De werkgroep Seniorenbus wil een personenbusje voor ouderenvervoer laten rijden en denkt er tevens over de ZilverExpress van stal te halen. Die tuktuk is in 2018 door samenwerkingsverband Zorgzaam Boxtel aangeschaft voor ritjes binnen het dorp. (Foto: Peter de Koning, 2018).
De werkgroep Seniorenbus wil een personenbusje voor ouderenvervoer laten rijden en denkt er tevens over de ZilverExpress van stal te halen. Die tuktuk is in 2018 door samenwerkingsverband Zorgzaam Boxtel aangeschaft voor ritjes binnen het dorp. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE SENIOREN WACHTEN OP EEN BUS

Ouderen in Regie wil coördinatie van Boxtelse ZilverExpress overnemen

Jan Hermens


De werkgroep Seniorenbus van coöperatie Ouderen in Regie voert overleg met Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM). Mocht het tot een samenwerking komen, dan zet de werkgroep het busje van Elde Maasduinen in voor seniorenvervoer én gaat ze het gebruik van tuktuk ZilverExpress coördineren.

Ouderen in Regie wil een busje in de gemeente Boxtel laten rijden waarmee senioren zich eenvoudig en voor een bescheiden bedrag van 1,50 euro voor een enkeltje kunnen laten vervoeren. Niet alle ouderen komen namelijk in aanmerking voor Regiotaxi, daar is een Wmo-indicatie voor nodig. En een buurtbus stopt op vaste halteplaatsen. Dat betekent dat senioren vaak alsnog een eindje moeten lopen naar hun bestemming.

Maar een bus laten rijden is minder makkelijk dan het lijkt. Want zo'n voertuig kost geld. De aanschaf is duur en de motor draait ook niet op water. Kees de Waal, voorzitter van de werkgroep Seniorenbus: ,,De eerste twee jaar willen we de kosten bij voorbaat gedekt hebben, want er gaat tijd overheen voor zo'n bus voldoende bekendheid heeft en er ritten geboekt worden."

ZILVEREXPRESS

De werkgroep streeft naar een startkapitaal van 60.000 euro. Een samenwerking met ZGEM zou de kosten aanzienlijk drukken.

De Waal: ,,De zorggroep heeft een busje. Bij mijn weten wordt het weinig gebruikt. Dat zouden wij in kunnen zetten voor ouderenvervoer. Daarnaast nemen wij dan ook de coördinatie van de ZilverExpress over."

Die tuktuk is in april 2018 door Zorgzaam Boxtel, een samenwerkingsverband van de gemeente met een aantal zorg- en welzijnsorganisaties en woonstichting Joost, in gebruik genomen als pendeldienst voor senioren binnen het dorp Boxtel. De Waal: ,,Die tuktuk is deels open en dat is koud in de winter. Mensen moeten misschien over een drempel om in het voertuig te stappen. Maar het is bruikbaar."

De gesprekken met ZGEM liggen momenteel even stil, omdat de zorgorganisatie alle aandacht richt op de coronaperikelen. De Waal heeft echter meer ijzers in het vuur. Hij praat ook met thuiszorgorganisatie Vivent over een eventuele samenwerking: ,,Wij zouden een deel van het ouderenvervoer naar dagbestedingen van Vivent over kunnen nemen."

Een pitch bij de Rabobank leverde een toezegging van 10.000 euro op, als de werkgroep haar bedrijfsplan bijstelt. ,,Ik treed verder in overleg met stichting Sjef van de Laar en het Oranjefonds voor financiële bijdragen. En er is een mogelijkheid om een bus te leasen via het Nationaal Ouderenfonds. Maar ook dat kost geld."



p De werkgroep Seniorenbus wil een personenbusje voor ouderenvervoer laten rijden en denkt er tevens over de tuktuk ZilverExpress van stal te halen voor ritjes door Boxtel. (Foto: Peter de Koning, 2018).