Thomas Bloemers heeft de toverpet opgezet.
Thomas Bloemers heeft de toverpet opgezet. Foto: Toof Pet Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE LEEUW

VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waar je naar kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Thomas Bloemers (6 jaar) Toof Pet op.

Het is half januari. ‘Mama, mag ik televisie kijken?’ vraagt Thomas aan mama Janneke. ‘Waar wil je naar kijken?’ vraagt zij terwijl zij de televisie aanzet. ‘Ik heb het circus van Monte Carlo opgenomen. Wil je dat zien?’ vraagt zij. ‘Yeah,’ roept Thomas.

Mama vindt het ook leuk om naar het circus te kijken. In het circus werken acrobaten. Dat zijn mensen die kunstjes doen. Kunstjes met ballen of met een touw waarover ze heel hoog lopen met een lange stok. Ook zijn er acrobaten die gekke en domme dingen doen. Dat zijn clowns. Die laten de mensen lachen. Thomas moet ook lachen.

Er zijn ook dieren die kunstjes in de piste doen. Paarden, olifanten, apen en zebra’s. De piste is rond en ligt in het midden van de circustent. Daar omheen zitten allemaal mensen die naar de acrobaten en de dieren kijken.

Er wordt in de piste een hele grote ronde kooi neergezet. Een meneer gaat de kooi in. ‘Die meneer is een leeuwentemmer.’ zegt mama. Hij heeft een stok en een zweep bij zich. Via een tunnel komen er tijgers en leeuwen de kooi binnen gelopen. De leeuwentemmer knalt hard met zijn zweep. Elke leeuw en elke tijger moet op een kruk gaan zitten. Ze brullen allemaal heel hard.

‘Ik zou best een leeuw willen zijn.’ zegt Thomas. Hij zet zijn toverpet op, kijkt naar een circusleeuw op de televisie en zegt: ‘Toof opgelet, voor die leeuw heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Ineens is Thomas een leeuw midden in de circuskooi.

Jammer, de voorstelling is net afgelopen. Alle dieren rennen weer via de tunnel terug naar hun hok op wielen. Thomas rent mee terug door de tunnel naar het hok.

‘Wie ben jij?’ vraagt een leeuwin. ‘Een leeuwin is een mama leeuw.’ zegt Toof op de kop van Thomas. ‘Ik ben Thomas. Wie ben jij?’ vraagt Thomas aan de leeuwin.

‘Ik ben Lionna. In dit hok op wielen woon ik.’ ‘Ik vind het circus heel leuk,’ zegt Thomas ‘Vind jij het ook leuk?’ ‘Nee,’ antwoordt Lionna. Een leeuwin in de hoek van het hok begint te huilen. ‘Ik vind het ook niet leuk in deze gevangenis.’ snikt ze. ‘Ik ook niet.’ brult een andere papa leeuw heel hard. De tijgers in het andere hok horen dat en roepen met z’n allen heel hard ‘Wij vinden het hier ook niet leuk meer!’

Toof, op het hoofd van Thomas, vertelt dat mensen graag naar de dieren in het circus kijken. ‘Die dieren willen vrij zijn en willen liever niet de hele dag achter de tralies zitten.’ zegt Toof.
‘Mag ik jouw pet ook eens op?’ vraagt Lionna. ‘Nee, dat kan niet, Lionna.’ Maar Lionna luistert niet en zwaait met haar klauwen naar Thomas. ‘Geef aan mij.’ brult zij hard. Thomas voelt de nagels van Lionna op zijn hoofd en de pet vliegt van zijn leeuwenkop.

PATS BOEM! Ineens zit Thomas weer naast mama Janneke op de bank voor de televisie. ‘Jij bent snel weer terug. Was het niet leuk?’ vraagt mama. ‘Nee,’ antwoordt Thomas ‘Circusdieren zijn eigenlijk allemaal verdrietig omdat ze altijd in een hok moeten zitten.’

Mama pakt haar telefoon en zoekt een leeuw. ‘Probeer die leeuw eens.’ zegt zij. Dat vindt Thomas een goed idee. Hij raapt zijn toverpet van de grond. Hij kijkt naar de leeuw op de telefoon en zegt nogmaals de toverspreuk. PATS BOEM! Thomas is weer een leeuw. ‘Toof, ik zit nu niet in een kooi of een hok.’ roept Thomas. ‘Nee, zegt Toof ‘Je bent nu een loslopende leeuw in Afrika. Je krijgt hier geen eten. Je moet nu zelf eten zoeken.’ Er komt een grote leeuw naar Thomas toegelopen. ‘Hallo vriend, wie ben jij?‘ brult de leeuw. ‘Ik heet Leo.’ Thomas vertelt wie hij is. ‘Wat kom je hier doen?’ vraagt Leo nieuwsgierig. ‘Nou, ik wil wat meer van leeuwen weten.’ antwoordt Thomas.
‘Wat wil je weten?’ vraagt Leo.
‘Ben jij echt de koning van alle dieren?’ ‘Wie zegt dat?’ reageert Leo. ‘Dat zeggen de mensen!’ zegt Thomas. Toof vertelt dat mannetjes leeuwen hele mooie haren hebben rondom hun kop. Dat noemen ze manen. Die manen maken dat een leeuw er heel mooi, stoer en sterk uit ziet, als een koning.

‘Wat eet jij het liefst?’ vraagt Thomas aan Leo. ‘Ik eet het liefste vlees. Eigenlijk eet ik alleen maar vlees en geen groenten en aardappels. Eet jij vlees?’ vraagt hij aan Thomas. ‘Ik vind pizza’s en poffertjes het lekkerst. Als het moet eet ik ook wel vlees, maar liever niet. En jij?’
‘Ik vind giraffenvlees en zebravlees het lekkerst. Nijlpaard vind ik ook wel lekker maar is lastig klaar te maken.’
‘Heb jij ook familie?’ vraagt Thomas. ‘Jawel, die liggen daar verderop in de schaduw onder de bomen.’ Leo vertelt dat hij vader is van negen kinderen. Die noem je geen kinderen, maar welpen. Er zijn zes mama’s. Meestal zorgen alle mama’s samen voor het eten. Hij brult eens heel hard.
Thomas zou hier nog wat langer willen blijven, Maar hij moet nu echt weer naar huis. Hij gooit zijn pet af. PATS BOEM! Hij zit weer op de bank.

‘Wow, dat was wél heel leuk, ik ga daar gauw nog eens naar toe.’ denkt hij.

Jouw (klein)kind ook een keer een hoofdrol in een Toof Pet verhaal in Brabants Centrum? Dat kan! Meld hem of haar aan op toofpet.nl. Daar is ook een e-book te bestellen met familie en vriend(inn)en in bijrollen. Een boek dat hem of haar, nu en later, aan alle personen in Toof Pet de Toverpet doet herinneren.


SAMENWERKING OPMAAT VOOR EENWORDING IN AUGUSTUS

Helicon gaat bestuurlijke fusie aan

Onderwijsorganisatie Helicon, met een vestiging in Boxtel, is per 1 januari bestuurlijk gefuseerd met Wellantcollege en Citaverde. De drie partijen kunnen hierdoor de officiële eenwording in augustus alvast voorbereiden.

Helicon sprak vorig jaar april al de intentie uit om samen te gaan met het Limburgse Citaverde en het Utrechtse Wellantcollege omdat zij alle drie veel met elkaar gemeen hebben. Eind vorig jaar kreeg de fusie groen licht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Er moet een organisatie ontstaan op het gebied van onder meer groen, voeding en dieren die ruim 2.100 medewerkers en 21.000 leerlingen telt, verdeeld over 53 scholen.

Bestuursvoorzitter Annemarie Moons van het Wellantcollege vindt de samenwerking een mooi begin van het nieuwe jaar: ,,Zo bundelen we onze krachten en kennis. We kunnen onze kwaliteit verder versterken en ons unieke onderwijs blijven bieden, dichtbij en persoonlijk."

,,Samen zijn we dé experts in onderwijs over lucht, water en de groene leefomgeving”, lichtte bestuursvoorzitter Titia Bredée van Helicon voorafgaand aan de ondertekening in april toe. ,,We hebben onze blauwgroene sporen verdiend. Ook hebben we een antwoord op de vraagstukken voor de toekomst, zowel in de groene regio’s als in de grootstedelijke omgeving."

NAAM

Hoe de nieuwe organisatie gaat heten maken de drie scholen in de loop van deze maand bekend. De fusie is afgerond bij de start van het schooljaar 2021-2022.

Zaterdag 16 januari houdt Helicon Opleidingen een extra online open dag voor studiekiezers. Via een livestream deelt de school informatie met leerlingen een nieuwe opleiding zoeken. Voor meer informatie en aanmelden kunnen belangstellenden terecht op opendagen.helicon.nl.

Studenten aan mbo-school Helicon in Boxtel krijgen onder meer les in het bedienen van landbouwmachines. (Foto: Gerard Schalkx, 2016).