Het vorig jaar geplaatste veldhek draagt de naam Burgakker. Foutief vindt heemkundige Ruud van Nooijen.
Het vorig jaar geplaatste veldhek draagt de naam Burgakker. Foutief vindt heemkundige Ruud van Nooijen. Foto: Henk van Weert

Naamgeving perceel 'De Burgakker'


Tussen Burgakker, Dommel en fietspad naar Raaphof ligt een onlangs heringericht perceel. Daar is onder meer een veldhek geplaatst met opschrift ‘De Burgakker’. Tevens is een informatiebord geplaats met onder andere info inzake het betreffende perceel. Zowel de naam op het veldhek alsook de informatie over het perceel zijn onjuist. In vervlogen tijden, waarin brug naar Raaphof en fietspad nog niet bestonden, grensde het perceel aan dat van de (katholieke) schuurkerk die er tussen ca. 1672 en 1828 stond.

De naam van het perceel was Kerkbleyk (bleyk = bleek, een weideveld voor bleken van de was) en was eigendom van de Roomsche Gemeente (rooms-katholieke parochie). Meer info over de schuurkerk: www.heemkundeboxtel.nl.


Navraag bij Heemkunde Boxtel leerde dat de gemeente Boxtel vooraf niet om historische informatie over genoemd perceel heeft gevraagd. Bovenstaande informatie heb ik inmiddels per e-mai ter kennis van de gemeente Boxtel gebracht.


        RUUD VAN NOOIJEN


p De naam Burgakker op het houten veldhek (links op de foto) is volgens heemkundige Ruud van Nooijen foutief. (Foto: Henk van Weert).


Ploggen voor schonere natuur


Ploggen? Dat is Zweeds voor afval rapen tijdens wandelen of joggen. Door de corona wordt er flink wat afgewandeld, ook door mij. Zeker in het buitengebied neem ik blikjes, flesjes, dopjes en plastic mee die ik zie liggen. En dat doen meer mensen nu. De bermen blijven ook schoner omdat er minder scholieren naar huis fietsen met een blikje, flesje of koek. Ik geniet meer van een wandeling door een schoon gebied.

Wij zijn in Boxtel schitterende wandelgebieden rijk. Mijn favoriete gebied: De Geelders. Daar vindt een stille groene evolutie plaats. Gebieden worden aangeplant met onder andere fladderiepen, hagen met oude vlechtpatronen en soms sta je in oog in oog met een groot rund. Ik ben blij met deze groene revolutie en hoop dat ook de nieuwe coalitie in Boxtel deze ten volle blijft ondersteunen.

De Marggaff-bossen krijgen langzaamaan een oerboskarakter, afgewisseld met prachtige open stukken. En dat allemaal op loopafstand van Boxtel. Daar hoort geen afval in thuis, geen snoepwikkeltje, blikje, flesje, mondkapje, dopje, hoe klein dan ook. Niet iedereen snapt dat, helaas, er is dus maar één oplossing: oprapen als je iets ziet liggen. Als elke wandelaar één dingetje per wandeling opraapt (ja, al is met maar een dopje), dan is ook uw favoriete wandelroute binnen de kortste keren schoon. Kortom: ploggen.


        JOOST VAN DER PLUIJM