Bewoners van de Liempdse buurtschap Kasteren trekken in januari steevast achter het gilde aan. De processie voert naar de veldkapel aan de Maai, toegewijd aan Sint-Antonius Abt. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).
Bewoners van de Liempdse buurtschap Kasteren trekken in januari steevast achter het gilde aan. De processie voert naar de veldkapel aan de Maai, toegewijd aan Sint-Antonius Abt. (Foto: Albert Stolwijk, 2017). Foto: Albert Stolwijk

GILDEPROCESSIE AFGEBLAZEN IN LIEMPDE

Geen coronasmeekbede bij Sint-Teunis Kasteren

In tijden van crisis vinden veel mensen - nog altijd - troost en vertrouwen in hun geloof. In het verleden kwam dat veelvuldig tot uiting in de verering en aanbidding van heiligen voor wie op tal van plekken kapellen werden gebouwd. In de Liempdse buurtschap Kasteren bijvoorbeeld, waar Sint-Antonius Abt wordt vereerd. De jaarlijkse processie op of rond diens naamdag (17 januari) gaat deze keer echter niet door. Juist vanwege een crisis...

Sinds 1984 wordt op Kasteren de heilige herdacht. Buurtbewoners bouwden op de hoek van de Kasterensestraat en de Maai een nis waarin een Antoniusbeeld werd geplaatst. Later werd de nis afgebroken en vervangen door een heuse veldkapel.

Jaarlijks trekt het plaatselijke gilde, dat Sint-Antonius als patroonheilige heeft, vanaf café 't Groene Woud in een stoet naar het kapelletje. Samen met tal van mensen uit de omgeving. Vooraf wordt een eucharistieviering opgedragen in het zaaltje van het café dat in de volksmond nog altijd Sien Pèijn wordt genoemd, naar een vroegere kasteleinse. Daar wordt na afloop van de processie ook een Brabantse koffietafel geserveerd.

WENSBRIEFJES

Hoewel de coronacrisis aanleiding zou geven om júist nu de gang naar de veldkapel te maken, is de jaarlijkse traditie afgeblazen, meldde mede-initiatiefnemer Jan van de Sande vorige week al in deze krant. Logisch, samenkomsten van mensen zijn nu eenmaal uit den boze in de bestrijding van de pandemie.

Individuele passanten vinden sinds de uitbraak van Covid-19 echter bij de Kasterense heilige hoop en troost. Dat valt op te maken uit de honderden wensen die inmiddels via briefjes zijn achtergelaten.

Sint-Antonius werd in het jaar 251 in Egypte geboren als kind van rijke ouders. Nadat die waren gestorven gaf hij op twintigjarige leeftijd al zijn bezittingen aan de armen en trok zich als kluizenaar in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken. Daarom staat Antonius bekend als de vader van het kloosterleven. Voorts is hij patroon van onder meer varkenshoeders en wordt hij aangeroepen in de strijd tegen veeziekten. De heilige wordt dan ook steevast afgebeeld met een varken en staat in deze streken bekend als Sint-Teunis mî 't vèrreke.



p Onder aanvoering van het gilde Sint-Antonius Abt trekken bewoners van de Liempdse buurtschap Kasteren jaarlijks in januari naar de veldkapel aan De Maai. De coronacrisis gooit deze keer roet in het eten. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).