Katja Staring verhuist haar eetbare siertuin Verderland binnenkort van Boxtel naar Tilburg. De publicist schrijft regelmatig boeken en artikelen over ecologisch tuinieren en was sinds de zomer van 2020 werkzaam op De Kleine Aarde. (Foto: Marc Cleutjens).
Katja Staring verhuist haar eetbare siertuin Verderland binnenkort van Boxtel naar Tilburg. De publicist schrijft regelmatig boeken en artikelen over ecologisch tuinieren en was sinds de zomer van 2020 werkzaam op De Kleine Aarde. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

‘VERDERLAND’ VERTREKT BIJ DE KLEINE AARDE IN BOXTEL

Eetbare siertuin verkast naar Tilburg

MARC CLEUTJENS

De eetbare siertuin Verderland die publicist Katja Staring vorig jaar in gebruik nam op het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel verhuist dit voorjaar naar Tilburg. Staring heeft in haar geboortestad een ruimere locatie gevonden waar ze met andere groene ondernemers een nieuwe start maakt. ,,Verderland doet haar naam eer aan en reist verder.”

De inrichting van Verderland begon halverwege vorig jaar, toen Staring – bekend van talrijke boeken en artikelen over ecologisch tuinieren – haar oog liet vallen op een beschikbaar stukje groen rondom de bolwoning van De Kleine Aarde. Met veel toewijding begon ze aan de inrichting van de eetbare siertuin en stond ze aan de wieg van een ‘eetbare inloopdag’ die ondanks de coronacrisis begin oktober kon worden gehouden. Daarin trok de Tilburgse samen op met onder anderen Eric van Oijen van imkerij Het Groene Woud en Hetty Schuurkes die bij De Kleine Aarde een kruidentheetuin exploiteert. Ook de vrijwilligers van het voedselbos deden mee aan de inloopdag.

‘WAT EEN RUIMTE’

,,Jammer genoeg komt er een einde aan mijn verblijf op deze inspirerende plek”, reageert Staring, die het vertrek van Verderland deze week op sociale media aankondigde. ,,Vanuit mijn netwerk werd mij gevraagd of ik mijn eetbare siertuin zou willen verplaatsen naar Tilburg”, vervolgt ze. ,,Ik heb de plek vorige week bekeken en werd meteen enthousiast. Wat een ruimte. Hier kan ik helemaal mijn ei kwijt!”

NIEUWE START

In Tilburg beschikt Staring over een plek die ongeveer vijfmaal groter is dan haar tuin bij De Kleine Aarde. ,,In Boxtel ben ik gebonden aan de ruimte rondom de bolwoning, in Tilburg kan ik helemaal op nul beginnen en mijn tuin inrichten volgens mijn eigen ideeën en inzichten”, vertelt de publicist. Rondom ‘Verderland’ werken straks meer groene ondernemers en weet Staring zich omringd door een educatieve moestuin, een imkerij en een oesterzwammenkwekerij.

,,Het is de nieuwe start met al die andere ondernemers die mij zo aanspreekt”, vertelt de publicist. ,,Bovendien kan ik mijn plannen voor een eetbare siertuin ontwikkelen in mijn eigen stad, hoe mooi is dat!” Verkassen naar Tilburg betekent wel dat ze alle struiken, planten en bolgewassen die inmiddels bij De Kleine Aarde zijn geplant, weer moet verhuizen. ,,Alle planten zijn nu in rust en ik ga ze de komende tijd samen met enkele vrijwilligers uitgraven en een plekje geven in mijn nieuwe tuin in Tilburg. Omdat ik al het groen volgens een duidelijk plan heb geplant, weet ik precies waar ze staan en is het niet zo moeilijk om ze mee te nemen.”

BOLWONING

Staring vindt het jammer dat haar avontuur bij De Kleine Aarde in Boxtel eindigt. ,,Ik heb er veel inspirerende mensen leren kennen”, blikt ze terug. Het onderzoek dat vier studenten van de Breda University of Applied Sciences op initiatief van Staring doen naar de toekomst van de bolwoning, wordt voortgezet. Die rapportage zal Staring compleet met tips en aanbevelingen op enig moment overhandigen aan het onlangs nieuw aangetreden bestuur van De Kleine Aarde.

112-nieuws


Schoorsteenbrandje

Een schoorsteenbrandje in Lennisheuvel was donderdagavond niet zomaar geblust. De brandweer werd rond halftien uur gealarmeerd en zag bij aankomst in de Armehoefstraat de vonken uit de rookafvoer komen. Via een ladderwagen werd de schoorsteenkap verwijderd en vervolgens het kanaal geveegd. Dit bleek onvoldoende. De kachel in het huis werd vervolgens gedemonteerd en de schoorsteen andermaal schoongeveegd. Rond elf uur was het euvel, dat gepaard ging met flinke rookontwikkeling, verholpen.