Januari 2016: de raadzaal loopt mudvol tijdens een beeldvormende vergadering over de toekomstplannen voor het terrein van De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning).
Januari 2016: de raadzaal loopt mudvol tijdens een beeldvormende vergadering over de toekomstplannen voor het terrein van De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NIEUWE POLITIEKE STRUCTUUR IN BOXTEL

Gemeenteraad: minder, maar beter vergaderen

VERVOLG VOORPAGINA

Kwamen de raadsleden tot op heden tussen de twaalf en vijftien keer per jaar bij elkaar, in 2021 staan er 'slechts' acht vergadering op de kalender. Het lijkt logisch dat de vergaderingen daarom langer gaan duren. Door een betere spreiding van de onderwerpen moet dat worden voorkomen.

Daarnaast worden 'in gesprek'-bijeenkomsten geïntroduceerd. Die vervangen de beeldvormende vergaderingen. Raadsleden, maar ook steunfractieleden, inwoners en betrokken partijen krijgen er de mogelijkheid om informatie te vergaren over onderwerpen op de agenda, technische vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. In de oude beeldvormende vergadering konden alleen verduidelijkende vragen worden gesteld.

'IN GESPREK'-AVOND

Dinsdag 19 januari vindt de eerste (digitale) 'in gesprek'-bijeenkomst plaats. Van Alphen: ,,We zijn benieuwd of en hoe deze nieuwe structuur bevalt bij de raadsleden, inwoners en natuurlijk de pers." De vernieuwde manier van vergaderen nog niet in beton gegoten. Van Alphen: ,,Waar mogelijk passen we nog zaken aan. Het systeem zal voor iedereen even wennen zijn, dus daar zijn we dit jaar in elk geval nog flexibel in."

CORONA

Zolang het coronavirus de dienst uitmaakt is echter het lastig om de burgers van Boxtel direct te betrekken in het politieke debat. Verschillende overlegvormen worden al naar gelang de geldende maatregelen via de website van de gemeente en Omroep Dommelland uitgezonden.

In andere gevallen wordt gekozen voor bijeenkomsten via Microsoft Teams. De politici komen dan niet naar de raadzaal, maar maken vanuit huis een online verbinding. Ook inwoners kunnen zich hiervoor aanmelden; zij krijgen dan ook een link voor het videogesprek toegestuurd.

,,Het blijft voorlopig nog wel een uitdaging hoe we alles gaan vormgeven, we bekijken dan ook per vergadering wat de beste invulling is", aldus Mariëlle van Alphen namens de werkgroep uit de gemeenteraad die de vernieuwing voorbereidde.