De nieuwbouw in de pastorietuin vordert. De verdiepingsvloeren zijn gelegd, nu moeten de kappen nog op de elf woningen komen. (Foto: Albert Stolwijk).
De nieuwbouw in de pastorietuin vordert. De verdiepingsvloeren zijn gelegd, nu moeten de kappen nog op de elf woningen komen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

VERDIEPINGSVLOEREN VAN LEVENSLOOPBESTENDIGE WONINGEN LIGGEN EROP, VOLGENDE STAP ZIJN DE DAKEN

Ontwikkelaar vindt kopers voor alle huizen in pastorietuin

JAN HERMENS

De levensloopbestendige woningen in de Liempdse pastorietuin krijgen steeds meer vorm. Ontwikkelaar Gerard Schepens uit Schijndel is tevreden over het verloop van de bouw tot nu toe. ,,De verdiepingsvloeren liggen erop, nu gaan we aan de kappen beginnen." Alle onderkomens zijn intussen verkocht.

De slaap- en badkamers van de woningen bevinden zich op de begane grond. Dat maakt ze geschikt voor bewoners van alle leeftijden. Voor ouderen die geen trappen meer lopen, maar desgewenst ook voor jongeren. Schepens: ,,De huizen hebben een benedenverdieping met daarbovenop een schuine kap. Met de dakconstructies gaan we nu aan de slag."

Het metselwerk is grotendeels klaar en Koning Winter heeft het kwik nog maar nauwelijks tot onder het nulpunt laten dalen. Schepens: ,,Dat is gunstig, want bij serieuze vorst kunnen we niet metselen. Een graadje of twee onder nul, dat wil nog wel."

Tot nog toe verloopt het werk voorspoedig, maar met alle coronamaatregelen blijft het onzeker of de bouw vertraging oploopt of niet. Schepens: ,,Er zouden zomaar strengere restricties kunnen worden opgelegd. Dat is niet te voorzien." In oktober schatte Schepens in negen maanden tot een jaar nodig te hebben voor het project. IJs, weder en corona dienende. De bouw startte ongeveer drieënhalve maand geleden na een jaar van vertraging door bezwaren. Het licht stond in maart in wezen op groen. Maar toen brak het broedseizoen aan en kon nog niet worden gestart met het bouwrijp maken van de grond omdat enkele bomen moesten wijken. Die barrières zijn verdwenen en nu gaat het crescendo.

VERKOCHT

De elf woningen zijn allemaal verkocht, laat Schepens weten. ,,Aan wat oudere mensen. Een aantal van hen komt uit Liempde, maar er zijn ook kopers uit Boxtel bij en van verder weg."

In de naastgelegen pastorie zijn ook bouwvakkers aan het werk. Dit betreft een afzonderlijk project, van ontwikkelaar Dommelaere B.V. De zes appartementen en twee koetswoningen die er worden gerealiseerd, naderen hun voltooiing. Op elke verdieping van het monumentale pand bevinden zich twee appartementen, met uiteraard veel nieuwe, maar ook authentieke elementen. Een lift is er niet in het meer dan honderdvijftig jaar oude relikwie van het Rijke Roomsche Leven, wel een imposante trap. Wie op de eerste of tweede verdieping wil wonen, moet dus trap kunnen lopen.

DAK

Binnen is van alles vernieuwd en aangepast. Aan de buitenzijde van de pastorie is dat niet zichtbaar. Daaraan mag overigens niet zomaar worden gesleuteld vanwege de monumentale status van de negentiende-eeuwse pastoorswoning. Wel is het dak geheel vernieuwd en opnieuw met leien bedekt. Echte, want die lagen er voorheen ook op. De koetshuizen grenzen aan het hoofdgebouw. De woningen worden 'turn-key' opgeleverd, compleet met keuken en badkamer.

Wanneer de verkoop van de appartementen en koetshuizen precies van start gaat, is niet duidelijk. Ontwikkelaars Paul van Heeswijk en Martin van den IJssel spraken nog niet zolang geleden van het eerste kwartaal van dit jaar. Over de prijzen lieten ze zich niet uit.


BEWONERS LOCHTENBERG HEFFEN SAMEN SPONTAAN GLAS OP 2021

Proosten kan prima vanaf de voordeur

Waar de eerste weken na de jaarwisseling vaak in het teken staan van nieuwjaarsborrels, blijft het nu vooral stil. Maar buren Hans van Dommelen en Stefan Roovers aan de Lochtenberg in Esch dachten daar anders over: ook op afstand kan er geproost worden op 2021.

Samen kochten ze voor ieder huishouden in hun straat een flesje bubbels en maakten ze een uitnodiging om zondag 10 januari om vijf uur 's middags bij de voordeur met elkaar het glas te heffen. Dat idee sprak veel buurtgenoten aan en dus stond op het afgesproken tijdstip de straat vol en werd er, op gepaste afstand, met elkaar gesproken over de uitdagingen en kansen voor het nieuwe jaar.



q Bewoners van de Lochtenberg in Esch proosten vanaf hun voordeur met elkaar op het nieuwe jaar. (Foto: Peter de Koning).

Bewoners van de Lochtenberg in Esch proosten vanaf hun voordeur met elkaar op het nieuwe jaar. (Foto: Peter de Koning).