De Boxtelse Fenne van den Biggelaar startte Felix by Fenne in coronatijd. (Foto: eigen collectie).
De Boxtelse Fenne van den Biggelaar startte Felix by Fenne in coronatijd. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

JONGE ONDERNEMER VERKOOPT ONLINE

Corona geen hindernis voor sieradenshop Fenne

PÅL JANSEN

Nog maar 19 jaar oud en je eigen bedrijfje beginnen. Dit komt op zich al niet vaak voor. Maar Fenne van den Biggelaar uit Boxtel begon haar onderneming Feliz by Fenne op 5 maart. En het toeval wil: precies op deze dag bleek het coronavirus ook de Boxtelse gemeentegrens binnengeslopen. De online sieradenwinkel loopt echter prima: ,,In het begin was 't echt booming."

Met haar online shop richt Fenne zich op tieners en twintigers. ,,Ken je My Jewellery? Dat is wat betaalbaarder voor jonge meiden. Ik zit net onder die prijs, denk gemiddeld zo'n 15 euro per item. Ik bied spullen die mijn nichtje van dertien jaar leuk vindt, maar ook bijvoorbeeld een kettinkje dat bij mijn zus van 25 zou passen."

In het voorjaar organiseerde Fenne een ladies night. ,,Mijn vader Marc vroeg mij hoeveel ik dacht dat de omzet was. Ik zei: driehonderd euro. Of hij het verschil dan mocht hebben, vroeg hij. Nee, nee, nee! Hij moest het me vertellen: het was 800!"

NETWERK

Hoewel Fenne haar waren online verkoopt, zijn deze ook te vinden in diverse Boxtelse winkeltjes. Ook in de zaak die haar ouders runnen, de DA-drogisterij in winkelcentrum Oosterhof. ,,Je moet gebruik maken van je netwerk", heeft de jonge entrepreneur al haarscherp in de gaten. En alleen online aanwezigheid is niet voldoende: Fenne ziet haar klanten ook graag in het echt.

Toch moet ze online wel regelmatig up-to-date blijven, weet de Boxtelse. ,,Nu is het januari: bij veel mensen is de portemonnee wat leger natuurlijk. Maar ik moet eerlijk zijn: ik had het afgelopen maand ook superdruk met school. En dan zet ik weinig berichten op mijn Facebook- en Instagram-pagina's. Dat merk je wel in het aantal bestellingen."

ENTHOUSIAST

Niet alleen studeert Fenne nog, ze houdt er nog diverse bijbaantjes op na. Zo helpt ze maandelijks mee in Podium Boxtel. Maar nog frequenter werkt ze in de bediening bij eetcafé De Oude Ketting. ,,Ik ben over veel dingen altijd erg enthousiast, maar wil het ook allemaal soms te goed doen. Met school en werk erbij, werd het wel erg chaotisch." En het komt wel goed uit dat haar bijbaantjes nu even op pauze staan. Want ideeën om uit te werken, heeft Fenne nog genoeg. ,,Uiteindelijk wil ik van Feliz by Fenne ook een merk maken. Hopelijk leer ik ook ontwerpen, dat lijkt me erg tof..."


De Boxtelse Fenne van den Biggelaar startte Feliz by Fenne in coronatijd. (Foto: eigen collectie).


VLEESVERWERKER VERSTERKT POSITIE

Vion wil runderslachterij in België overnemen

Voedselproducent Vion, in Boxtel vooral bekend als varkensslachterij, houdt zich ook bezig met de verwerking van rundvlees. Tot nog toe alleen in Nederland en Duitsland, maar Vion wil nu ook koeien in België gaan slachten.

Na een periode van intensieve samenwerking met rundveeslachterij Adriaens in het Belgische Zottegem, wil Vion dit bedrijf overnemen. Hiermee zet Vion in op regionale versterking in West-Europa.

DIKBIL

In 2019 bouwde het Boxtelse bedrijf de runderslachterij in Leeuwarden om tot een fabriek voor plantaardige vleesvervangers.

Belgische runderen staan bekend om hun kwalitatief hoogwaardig vlees. In het bijzonder geldt dit voor het Belgische Witblauw. De voor het vlees gefokte variant van dit runderras heet in de volksmond ook wel dikbil. Dit vanwege de zware bespiering.

REGIONALE KETENS

CEO Ronald Lotgerink van Vion: ,,Onze klanten willen zien wat ze kopen en waar het product vandaan komt. Daarom werken we aan regionale ketens die op basis van de vraag van onze klanten worden samengesteld." Adriaens kan 2.500 runderen per week slachten. Er werken 126 medewerkers. Zodra de overname rond is, gaan die over in de nieuwe organisatie.