OUD-WETHOUDERS DEMISSIONAIR VERDER

Raadsleden zijn er klaar voor, nu nog een coalitie


HENK VAN WEERT

De nieuwe gemeenteraad van Boxtel is maandagavond tijdens een half uur durende vergadering geïnstalleerd. Bovendien werden drie van de vier oude wethouders tijdelijk herbenoemd tot het moment dat een nieuw college van B en W aantreedt. Balans en Combinatie hebben waarschijnlijk nog de hele maand januari nodig om een coalitie proberen te smeden.

Alle 23 raadsleden legden ten overstaan van burgemeester Ronald van Meygaarden de eed of belofte af. Het gaat om Mariëlle van Alphen, Wim van der Zanden, Gerlof Roubos, Kim Bremmer, Wout de Jong, Ilse Schelle en Luc Bormans (allen Balans); Joep Schalkx, Stefan de Nijs, Hans Heesen, Peter den Ouden en Christien van Schijndel (Combinatie95); Vera Brouns en Kubra Atalay (CDA); Mirjam Bemelmans en Miek Nooijen (PvdA/GroenLinks); Rob Kuppens en Lisa Somers (VVD); Eric van den Broek en Rinze van der Veen (SP); Mariëlle Wijffelaars en Sohib Hussain (D66); Fred van Nistelrooij (INbox).

Deze samenstelling is nog niet definitief. Als raadsleden zitting nemen in het nieuwe college van B en W waarover nu onderhandelingen plaatsvinden, komen er zetels vrij voor partijgenoten. De vorming van een nieuw dagelijks bestuur vergt echter nog wel enige tijd. Mede daarom werden Peter van de Wiel, Marusjka Lestrade en Herman van Wanrooij tijdelijk herbenoemd als wethouder.

Doorgaans is de burgemeester tijdens lopende coalitieonderhandelingen de enige bestuurder, maar nu is gekozen voor drie demissionaire wethouders. ,,Want ook ik kan ziek worden", gaf Van Meygaarden als verklaring. De tijdelijke wethouders hebben toegezegd geen nieuwe besluiten te nemen en alleen lopende zaken af te handelen.

'OORVERDOVEND STIL'

Eric van den Broek, die de afgelopen ruim zeven jaren zitting had in het college, is benoemd tot raadslid. Een rol die hij voordien ook zo'n zestien jaar had. Hij zag af van een rol als demissionair bestuurder.

De SP'er was er na de raadsvergadering als de kippen bij om duidelijkheid te vragen over de voortgang van de coalitieonderhandelingen. Balans en Combinatie95 beloofden dat het onderhandelingsproces zo transparant mogelijk zou verlopen, schrijft Van den Broek aan de onderhandelaars en informateur Fons Naterop. ,,Hoe valt dit te rijmen met de zenderstilte die we nu al een dikke anderhalve maand meemaken? Het is – met als uitzondering tussentijds een kort briefje met een paar nietszeggende regels - letterlijk oorverdovend stil…"

Naterop, voormalig waarnemend burgemeester van Boxtel, is door verkiezingsoverwinnaar Balans aangetrokken om de onderhandelingsgesprekken met Combinatie95 in goede banen te leiden. Hij zou dinsdagavond de gemeenteraad bijpraten over de stand van zaken, maar dit werd van de agenda geschrapt. De onderhandelingen bleken nog niet ver genoeg gevorderd.

VAN VER KOMEN

Desgevraagd verwacht Naterop de maand januari nog wel nodig te hebben om verder te praten. ,,De partijen moeten van ver komen", wijst hij op het feit dat Balans de afgelopen acht jaar oppositie voerde en vaak lijnrecht tegen Combinatie95 stond. Die laatste partij maakte sinds de oprichting een kwarteeuw geleden deel uit van alle coalities.

Volgens de informateur is de maand december benut om de onderhandelaars 'op gelijke hoogte' te brengen waar het gaat om informatie over actuele politieke thema's als verkeer, sociaal domein, financiën. Een coalitiepartij kent nu eenmaal meer achtergronden dan een oppositiepartij. Hiervoor schoven diverse ambtenaren mee aan tafel.

,,De échte onderhandelingen starten nu pas en daarbij is het van belang dat beide partijen elkaar wat gunnen. En dat gebeurt ook, merk ik. De onderhandelaars luisteren naar elkaar en stellen goede vragen. Bovendien koppelen ze regelmatig terug met hun achterban. Ik praat zowel met de partijen gezamenlijk als afzonderlijk", aldus Naterop.

Dat het proces langer duurt dan vooraf was gedacht, vindt de informateur niet zo erg. Goed werk heeft tijd nodig, is zijn gedachte. Hij hoopt eind januari meer duidelijkheid te kunnen scheppen met de contouren van een nieuw beleidsakkoord. Daarna moeten er waarschijnlijk nog wel punten en komma's worden gezet. Ook over de eventuele wethouderskandidaten wordt al gesproken, maar daarover wil Naterop nog geen nadere mededelingen doen.