Het optreden van de Band Zonder Banaan in de feesttent op D'n Tip vormde een daverende afsluiting van het jubileumjaar van DVG. (Foto's: archief Brabants Centrum).
Het optreden van de Band Zonder Banaan in de feesttent op D'n Tip vormde een daverende afsluiting van het jubileumjaar van DVG. (Foto's: archief Brabants Centrum). Foto: Archief Brabants Centrum

BRABANTS CENTRUM BLIKT TERUG: LIEMPDSE VOETBALCLUB SLUIT JUBILEUMJAAR 2003 SPETTEREND AF

Festiviteiten rond 75 jaar DVG: een knap staaltje teamwork


PÅL JANSEN

DVG maakt zich in 2003 op voor een spetterend feestjaar. De Liempdse voetbalclub is opgericht in 1928 en viert dus een platina jubileum. Tal van activiteiten worden op touw gezet met als daverende afsluiter: de toen immens populaire Band zonder Banaan.

Coen Braken was destijds een van de kartrekkers van de jubileumfestiviteiten. ,,Ik ben geboren en getogen in Liempde. Van kinds af aan, voetbal ik al bij DVG. En ik heb zodoende ook altijd iets met vrijwilligerswerk gedaan."

Nu zit Braken in de jeugdcommissie, maar in 2003 was hij verantwoordelijk voor de activiteiten. Het hele jaar door werden diverse feestelijkheden op touw gezet. Opmerkelijk genoeg begon het jubileum niet op sportpark De Roode Bleek, maar bij 'de buren': Hockeyclub Liempde. Ook die vereniging had op dat moment iets te vieren: haar 25-jarig bestaan.

AFTRAP ÉN AFSLAG

De aftrap en afslag van beide festiviteiten vonden plaats op zondag 12 januari op het kunstgrasveld van de hockeyvereniging, verricht door de inmiddels overleden voorzitter Willy van Zuijlen, toenmalig wethouder Anton van Aert en HCL-voorman Ted van de Meulengraaf.

De DVG'ers kregen lessen in pushen en passen met slaghout, de HCL'ers ontvingen een cursusje schoppen tegen het leder. ,,Het wordt best moeilijk. De ballen zijn keihard en het zal lastig zijn, vooral op zo'n besneeuwd veld. Ik hoop dat die spelers van HCL het rustig aandoen", zei reserve-aanvoerder Erik van de Laar van DVG destijds voorafgaand aan het treffen.

NIET VERGETEN

De ludieke start in de sneeuw werd opgevolgd door een rits van bijeenkomsten, feesten en activiteiten in het voorjaar. Zo kreeg Betsie van den Brand-Smetsers in mei uit handen van voorzitter Van Zuijlen een jubileumboek. Zij kreeg het drukwerk als eerste uitgereikt vanwege de vele hand- en spandiensten die haar in 1998 overleden man Bart verrichtte, maar ook omdat ze zelf zo betrokken was hij de vereniging. ,,Ik zie de uitnodiging voor deze plechtigheid weer eens als een bewijs dat de club mij nog niet vergeten is" gaf Van den Brand-Smetsers toen aan.

In die maand kwam ook het beloftenelftal van Willem II op bezoek. Het werd een weerzien met Frank van der Struijk uit Lennisheuvel die een contract had verdiend bij de Tilburgse profclub en in de jeugd ook uitkwam voor LSV en RKSV Boxtel.

In het laatste weekeinde van mei bezocht nóg een lokale sportheld De Roode Bleek. Liempdenaar Frank Kuppens, op dat moment jeugdvoetballer bij PSV waarna een carrière in de top van het amateurvoetbal volgde, gaf een voetbalclinic aan de jeugd. In dat weekeinde waren er allerlei toernooitjes en feestavonden. DVG'er Jan Braken werd en passant benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau wegens zijn verdiensten voor de club.

Alle activiteiten vormden de opmaat naar een climax: het grote feest op evenemententerrein D'n Tip. Als mede-organisator met Mark Peijnenburg wist Coen Braken destijds de Band Zonder Banaan (BZB) te strikken. ,,Dat balletje ging eigenlijk rollen via Paul Saris vanwege zijn werk bij brouwerij InBev. Natuurlijk kenden wij die mannen van BZB ook. Op die leeftijd gingen wij ook naar die feesten."

De band zegde toe, maar daarmee was het werk nog niet gedaan. Braken: ,,Om de feesttent op D'n Tip te zetten, hebben we ontzettend veel werk zelf moeten doen met andere vrijwilligers: de podiumbouw, de elektra, ga zo maar door." De vrijdag ervoor was alles nagenoeg klaar en werd de tent 'ingewijd'. ,,Toen hebben we nog een lumineuze pubquiz gehouden", weet Braken nog.

BZB

Het festijn zelf werd op zaterdag 28 juni gehouden en bleek een daverend succes. Achthonderd bezoekers gingen uit hun dak en zoals gebruikelijk bij BZB vloog het bier door de lucht. Wie denkt dat de organisatoren daar wakker van lagen, heeft het mis: hierdoor vloog ook de omzet omhoog. ,,Er ging die avond geloof ik drieduizend liter aan bier alleen al doorheen", weet Coen. ,,Daar hadden we op ingespeeld. We konden van die 'raptaps' regelen, die je nu overal op festivals en evenementen ziet. Bovendien hadden we tanks in plaats van fustjes."

Het evenement was niet alleen in Liempde een hit, ook trok het publiek uit de regio. De toen nog 23-jarige bezoeker Geert van der Bruggen uit Esch was blij dat er 'eindelijk eens een mooi feest dichtbij huis' werd georganiseerd.

Ook op sportief gebied was het een spannend jaar. Tot de laatste wedstrijd was het vaandelteam van DVG in de race om de titel en dus promotie naar de derde klasse. Maar na een bloedeloze 0-0 tegen Boskant werd de titel verspeeld. Ook de nacompetitie eindigde in een deceptie. Hoewel de uitwedstrijd tegen buurman Rhode nog met 0-1 werd gewonnen, ging het team toch nog met 0-3 onderuit in het eigen sportpark.

Misschien was die uitslag toen nog belangrijk voor de spelers, de supporters en de leden. Maar Coen moet eerlijk toegeven dat die ontknoping hem niet zo is bijgebleven. Maar dat feest? ,,Jazeker! Als de dag van gisteren."

Frank van der Struijk uit Lennisheuvel bezocht DVG tijdens het jubileumjaar met het beloftenelftal van Willem II. De voetballer zou uiteindelijk 270 wedstrijden in de Eredivisie spelen.
Afbeelding
Het was even wennen voor de voetballers van DVG: het hanteren van een hockeystick. De aftrap van het jubileumjaar vond plaats op het terrein van Hockeyclub Liempde. De slagmannen en -vrouwen moesten op hun beurt wennen aan het sporten met de bal aan de voet.
Betsie van den Brand-Smetsers ontving in 2003 van voorzitter Willy van Zuijlen het eerste jubileumboek van DVG.
Jan Braken (tweede van links) werd in mei benoemd als lid in de orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor de DVG. Rechts naast hem staat zijn vrouw. De overige mensen op deze foto (van links naar rechts) zijn Wim Braken, Albert van Dijk en Toon van Houtum. Zij kregen een zilveren waarderingsspeld van de KNVB.
Onder toeziend oog van destijds PSV'er Frank Kuppens uit Liempde, kreeg de DVG-jeugd een voetbalclinic.
Afbeelding