De Rechterstraat is vanaf Blokker tot en met de Zwaanse Brug vrij van gemotoriseerd verkeer. (Foto: Hans van Doorn).
De Rechterstraat is vanaf Blokker tot en met de Zwaanse Brug vrij van gemotoriseerd verkeer. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

'Veilig winkelen, daar draait het om'

Kentekenregistratie voor veiligheid hartje Boxtel


Jan Hermens

Een veilige en aantrekkelijke winkelomgeving creëren, dat is de gedachte achter het kentekenregistratiesysteem dat de gemeente Boxtel invoert voor het voetgangersgebied van de Rechterstraat en Kruisstraat. ,,In april moet het systeem operationeel zijn," meldt een woordvoerder van de gemeente Boxtel.

In het voetgangersgebied, dat zich uitstrekt van de Zwaanse Brug tot de Rozemarijnstraat en in de Kruisstraat is gemotoriseerd verkeer straks niet, of slechts onder strikte voorwaarden, toegestaan. Dat is niet nieuw, maar in de praktijk hield niet elke automobilist of scooterrijder zich aan de regels. ,,Een bordje helpt niet en boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren - red.) laten posten is ondoenlijk. Vandaar de keuze voor een kentekenregistratiesysteem", aldus de woordvoerder.

Een scanapparaat registreert ieder voertuig met een kenteken dat zich in het voetgangersgebied begeeft. Het kenteken belandt in een database en uit een controle blijkt of het betreffende voertuig zich al of niet geoorloofd in het bewuste deel van het centrum bevond. Alles met inachtneming van de privacywetgeving. Bij een overtreding volgt een bon. ,,Maar niet meteen de eerste weken", weet de gemeentelijk woordvoerder. ,,Mensen moeten wennen aan de veranderingen. Die kans krijgen ze ook."

TAAKGROEP

Deze aanpak komt voort uit een advies van de taakgroep Smalle Rechterstraat. Die heeft zich gebogen over een aantal specifieke knelpunten in de Boxtelse winkelstraat, die de komende maanden een metamorfose ondergaat.

Veiligheid is zo'n knelpunt en daarmee hangt het weren van gemotoriseerd verkeer samen. Henk van der Zee, namens de centrumondernemers projectleider van de taakgroep: ,,Wij hebben geadviseerd scooters en brommers om het centrum heen te laten rijden (via Grote Beemd en Raaphof - red.). Dit geeft volgens ons al veel meer rust voor voetgangers en fietsers." Auto's kunnen het centrum bereiken via de Dr. Van Helvoortstraat, om het te verlaten via de Rechterstraat en Fellenoord, of via de Markt en de Clarissenstraat. Dat verandert niet.

Het advies ligt nog bij de gemeente Boxtel, weet de woordvoerder. ,,Er moet nog een definitieve tik op worden gegeven. Vooral wat detailniveau betreft. We stellen een urenschema op dat duidelijk maakt wat wanneer wel en niet mag. Dat communiceren we richting onze inwoners voordat het systeem in werking treedt. Het betekent dat we eerst alle regels helemaal helder moeten hebben. Zover is het nog niet."

LADEN EN LOSSEN

In ieder geval gelden er straks voorschriften voor laden en lossen. Dat is alleen toegestaan op aangewezen laad- en losplekken, op nog vast te stellen venstertijden. ,,We creëren een extra laad- en losplek, nabij Elan Bikes Support. De aanpassingen kunnen inhouden dat pakketbezorgers een stukje moeten lopen."

De regelgeving is niet helemaal in beton gegoten. Soms is maatwerk noodzakelijk, beseft de woordvoerder van de gemeente: ,,Een juwelier laat een bezorger liever geen tweehonderd meter met een pakket juwelen sjouwen, dat snap ik. Zo'n onderneming kan een ontheffing aanvragen zodat een chauffeur bij de voordeur mag lossen. Of die vrijstelling er komt, bepaalt de gemeente."


NIEUWE BESTEMMING VOOR BOMEN

Groen verdwijnt tijdelijk uit plaveisel Rechterstraat

Vervolg voorpagina

De Rechterstraat gaat boomloos de rest van de winter door. Om ruim baan te maken voor de herinrichting, moeten negen platanen, twee leilindes en twee valse christusdoorns wijken. De eerste twee platanen verkasten gisteren naar hun nieuwe plek.

De bomen staan voortaan aan de Mgr. Bekkersstraat. De verhuizing daarheen was redelijk spectaculair. Een boom pak je niet zomaar met een paar man op, daar is groot materieel voor nodig. Zelfs voor de Jas de Keistamper, toch een reus van enige gestalte, is zo'n plataan wat aan de grote kant. De bomen werden niet liggend op een vrachtauto of dieplader vervoerd, maar rechtop. Er moest een flinke kraan aan te pas komen om dat kunstje voor elkaar te krijgen.

De twee valse christusdoorns, dreumesen in vergelijking met de dakplatanen, kregen eerder al een nieuwe 'standplaats' aan de Lange Loop, ter hoogte van De Klapwaker.

SPEELTUIN

Volgende week donderdag, 21 januari, worden de overige bomen verplaatst. Een woordvoerder van de gemeente Boxtel: ,,Twee platanen gaan naar de Markt, om er twee zieltogende exemplaren te vervangen. Drie krijgen een plek in de speeltuin in de Jan Kruijsenstraat en twee planten we op het plein van de Angelaschool."

Twee leilinden, die nu tussen de Zwaanse Brug en de Molenstraat staan, verhuizen naar buurdorp Esch. ,,Die gaan naar Het Nieuwland."

Na het opnieuw plaveien van de Rechterstraat worden er andere bomen geplant.

Deze plataan werd gisterochtend rechtopstaand via de Kruisstraat naar zijn nieuwe 'standplek' aan de Mgr. Bekkersstraat gebracht. (Foto: Hans van Doorn).