De karavaan van BELL trekt door Liempde. Van daaruit trok de stoet door alle dorpen die sinds 1 januari de gemeente Boxtel vormen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De karavaan van BELL trekt door Liempde. Van daaruit trok de stoet door alle dorpen die sinds 1 januari de gemeente Boxtel vormen. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

ESCH VOEGT ZICH ALS VIERDE KERN FEESTELIJK BIJ BOXTEL

Stoet van de eenwording trekt rond

JAN HERMENS

Wie nu nog niet weet dat Esch sinds 1 januari deel uitmaakt van de gemeente Boxtel, heeft de karavaan op oudejaarsdag gemist. Met een rondtrekkende stoet, muziek en duizend oliebollen vestigde stichting Boxtel, Esch, Lennisheuvel, Liempde (BELL) de aandacht op het moment dat de de gemeente Boxtel werd uitgebreid met een vierde kern, die zich al decennia tooit met de eretitel 'glimlach van Brabant'.

Xaveer van Lokven, voorzitter van BELL: ,,Wij als deelnemers aan de karavaan vonden de rondrit een succes. We hebben duizend oliebollen uitgedeeld en de film De Bellen van Boxtel gepromoot, die 's avonds om acht uur in première ging bij Omroep Dommelland. DJ Willem van Ruremonde van WVR Sound & Light die meereed, prikkelde met zijn muziek de nieuwsgierigheid van de mensen."

De vrijwilligers begonnen hun rit om half drie in Liempde en sloten die af rond de klok van zes uur in Esch. Van Lokven: ,,Het was inmiddels donker, maar dat gaf juist extra sfeer. In Esch waren de meeste mensen op de been."

EUROPESE VLAGGEN

Wie de stoet voorbij zag trekken, ontwaarde Europese vlaggen. Die verwezen naar Friends of Europe. Esch maakt via deze 'vrienden' deel uit van een verbond van kleine agrarische dorpen, het Charter of European Rural Communities. Er vinden regelmatig internationale uitwisselingen plaats tussen de leden, maar ook culturele ontmoetingen. Binnen deze organisatie is naar alle waarschijnlijkheid een rol weggelegd voor de gemeente Boxtel, want toen Esch 26 jaar geleden overging naar de gemeente Haaren, is afgesproken dat de burgemeester te allen tijde adviseur is van het bestuur en delegatieleider bij de zomerontmoetingen. Daarnaast heeft er altijd een vertegenwoordiger van de gemeente zitting in het bestuur. Met Esch heeft Boxtel er dus meteen een stukje Europa bij gekregen.

De karavaan is niet de laatste activiteit die BELL houdt. Van Lokven: ,,Er zijn plannen, maar alles is nog onzeker vanwege corona." Het is in ieder geval de bedoeling de komende maanden vaker de verbinding tussen de kerkdorpen voor het voetlicht te brengen. ,,En in juli willen we in samenwerking met de Bazaar Boxtel het BELL-jaar afsluiten.


p De karavaan van BELL vertrok in Liempde. Van daaruit voerde de rit door alle kernen van de gemeente Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Oud-wethouder gemeente Haaren plots overleden


Adrienne Verschuren, wethouder van de op oudejaarsdag opgeheven gemeente Haaren, is maandag onverwacht overleden. Ze werd 61 jaar.

De nieuwe gemeenteraad van Oisterwijk, waarvan Verschuren deel uit zou gaan maken, stond maandagavond op het punt geïnstalleerd te worden, toen de burgemeester plots de vergadering afgelastte en het slechte nieuws kenbaar maakte.

Vanavond, donderdag 7 januari, vindt de installatie van de Oisterwijkse volkvertegenwoordigers alsnog plaats. De zetel van Verschuren blijft daarbij als eerbetoon leeg. In de volgende vergadering treedt Marion Das in de plaats van de overledene namens PRO toe tot de gemeenteraad.

Het dorp Esch, dat nu sinds de jaarwisseling bij de gemeente Boxtel hoort, maar daarvoor deel uitmaakte van de gemeente Haaren., leerde Adrienne Verschuren als wethouder vooral kennen vanwege de slepende zaak rond de ver- of nieuwbouw van de plaatselijke Willibrordusschool. De wethouder overleefde een motie van wantrouwen. Verschuren sloot zich met het oog op de naderende herindeling aan bij de politieke partij PRO in Oisterwijk.

Vrijwilligers van BELL delen oliebollen uit. (Foto: Bas van den Biggelaar).