Aan de reling van de vijver bij de raadzaal kijkt Eric van den Broek uit over het parkje Indenhof. Een aanwinst voor het centrum, vindt hij.
Aan de reling van de vijver bij de raadzaal kijkt Eric van den Broek uit over het parkje Indenhof. Een aanwinst voor het centrum, vindt hij. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

ERIC VAN DEN BROEK (SP)

Wethouder
slikt bittere pil
en gaat door
als raadslid

Na zeven jaar wethouderschap keert SP'er Eric van den Broek deze week terug als gemeenteraadslid in de Boxtelse politieke arena. Met zijn kennis en ervaring hoopt hij nieuwkomers in de raadzaal van dienst te kunnen zijn. Nadat hij in 1998 debuteerde als volksvertegenwoordiger, was hij immers zelf jaren de benjamin...

Deze week kreeg hij iemand van een outplacementbureau op bezoek. Want ja, Eric van den Broek moet op zoek naar een andere baan. Twee termijnen was hij wethouder van de gemeente Boxtel, maar door de verkiezingsuitslag zit een vervolg daarvan er niet in. De 49-jarige SP'er gaat weer solliciteren.
Voordat de Boxtelaar in het voorjaar van 2014 namens zijn partij zitting nam in het dagelijks bestuur van de gemeente, werkte hij jarenlang bij bedrijven als directeur Personeel & Organisatie. Op dat vlak bleef hij - naast zijn wethouderschap - een dag in de week klussen verrichten. Van den Broek verwacht dan ook dat hij relatief snel weer een baan zal vinden.


COALITIEVORMING
Het openbaar bestuur blijft echter trekken. Maandagavond werd Van den Broek immers geïnstalleerd als raadslid, een functie die hij vóór zijn wethouderschap ook al zo'n zestien jaar vervulde. Op de vraag of hij heeft overwogen om te stoppen met het politieke handwerk, klinkt een resoluut 'nee'.
,,Natuurlijk, na de verkiezingen heb ik wel even in een dip gezeten. Hard werken werd in november niet uitbetaald door de kiezers", erkent de Boxtelaar. Zijn partij, waarvoor hij lijsttrekker was, moest een van haar drie zetels prijsgeven. Een bittere pil. Maar inmiddels heeft Van den Broek er weer volop zin in.
Dat bleek al direct na de eerste vergadering van de nieuwe raad. Het licht in de raadzaal was nog maar nauwelijks uit of een afschrift van zijn eerste brief lag al bij de pers op de mat. In het schrijven dringt Van den Broek aan op meer openheid over de coalitieonderhandelingen die de partijen Balans en Combinatie95 momenteel voeren.


NIET VERZUREN
Het gevaar bestaat dat een oud-wethouder verzuurt als hij het pluche verruilt voor de politieke arena van de gemeenteraad. Toch is Van den Broek niet bang dat hem dat zal overkomen. ,,Dankzij mijn jaren in het college heb ik veel kennis van zaken opgebouwd waardoor ik juist genuanceerder tegen actuele onderwerpen aankijk." De SP'er denkt dan ook dat hij nog altijd een goede inbreng kan leveren aan het politieke debat. ,,Zeker nu er relatief veel onervaren raadsleden aantreden."
Van den Broek twijfelt of hij nu ook aanspraak maakt op de titel nestor van de gemeenteraad: ,,In de voorbije periode was Wim van der Zanden van Balans de man met de meeste dienstjaren als raadslid. Het zal er om houden, denk ik."


BRUGGEN SLAAN
Dat de Boxtelse socialist in 2014 de portefeuille economische zaken oppakte, leidde her en der in de gemeente tot wat gefronste wenkbrauwen. Maar door zijn werkervaring spreekt hij de taal van ondernemers. ,,Ik geloof niet dat mijn SP-achtergrond een belemmering was in de contacten met het bedrijfsleven. Ik heb vooral geprobeerd bruggen te slaan, want ik merkte al snel dat er veel oud zeer zat bij zakenmensen. De relatie tussen de gemeente en de werkgevers op bedrijventerrein Ladonk verliep stroef, was mijn ervaring."
Door te luisteren naar wat hen bezighoudt en het gesprek aan te gaan, zegt Van den Broek dat de persoonlijke verhoudingen met ondernemers goed zijn. ,,Ook al waren ze het niet altijd eens met genomen besluiten." Blij was de wethouder dat de gemeenteraad kort na zijn aantreden instemde met het voorstel een miljoen euro uit te trekken voor een economisch aanvalsplan. Het hielp volgens hem aanzienlijk bij het bestrijden van de crisis.
Trots is Van den Broek op zaken die de voorbije jaren zijn gerealiseerd door de gemeente. Zoals de vernieuwing van de Markt, waar al jaren en jaren over was gediscussieerd. Net als de herinrichting van de omgeving van het gemeentehuis met de Indenhof als een parkachtig verblijfsgebied. ,,We hebben afgelopen zomer ervaren hoe prachtig de ruimere terrassen uitpakken op de Markt. Dat was precies wat wij altijd voor ogen hadden met onze plannen."


SCHOUDERS ERONDER
Graag had Van den Broek ook nog de herinrichting van de Rechterstraat en de Stationsstraat afgerond: ,,Twee mooie plannen die zijn ontwikkeld dankzij veel burgerparticipatie. Een prachtig voorbeeld van hoe veel meer er in Boxtel mogelijk is als je er samen de schouders onder zet."
Hoopvol is de politicus als het gaat om de realisatie van de al jaren slepende plannen voor de renovatie van winkelcentrum Oosterhof. ,,Ik ben blij dat het uiteindelijk lukte om alle betrokken partijen bij elkaar te brengen. Er ligt nu een realistisch plan waarmee de wijk Boxtel-Oost, de winkeliers en de vastgoedeigenaren vooruit kunnen in de komende jaren."
DECENTRALISATIE
Met name in zijn eerste bestuursperiode als wethouder (2014-2018) was Van den Broek verantwoordelijk voor wat in ambtelijk jargon het 'sociale domein' is gaan heten. Het Rijk had net de decentralisatie van de jeugdzorg, werk & inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen afgekondigd. ,,Qua gedachtegoed een prima zaak, ware het niet dat deze overheveling van taken naar de gemeenten té snel is doorgevoerd en dat daaraan ook nog een bezuinigingsmotief ten grondslag lag. In Boxtel hebben we echter steeds volgehouden om niet te bezuinigen op armoedebeleid. Dat doet mijn SP-hart goed."


TEN KOSTE VAN...
De politiek heeft Van den Broek veel gebracht. Maar ze heeft hem ook wat gekost. Twee jaar geleden liep zijn huwelijk op de klippen en - naast persoonlijke redenen - had dat ook te maken met zijn rol als wethouder. ,,Omdat ik vaak van huis was, maar vooral omdat mijn vrouw op straat of in de winkel aangesproken werd op mijn handelen..."