Noor, Lisa en Ties Dankers (v.l.n.r.) zamelden in de wijk In Goede Aarde al bijna zestig kerstbomen in.
Noor, Lisa en Ties Dankers (v.l.n.r.) zamelden in de wijk In Goede Aarde al bijna zestig kerstbomen in. Foto: Marc Cleutjens

What’s Up, Noor, Lisa & Ties?

‘Als u uw kerstboom op gaat ruimen, willen wij hem graag op komen halen.’ Een piepklein briefje met dit opschrift en een mobiel telefoonnummer stopten Noor, Lisa en Ties Dankers daags na kerst huis aan huis in de brievenbus in de Boxtelse wijk In Goede Aarde. Maandag lag hun voortuin bezaaid met kerstbomen, parkeren op de oprit is er niet meer bij. ,,We hebben nu al 59 kerstbomen”, zegt Ties.

Slim plan om in jullie wijk kerstbomen in te zamelen. Hoe gaan jullie te werk? Lisa (12): ,,We lopen elke dag een of twee keer een rondje door de wijk en nemen alle kerstbomen mee die we kunnen vinden.” Ties (11): ,,Met mama bedachten we het plan om een briefje te maken en dat na Kerstmis rond te brengen. Mijn telefoonnummer staat erop en mensen kunnen een appje sturen als ze hun boom aan ons willen geven.” Noor (9): ,,Ik denk dat we nu zo’n vijftien appjes hebben gehad.”

Dat is flink sjouwen! Ties: ,,Valt wel mee hoor. Ik heb altijd een touw bij me. Als we een hele zware boom tegenkomen, slepen we die zo naar huis.” Lisa, lachend: ,,Vorige week vonden we vlakbij Albert Heijn een kerstboom. Die hebben we ook mee naar huis genomen.” Noor grinnikt: ,,Toen mensen Ties zagen sjouwen, noemden ze hem een klein werkpaard.” Ties wijst: ,,Die kale kerstboom vonden we als eerste, meer dan een week geleden. Er zit geen dennennaald meer aan.”

Jullie zijn vooral actief in de wijk In Goede Aarde? Lisa: ,,Ja hoor, al gaan we soms ook richting Munsel. Deze week zijn de scholen weer begonnen. Omdat ik binnenkort toetsweek heb op het Jacob-Roelandslyceum, besteden Ties en Noor er nu meer tijd aan.” Ties: ,,Noor en ik zitten op de Angelaschool. Na onze online lessen gaan we kijken of ergens in de wijk kerstbomen liggen.”

Wat gaan jullie met de kerstbomen doen? Ties: ,,De gemeente zamelt de kerstbomen in op woensdag 13 januari. Omdat we er meer dan vijftig verzameld hebben, worden ze thuis opgehaald. Dat is wel fijn, anders hadden we ze naar het Newtonplein moeten brengen.” Lisa: ,,Voor elke ingezamelde boom krijgen we 50 cent. We willen van de opbrengst naar de bioscoop en naar McDonald's. Gezellig met z'n drieën een leuk uitstapje maken. Zodra het weer kan natuurlijk en de bioscoop en de Mac weer open zijn…” (Tekst en foto: Marc Cleutjens).