Onder toeziend oog van meesters Colin Bakker (links, achtste dan) en grootmeester Peter Sanders (midden, negende dan) behaalde Esschenaar Ad Dekker zijn zevende graad waarmee hij zich meester in de taekwondo mag noemen. (Foto: Peter de Koning).
Onder toeziend oog van meesters Colin Bakker (links, achtste dan) en grootmeester Peter Sanders (midden, negende dan) behaalde Esschenaar Ad Dekker zijn zevende graad waarmee hij zich meester in de taekwondo mag noemen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DRUKTE IN DE KAMPINA: VOLLE PARKEERPLAATSEN, MAAR MEER WAARDERING VOOR NATUUR

'Er is ook bijna niets anders te doen dan wandelen'

PÅL JANSEN

Natuurmonumenten kijkt tevreden terug op 2020. Het aantal leden en donateurs steeg enorm, dus kwam er ook meer geld in het laatje. Mensen genieten tijdens de lockdown volop van de Kampina. Buiten dat het meer (financiële) waardering oplevert, heeft de populariteit van het natuurgebied echter ook zijn keerzijde...

Natuurmonumenten was zondag genoodzaakt iedereen te waarschuwen over de drukte. 'Kom alsjeblieft niet met de auto', was de boodschap. Alle parkeerterreinen waren overvol, bezoekers parkeerden hun auto's in de bermen en blokkeerden daarbij de paden. ,,Zo zette een bezoeker zijn wagen bijvoorbeeld voor een men-pad. Dus kwamen er ook weer paardenrijtuigen even vast te staan. Er is voldoende ruimte, dus het lost zichzelf ook weer vlot op", zegt boswachter Irma de Potter van Natuurmonumenten, die onder meer de Kampina onder haar hoede heeft.

Toch is die ruimte er niet op alle plekken en dat brengt tijdens deze lockdown dikwijls uitdagingen met zich mee. Niet alleen op de parkeerplaatsen. ,,In de Kampina is het eigenlijk de bedoeling dat mensen op de paden blijven. Maar op sommige plekken is het drassig en dus wijken ze daar toch nog een stukje van af."

GEDRAG

Mensen lezen de regels op de toegangsborden ook niet altijd, weet de boswachter. Van de paden afwijken en lopen over de heide, het loslaten van honden, auto's niet op de juiste plekken parkeren, de boswachter komt het allemaal tegen. De Potter: ,,Het gaat met name om het gedrag van de mensen in de natuur. Zolang iedereen de regels volgt, kan de drukte zich wel verspreiden in het natuurgebied."

De boswachter begrijpt ook wel dat sommige regels snel zijn overtreden. Het is ook lastig om de mensen erop te wijzen. ,,Er lopen wel handhavers in de Kampina rond, maar die houden ook andere natuurgebieden in de gaten zoals de Loonse en Drunense Duinen of huis Ter Heide (ten noorden van Tilburg - red.)", aldus De Potter.

DE ZON BREEKT DOOR

Als op een zondagmiddag ook nog eens de zon doorbreek zoeken mensen al snel de natuur op en stromen de parkeerplaatsen vol. Niet alleen rond de Kampina, maar bij veel van de gebieden die Natuurmonumenten in beheer heeft. Er worden wel waarschuwingen en adviezen uitgegeven om risico's en overvolle situaties te vermijden (zo staat op www.visitbrabant.nl een druktemeter), maar de oplopende bezoekersaantallen houden aan. De Potter: ,,Er is in deze tijd ook niet veel anders te doen. Op dit soort topdagen gaat het parkeren bij veel van onze gebieden niet altijd even handig. We hebben daar ook niet direct de oplossing voor."

DUBBEL GEVOEL

Maar die drukte heeft dus ook een positieve kant, weet de boswachter. ,,Het geeft een dubbel gevoel. Je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen de Kampina opzoeken. We merken ook dat bezoekers uiteindelijk meer waardering krijgen voor de natuur. Het aantal leden en donateurs is sinds de uitbraak van corona dan ook enorm gestegen." In 2020 kreeg de vereniging er 39.000 nieuwe leden bij en 31.000 nieuwe jeugdleden, bijna een verdubbeling ten opzichte van het aantal aanmeldingen in 2019. Wandel- en fietsroutes werden meer dan 100.000 keer gedownload en de verkoop van ruiter- en mountainbikevignetten steeg in het coronajaar met 30 procent.

Dus weet de boswachter ook: hoewel veel publiek zijn uitdagingen met zich meebrengt, levert het ook veel draagvlak op voor de natuur zelf. ,,Dat is ook heel erg positief", vindt De Potter. ,,Maar het zou helemaal top zijn als meer bezoekers op de fiets zouden komen."


ESSCHENAAR LEGT ZEVENDE DAN-EXAMEN MET SUCCES AF

Ad is de vijfde taekwondo-meester van Nederland

Pål Jansen

Een bijzonder moment zaterdag voor Ad Dekker. De Esschenaar die in Boxtel zijn sportschool houdt, slaagde voor zijn zevende dan-examen. Dat werd beoordeeld door grootmeester Peter Sanders en meester Colin Bakker. Daarmee is Dekker de vijfde taekwondo-meester van ITF HQ Nederland, een van de twee federaties actief in Nederland.

Een taekwondoka wordt een meester in de gevechtskunst zodra hij de zevende dan weet te behalen. Dekker: ,,Je wordt door de andere taekwondoka's dan echt gezien als een van de leiders. Daar wordt tegenop gekeken en het brengt ook meer verantwoordelijkheden met zich mee."

Een meester wordt men niet omdat diegene erg goed kan schoppen en slaan, een misvatting die mensen wel vaker hebben bij de sport. Grootmeester Sanders: ,,Het gaat even goed om persoonlijke groei, hoe je als mens in het leven staat."

JARENLANG PROCES

Wie een zevende graad behaalt, heeft een jarenlang proces afgelegd. Zo is Dekker 41 jaar met de sport bezig, naast dat hij al 31 jaar zijn sportschool heeft. Na iedere behaalde dan moet iemand evenveel jaar trainen voor de volgende: na het eerste examen train je dus een jaar voordat je op mag voor het tweede, enzovoort.

Voor zijn zevende dan-examen legde Dekker dus een proces van zes jaar af van drie keer per week trainen én het kunnen aantonen van persoonlijke groei. Grootmeester Sanders: ,,Dan bespreek ik bijvoorbeeld casussen met Ad als het voeren van discussies met anderen: wil je daarin vooral gelijk proberen te hebben of proberen de ander te begrijpen?"

Taekwondo draait om de vijf zogeheten tenets: zelfbeheersing, eerlijkheid, volhardendheid, onoverwinnelijke geest en beleefdheid. ,,Als meester moet je nog meer een voorbeeld zijn richting je leerlingen dan je al was. Daar word je dan ook op afgerekend", vertelt Dekker.

VAN DE STRAAT HALEN

Een belangrijk aspect binnen de beoefening van de sport, is het teruggeven aan de gemeenschap. Dekker: ,,Ook in Boxtel zijn er mensen die je 'van de straat' haalt. Er trainen hier mènnekes die eerst ontspoord waren. Nu komt hun moeder naar me toe en zegt: 'Ik herken ze niet meer'."

Zo komen er in de taekwondo-school ook mensen die bijvoorbeeld gescheiden zijn of een burn-out hebben, vertelt de Boxtelse sportdocent.

VLAG EN WIMPEL

Op de vraag hoe Dekker het deed tijdens zijn examen, reageert Sanders kort: de Esschenaar slaagde met vlag en wimpel.

De taekwondoka kan ook nog grootmeester worden. Maar daarvoor moet hij nog even geduld hebben: die titel krijgt hij op zijn vroegst pas over vijftien jaar...

Het vele bezoek aan de Kampina tijdens de lockdown is top, vindt boswachter Irma de Potter. Al hoopt ze dat mensen daarvoor vaker de fiets zullen pakken. Onder meer parkeerplaats Het Loo was overvol. (Foto: Peter de Koning).
         ...IRMA DE POTTER...         (Foto: Marc Cleutjens).