtel'. Ideeën en wensen vanuit de bevolking moesten voortaan leidend zijn bij de planning en uitvoering van het lokale overheidsbeleid. Met als doel? Inderdaad: de kloof tussen politiek en burgers verkleinen...

Blijkbaar is het na bijna zes jaar nog altijd niet gelukt om zodanig mee te werken dat inwoners het werk van politici voldoende op waarde schatten. En dus worden vanaf nu minder raadsvergaderingen gehouden en krijgen inwoners 'in tweede termijn' extra ruimte om hun zegje te doen. Een goede zaak. Het zal er zeker aan bijdragen dat burgers zich beter gehoord voelen.

Ook op andere manieren gaan de raadsleden meer in gesprek met de bevolking. Dat gebeurt onder meer door de wijk in te trekken in plaats van samen te komen in de raadzaal. Alsof burgers opzoeken voor volksvertegenwoordigers eigenlijk niet de normaalste zaak van de wereld moet zijn. Toch komt het er bij de meeste fracties tot op heden klaarblijkelijk niet (genoeg) van.

We zullen zien of de nieuwe werkwijze van de gemeenteraad zoden aan de dijk zet. Het is nog maar de vraag. Als het een onderwerp betreft dat hen aan het hart gaat, weten burgers - ook nu al - de gemeenteraad wel degelijk te vinden. De afgeladen publieke tribunes tijdens belangrijke politieke debatten bewijzen het. Of het nu gaat om verkeersplannen, de toekomst van het terrein van De Kleine Aarde, de invoering van parkeervergunningen of de voorgenomen verplaatsing van een basisschool.

Een kloof tussen politiek en burgers, bestaat die eigenlijk wel?


Reageren? Mail naar bc@brabantscentrum.nl.