...FRED VAN NISTELROOIJ...            (Foto: Peter de Koning)
...FRED VAN NISTELROOIJ... (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

VAN NISTELROOIJ IN BEELD ALS WETHOUDER

Zetel INbox voor meer stabiliteit in coalitie


PÅL JANSEN

Een opmerkelijke ontwikkeling in de coalitievorming tussen Balans en Combinatie95. De partij die tijdens de herindelingsverkiezingen in november flink wat stemmers verloor en met één zetel de kleinste werd in de raad, is uitgenodigd aan de onderhandelingstafel. Verrassend, vindt raadslid Fred van Nistelrooij van die partij. Informateur Fons Naterop zegt dat Balans en Combinatie95 er eerst samen uit moeten komen. Het CDA is teleurgesteld.

Vanuit de optiek van verkiezingswinnaars en -verliezers is het verzoek aan INbox wat vreemd. Met een andere bril op hoeft het ook weer niet zo gek te zijn. Van Nistelrooij werd in aanloop naar de herindelingsverkiezingen van november door zijn partij naar voren geschoven als lijsttrekker én wethouderskandidaat. Niet voor niets.

De Boxtelaar is afgestudeerd als verkeerskundige en heeft als beleidsmedewerker en in diverse managementfuncties gewerkt bij Rijkswaterstaat en de provincie Limburg. Momenteel werkt hij bij de gemeente Tilburg als programmamanager Openbare Ruimte. In die rol is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Spoorzone en de verbouwing van het station Tilburg.

Van Nistelrooijs partijgenoot Herman van Wanrooij was de voorbije twee bestuursperiodes juist als wethouder verantwoordelijk voor verkeer.

IN HET MIDDEN

Informateur Naterop erkent dat het niet alleen om de partij draaide: ,,De persoon Fred van Nistelrooij heeft ook meegespeeld. Maar, INbox profileert zich ook 'in het midden'."

Balans en Combinatie95 kwamen in het verleden nogal eens lijnrecht tegenover elkaar te staan op punten als verkeer en duurzaamheid. INbox is in dat soort zaken doorgaans wat genuanceerder. Bijvoorbeeld Boxtel Energieneutraal in 2030: Balans wil naar 2050 (de landelijke richtlijnen), Combinatie95 wil juist alles in het werk stellen om 2030 te halen. INbox vindt energieneutraliteit belangrijk, maar 'hoeft niet per se voorop te lopen'.

Naterop dacht vorige week nog dat een derde partij niet nodig was. Maar beide onderhandelende partijen denken dat een extra coalitiepartner voor meer 'ruggengraat' en stabiliteit zorgt, licht Naterop toe: ,,Anders is er een heel krappe meerderheid. Met INbox erbij heeft een nieuw college van B en W de steun van dertien van de 23 gemeenteraadsleden. Het is niet zo dat die partij bij het kruisje moet tekenen: INbox krijgt ook echt inspraak. Maar er is ook gezegd: de twee grootste partijen moeten er dan eerst samen uit zijn. Dat gaat binnenkort wel gebeuren."

VERKENNEN

Momenteel verkent Van Nistelrooij met zijn partij welke bijdrage ze kunnen leveren aan een coalitie met Balans en Combinatie95. ,,We hebben ons eigen programma en zullen ook moeten kijken wat we ervan waar kunnen maken", vertelt hij. INbox is weliswaar de kleinste partij geworden en de vraag om mee te besturen mag verrassend heten. ,,Maar we willen het beste voor Boxtel. In aanloop naar de verkiezingen zeiden we ook: we doen wat kan voor het gezamenlijk belang", besluit Van Nistelrooij.

CDA reageerde bij monde van voorzitter Han Swinkels teleurgesteld. In een bericht aan zijn achterban laakt hij het gebrek aan overleg door Balans en Combinatie95. Die twee partijen wisten volgens hem dat de christendemocraten van meet af bereid waren als derde partij aan te sluiten bij de coalitiegesprekken.

Balans kwam in november met zeven zetels (een groei van twee) als grote winnaar uit de bus bij de herindelingsverkiezingen. Combinatie95 behield haar vijf zetels. Eind november werd Naterop 'ingevlogen' om de onderhandeling tussen de twee partijen te leiden. Hij verwacht eind januari witte rook.



HUISEIGENAREN BETALEN 2,8 PROCENT MEER

Tegenvaller voor Boxtel op extra inkomsten ozb


PÅL JANSEN

De onroerend-zaakbelasting (ozb) zou de gemeente Boxtel in 2021 extra inkomsten moeten opleveren: 442.000 euro zo was begroot. Er is echter minder vastgoed bijgekomen dan verwacht en daarom pakken de opbrengsten ook minder hoog uit. Hoeveel minder is nog niet bekend. Voor Boxtelse huizenbezitters stijgt de ozb met 2,78 procent; behalve voor huiseigenaren in Esch. Voor hen pakt het tarief gunstiger uit. Daarentegen betalen ondernemers in dat dorp juist 35 tot 40 procent meer ozb.

De gemeente begrootte dat zij dit jaar in totaal 3,1 procent meer ozb zou innen door de tarieven te verhogen. Bovendien zou de uitbreiding van nieuw vastgoed (zoals door de bouw van huizen) ook extra geld opleveren. Alles bij elkaar kwam het neer op ruim vier ton. Het aantal panden dat erbij is gekomen, valt echter tegen. Wat hiervan de financiële gevolgen zijn voor Boxtel, is nog niet bekend. Naar verwachting volgt die informatie in juli, als de gemeenteraad de eerste bestuursrapportage (een tussentijds financieel overzicht) onder ogen krijgt.

Tijdens de presentatie van de begroting in het afgelopen najaar werd nog gedacht dat het ozb-tarief voor huizenbezitters zou stijgen met 3,03 procent. Dat de verhoging van het belastingtarief uiteindelijk is vastgesteld op 2,78 procent, komt door de woz-waarde van de Boxtelse huizen. Die is afgelopen jaar gemiddeld met ruim 4 procent gestegen.

KLEINE GEMEENTEN

Eerder noemde de gemeente in haar begroting de verhoging van de ozb 'niet boventrendmatig'. Dat kan kloppen: veel met Boxtel vergelijkbare gemeenten (tussen de 20.000 en 50.000 euro) moeten deze heffing flink verhogen. Gemiddeld met maar liefst 4 procent, schrijft het ambtenarenvakblad Binnenlands Bestuur. En tweederde van deze gemeenten is net als Boxtel genoodzaakt om de ozb met meer dan de inflatie te laten stijgen. Die is deze week vastgesteld op 1,3 procent, becijferde het Centraal Planbureau voor de Statistiek. Oftewel: met dat percentage zijn de prijzen afgelopen jaar gestegen voor een gemiddeld huishouden.

NIET-WONINGEN

Ozb wordt niet alleen betaald over woningen, maar tevens over ander vastgoed zoals bedrijfspanden en winkelruimtes. Ook eigenaren en gebruikers hiervan moeten dit jaar dieper in de buidel tasten. Zij betalen respectievelijk 4,17 en 6,28 procent meer aan de belasting dan in 2020.

Voor de Essche eigenaren en gebruikers van dit soort vastgoed pakt het nieuwe tarief nog veel hoger uit. Voor hen gaat de ozb met respectievelijk zo'n 35 en 40 procent omhoog. Deze enorme stijging is mede te danken aan het feit dat de voormalige gemeente Haaren veel lagere tarieven hanteerde dan Boxtel. Daarentegen gaan de Esschenaren die een woning bezitten, er wel op vooruit. Voor hen daalt de lokale belasting met 3,7 procent.



* * *


De heffing op ozb is een belangrijke inkomstenbron voor gemeentes waarbij zij - in tegenstelling tot andere fondsen zoals die van het Rijk - zelf aan de knoppen kunnen draaien. In 2019 bracht deze heffing 7,16 miljoen euro in het laatje.