Begin januari 2016 liep de Boxtelse raadzaal vol op het moment dat een beeldvormende vergadering werd gehouden over de toekomstplannen voor het terrein van De Kleine Aarde.
Begin januari 2016 liep de Boxtelse raadzaal vol op het moment dat een beeldvormende vergadering werd gehouden over de toekomstplannen voor het terrein van De Kleine Aarde. Foto: Peter de Koning

GEMEENTERAAD VERGADERT MINDER VAAK

Insprekers krijgen meer ruimte in de raadzaal

RENS VAN DEN ELSEN

De 23 gemeenteraadsleden van Boxtel komen voortaan minder vaak bijeen dan voorheen. Daardoor krijgen ze meer tijd om contact te zoeken met de inwoners over belangrijke onderwerpen. Het moet er onder meer voor zorgen dat de kloof tussen burger en politiek kleiner wordt. Althans, in theorie...

Hoe de nieuwe vergaderstructuur in de praktijk uitpakt, is volgens Mariëlle van Alphen (Balans) lastig te voorspellen. Zeker zolang het coronaspook nog rondwaart. De Boxtelse politica is sinds 2019 betrokken bij een werkgroep die de manier van vergaderen door de gemeenteraad wil verbeteren. Met Vera Brouns (CDA), Dymph van de Vries (inmiddels oud-VVD) en griffier Inge Smits ging Van Alphen te rade bij omliggende gemeenten zoals Meierijstad, Haaren en Oisterwijk.

Doel? Inwoners meer betrekken, betere aansluiting vinden bij de ambities van ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij (onder meer dichter bij de burger staan, maar ook om steunfractieleden meer ruimte te bieden.

DE WIJK IN

Voorheen mochten inwoners die wilden reageren op een bepaald onderwerp alleen voorafgaand aan het betreffende raadsdebat van zich laten horen. Dat werkte onbevredigend omdat de inspreker niet meer aan het woord kwam tijdens de discussie die de politici met elkaar voerden. Dat gaat nu veranderen; burgers krijgen op meerdere keren de kans met de fracties in gesprek te gaan tijdens een vergadering.

Niet iedereen maakt echter de stap naar het gemeentehuis. Door als gemeenteraad eenmaal in de vijf in plaats van vier weken bijeen te komen, ontstaat ruimte voor politieke partijen om 'de wijk in te gaan'. Zo kunnen zij polsen hoe burgers, ondernemers of andere betrokkenen over een bepaald onderwerp denken. Hoewel dit vanzelfsprekend zou moeten zijn voor de volksvertegenwoordigers, bleek dat in de praktijk niet altijd in te plannen. Sommige partijen deden dat overigens al wel, bijvoorbeeld in de vorm van een spreekuur (Balans) of buurtenquête (SP).


Pagina 3: 'Minder, maar beter vergaderen' en 'Commentaar'.