De verkeersborden voor vervoersverbod van pluimvee hangen te laag, vindt Tom Heidelberg. (Foto: eigen collectie).
De verkeersborden voor vervoersverbod van pluimvee hangen te laag, vindt Tom Heidelberg. (Foto: eigen collectie). Foto: Tom Heidelberg

Verkeersborden pluimvee: let op je hoofd


PÅL JANSEN

Door een uitbraak van de vogelgriep bij een kalkoenbedrijf in Moergestel geldt sinds vorige week een regionaal vervoersverbod voor pluimvee. Daar vallen ook delen van de gemeente Boxtel onder en dus verschenen op meerdere plekken gele verkeersborden. Inwoner Tom Heidelberg heeft het geweten...

Heidelberg wandelde zaterdag op het smalle trottoir in de Tongersestraat. De ongelijke stoeptegels maakten dat hij zijn blik vooral naar beneden richtte. Daardoor stootte hij zijn hoofd aan het tijdelijke verkeersbord. Temeer omdat het bord op slechts anderhalve meter hoogte aan een paaltje was bevestigd. ,,En dat kwam behoorlijk hard aan", mailde hij een dag later naar deze krant. Hij heeft de gemeente gemaild met het verzoek het bord hoger op te hangen zodat mensen er onderdoor kunnen lopen.

De borden zijn met spoed geplaatst. Door de vogelgriepbesmetting mag sinds 5 januari in een zone van tien kilometer rondom het bedrijf in Moergestel geen pluimvee worden vervoerd. Het verbod geldt ook voor eieren, pluimveemest, gebruikt strooisel en andere dieren en dierlijke producten van commerciële bedrijven met gevogelte.

De grens van het vervoersverbod loopt dwars door Boxtel. Vanuit het zuiden volgt deze de spoorlijn, de Esschebaan, Leunisdijk en de Haarenseweg in de gemeente. Hoe lang het vervoersverbod van kracht blijft, is niet bekend.

Volgens het Rijk zijn in dit gebied waarvoor het vervoersverbod geldt 21 pluimveebedrijven gevestigd. In een straal van drie kilometer rondom de besmettingshaard zijn zes andere pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep. In alle gevallen waren de testuitslagen negatief, zo meldde Brabants Dagblad zaterdag. Dat onderzoek betrof geen pluimveehouders in de gemeente Boxtel.

In oktober vorig jaar werd al een ophokplicht ingesteld voor pluimveebedrijven. Die is nog altijd van kracht. Voor wie leghennen, zogeheten vermeerderingsdieren en/of vleeskuikens houdt, geldt een aangescherpte meldplicht.