...JAN-HEIN OPHEIJ...         (Foto: eigen collectie)
...JAN-HEIN OPHEIJ... (Foto: eigen collectie) Foto: eigen collectie

Brandweercommandant Opheij trots op Boxtel na Oud & Nieuw

PÅL JANSEN

Ieder incident is er eentje te veel, weet commandant Jan-Hein Opheij van de Boxtelse brandweerpost. Toch had de hulpdienst een rustige jaarwisseling gehad met twee brandjes. In aanloop naar Oud & Nieuw liep de spanning een beetje op: hoe gedragen mensen zich en leidt het vuurwerkverbod juist niet tot extra wrevel? Opheij: ,,Wat dat betreft ben ik best een beetje trots op Boxtel."

De Veghelaar, sinds 2018 postcommandant van Boxtel, weet dat het tijdens de vorige jaarwisseling beduidend 'drukker' was. ,,Toen rukten we acht of negen keer uit en ging het ook allemaal om grotere branden. Er vlogen een jaar geleden ook twee auto's in brand."

In totaal rukte de brandweer nu drie keer uit. Naast park Molenwijk en de Lijsterbesgaard ook naar de Keulsebaan, maar daar bleek ingrijpen niet nodig. Opheij: ,,Veel rustiger dus. Maar uiteraard is geen enkel incident acceptabel waarbij moedwillig schade wordt berokkend of waar mensen gewond raken."

AGRESSIE

De enkele keren dat de brandweerlieden erop uit moesten, hebben zich in Boxtel ook geen ongeregeldheden met omstanders voorgedaan. Juist in aanloop naar de jaarwisseling werd extra aandacht in de media en via reclamespotjes besteed aan dit thema; agressie tegen hulpverleners. Opheij: ,,Dit zorgde voor een ander soort spanning richting de jaarwisseling: gaat de boel straks escaleren? Dus ik ben alleen maar blij dat er geen verregaande escalaties zijn geweest in Boxtel."

Want elders in het land waren die er wel. Het dichtst in de buurt in de Bossche Graafsewijk bijvoorbeeld, waar rellende jongeren tal van vernielingen aanbrachten. De burgemeester van de Brabantse hoofdstad kondigde zelfs een noodverordening af tot en met zaterdagmiddag.

Dit soort gebeurtenissen, waarbij zwaar illegaal vuurwerk is ingezet, baart ook de Boxtelse brandweercommandant grote zorgen. ,,Je ziet hierin een verdere verschuiving naar steeds hardere knallen. Vroeger was je al een hele piet als je een strijkertje had. Maar ik denk ook dat de consument het voor zichzelf verpest: knallen moeten steeds zwaarder."

Het steeds zwaarder wordende (illegale) vuurwerk brengt ook risico's met zich mee. Niet alleen tijdens het afsteken op straat, ook als het gaat om opslag en het zelf ermee 'hobbyen'. Opheij: ,,Zie het incident aan de Brederodeweg enkele dagen voor de jaarwisseling. Stel dat iemand een lading vuurwerk thuis opslaat thuis in de schuur, dus niet in een kluis of iets dergelijks, en het schuurtje vat vlam... Ook onze brandweervrijwilligers komen hierdoor in gevaar."

Hoewel de vrijwilligers graag uitrukken om te helpen, kan Opheij het zich goed voorstellen dat 'zijn' brandweerlieden ook balen als ze onnodig eropuit moeten. ,,We werken met 22 vrijwilligers. Mensen denken nog steeds vaak dat we in de kazerne zitten te wachten totdat er een melding binnenkomt. Maar zo werkt dat niet. De brandweerlieden moeten met spoed huis en haard verlaten. Wij vieren natuurlijk zelf ook liever oud en nieuw met onze gezinnen."

VUURWERKVERBOD

De discussie dat er een algeheel vuurwerkverbod komt, laait op nadat de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls hiertoe opriep. Hij is tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, een overleg tussen de 25 burgemeesters die ook voorzitter zijn van de verschillende Veiligheidsregio's.

Of dat verbod er moet komen, daar gaat Opheij niet over. Ook hij begrijpt de traditie en stond als jochie in de rij voor de Intratuin om vuurwerk te kopen. Maar ieder jaar blijkt wel dat de lol ervan af is zodra iemand gewond raakt. ,,En het is altijd zo dat niemand het heeft bedoeld. Dus ik vind het een goede zaak dat de burgemeesters in Nederland met elkaar in gesprek zijn over wat kan en mag."