Met ingang van 1 januari 2021 maakt het dorp Esch deel uit van de gemeente Boxtel. Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar werden de komborden vervangen.
Met ingang van 1 januari 2021 maakt het dorp Esch deel uit van de gemeente Boxtel. Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar werden de komborden vervangen. Foto: Peter de Koning

Boxtel, Liempde, Esch: na 460 jaar weer één

Boxtel, Liempde en Esch vormen sinds de jaarwisseling één gemeente. We moeten ver terug om te ontdekken wanneer de drie dorpen ooit eerder een bestuurlijke eenheid vormden. Om precies te zijn: naar het jaar 1559.

De vorig jaar overleden historicus pater Hans de Visser meldde het in zijn in 1999 gepubliceerde boek 'Boxtel. Van Brabantse Baronie tot Groene Gemeente'. Het bestuur over de heerlijkheid Esch werd op 27 november 1559 door de toenmalige landsheer, de Spaanse koning Filips II, in de handen gelegd van de baron van Boxtel. Die was sinds 1391 ook heer van Liempde. De drie-eenheid duurde bijna een eeuw. In 1658 was het gedaan met de zeggenschap van de Boxtelse adel in Esch. Tot 1996 bleef het dorp zelfstandig. De toen gevormde gemeente Haaren hief zichzelf op en hield vorige week op te bestaan. Boxtel, Liempde en Esch - en het bijna honderd jaar oude kerkdorp Lennisheuvel - vormen nu de bestuurlijke eenheid waarvoor sommigen al bij de vorige herindeling pleitten. (Foto: Peter de Koning).