Voor haar twaalfde verjaardag trakteerde Annabel Smits (rechts) al haar klasgenoot op een lunch. Hartsvrienin Luus den Ouden ontving het eerste expemplaar in De Deugniet.
Voor haar twaalfde verjaardag trakteerde Annabel Smits (rechts) al haar klasgenoot op een lunch. Hartsvrienin Luus den Ouden ontving het eerste expemplaar in De Deugniet. Foto: Peter de Koning

What's Up, Annabel?


Annabel Smits werd gisteren twaalf. Maar ja, wat doe je als je door corona geen feestje kunt geven en ook geen traktatie kunt uitdelen aan vrienden en vriendinnen in je klas? Nou, bedenk je een alternatief en dus liet ze haar klasgenootjes van de Angelaschool een verrassing afhalen. In de lunchroom van haar moeder Leonie...

Vrijdagochtend 8 januari. Het is relatief rustig in de Rechterstraat. Maar wat is er toch aan de hand bij lunchroom De Deugniet? Kinderen lopen in en uit. ,,Ik ben komende week jarig en daarom heb ik al mijn 24 medeleerlingen uitgenodigd een lunchpakketje op te komen halen", glundert Annabel.

Da's een leuke geste! Zeker omdat je elkaar weinig ziet nu er geen les op school is. ,,Ja, ik heb gisteren via Zoom iedereen uitgenodigd." De eerste leerling loopt binnen, het is Luus den Ouden. ,,Mijn beste vriendinnetje", verduidelijkt Annabel. ,,En je weet het, Luus. Je moet je pakketje niet meteen openmaken. Dat doen we straks om elf uur met zijn allen tegelijk."

Een online klassenlunch. Wat een origineel idee. ,,Ja hè? Mama heeft gisteren al voorbereidingen getroffen en vanaf acht uur vanochtend hebben we alle lunchpakketjes ingepakt. Gelukkig hielpen ook meester Abel en juf Ivet mee."

De papieren tasjes worden gevuld met onder meer een luxe broodje. ,,Je mag kiezen", zegt Annabel. ,,Wat heb je allemaal in de aanbieding", vraagt Luus. ,,Nou, een broodje carpaccio, gezond of tonijn. Je mag ook een gekookt eitje in de tas doen. Bovendien zit er een sapje, yoghurt, boter, jam en hagelslag in. Oh ja, én een minidonut."

De twee schoolverlaters vertellen dat ze de lessen in de klas wel missen. ,,Ik hoop dat ik hierna naar de havo kan. Maar uiteindelijk wil ik advocaat of politierechercheur worden", zegt Annabel. Luus wil graag met de bijna-jarige mee naar het Jacob-Roelandslyceum: ,,Ik wil later bij bureau Halt gaan werken. Ken je dat? Daar worden jongeren begeleid die in aanraking zijn gekomen met de politie. Net voor de lockdown hield een Halt-medewerker een presentatie in de klas. Ik ben er erg enthousiast over geworden." (Foto: Peter de Koning | tekst: Henk van Weert).