Finn Maas heeft de toverpet opgezet.
Finn Maas heeft de toverpet opgezet. Foto: Toof Pet Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE HOND

VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Finn Maas (3 jaar) Toof Pet op.

‘Mama, mag ik een hondje?' vraagt Finn aan mama Susanne. Mama doet verbaasd haar wenkbrauwen omhoog en kijkt Finn aan. ‘Waarom wil je dat? 'Op Humankind "De Oversteek” in Liempde hebben sommige kinderen een hondje thuis,' antwoordt Finn ‘Dat is heel erg leuk.' Mama knikt. ‘Een hond is ook erg leuk, maar vindt een hond het bij ons ook leuk?’ Finn knikt. ‘Ik denk het wel.’ zegt hij. ‘Ik weet wat,’ stelt mama voor ‘Zet je toverpet op, dan gaan we samen buiten wandelen. Als je een hond ziet lopen dan tover je jezelf om in een hond. Dan kun je praten met die hond.'

Finn vindt dat een goed idee. Hij pakt zijn pet en gaat met mama wandelen. ‘Waar wandelen wij naartoe?’ vraagt Finn. Mama weet een plaats waar mensen hun hond uitlaten. Ze komen bij een groot grasveld. Daar spelen honden met elkaar. De baasjes van de honden staan aan de rand van het grasveld. Sommige baasjes praten met elkaar. Ze letten op hun hond. Er zijn grote en kleine honden. Honden die loslopen en honden die aan een riem vastzitten.

Finn pakt de klep van de pet vast. Hij ziet een leuk bruin hondje en zegt: ‘Toof opgelet, voor dat hondje heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM. Ineens is Finn ook een bruin hondje.

Finn rent naar het hondje en wil met het hondje spelen. Het hondje is een beetje bang en loopt een beetje om Finn heen. Het hondje ruikt eerst aan Finn. Vindt het hondje Finn lief? Het hondje begint blij te blaffen. ‘Ik ben een teef!’ roept ze ‘Ik heet Kwispel.’ ‘Een teef is een meisjeshond,’ legt Toof uit op het hoofd van Finn ‘Een mannetjeshond noemt men een reu.

’‘Ik heet Finn. Ik ben een reu.’ zegt Finn. Er komt een hele grote zwarte hond naar Finn gerend. Finn is een beetje bang voor die grote hond. ‘Laat hem even aan je ruiken.’ blaft Kwispel. De grote hond ruikt aan Finn en zegt ‘Ik vind jou aardig, ik heet Rex.’

Finn ziet mama praten met een meneer en een mevrouw. Die meneer is de baas van Rex en de mevrouw is de bazin van Kwispel. Ineens roept de meneer ‘Rex, HIER!’ Rex spitst zijn oren, kijkt naar zijn baas en rent hard naar hem toe. Zijn baas geeft Rex een klopje op zijn nek en zegt ‘Braaf, ZIT.’ Weer luistert Rex en hij gaat keurig zitten.

‘Kijk,’ zegt de mevrouw en ze gooit een bal ver weg. Kwispel rent hard naar de bal toe, raapt de bal met haar bek op. Kwispel brengt de bal terug naar haar bazin. ‘LOS’ roept de bazin. Kwispel laat de bal voor haar voeten in het gras vallen.

‘Rex en Kwispel kunnen best veel.’ zegt Finn tegen Toof. ‘Weet je,’ antwoordt Toof ‘Honden hebben ook een hele goede neus. Ze kunnen heel goed ruiken. Ze ruiken geuren, die wij niet kunnen ruiken. Honden die heel goed luisteren en heel goed kunnen ruiken mogen mensen helpen om iets te vinden.’ vertelt Toof. ‘Waar helpen de honden dan?’ vraagt Finn.

‘Dat weet ik!’ roept Rex. ‘Bij de politie. Als een dief of een boef zich verstopt kan ik ruiken waar die zich verstopt heeft. Een agent laat ons eerst ruiken wat wij moeten zoeken en roept dan "ZOEK”.’ vertelt Rex. ‘Ik zou ook best een politiehond willen zijn.’ zegt Rex ‘Ik moet dan naar de politiehondenschool.’ zegt Rex.

‘Ik ben een gewone hond voor de gezelligheid. Ik ben geen werkhond.’ zegt Kwispel lachend. ‘Wat voor werk kunnen honden dan doen?‘ vraagt Finn. ‘Oh, van allerlei werk.’ vertelt Kwispel. ‘We kunnen werken als politiehond of brandweerhond. Of als hulphond om blinde mensen te helpen.‘ ‘Een broer van mij is herdershond. Die let op de schapen. Dat ze bij elkaar blijven en niet weglopen.’ zegt Rex. ‘Een zusje van mij is waakhond. Zij blaft heel hard als zij iets ziet dat niet mag.’ ‘We willen ook twee of drie keer per dag wandelen.’ zegt Kwispel. ‘Ook als het regent.’ zegt Rex. ‘Omdat wij buiten naar de WC moeten,’ zegt Kwispel ‘Wij mogen niet binnen plassen.

’‘Finn, kom eens gauw hier!’ roept mama Susanne. ‘Ik moet naar mijn mama toe.’ roept Finn naar Rex en Kwispel. Hij rent hard naar mama. Zij trekt de toverpet van de kop van Finn. PATS BOEM! Finn is ineens geen hondje meer, maar een jongen.

‘Mama heeft heel veel gevraagd aan die meneer en mevrouw.’ zegt ze tegen Finn. ‘Ik heb heel veel gevraagd aan Rex en Kwispel.’ zegt Finn en hij vertelt wat hij heeft gehoord.

'We gaan goed nadenken of wij ook een hond nemen.’ zegt mama ‘Een hond is heel lief, maar vraagt ook veel aandacht en verzorging. Een hondje vindt het ook niet leuk om alleen thuis te blijven. We gaan kijken of een hondje bij ons gelukkig kan zijn.’ Mama en Finn lopen terug naar huis. Ze praten over honden. Finn kan heel goed tekenen. Hij gaat proberen een hondje te tekenen.

Jouw (klein)kind ook een keer een hoofdrol in een Toof Pet verhaal in Brabants Centrum? Dat kan! Meld hem of haar aan op toofpet.nl. Op die site is ook een e-book te bestellen met familie en vriend(inn)en in bijrollen. Een e-book dat hem of haar, nu en later, aan alle personen in Toof Pet de Toverpet doet herinneren.


MBO-VESTIGINGEN HELICON HOUDEN EEN ONLINE OPEN DAG

Extra voorlichting voor studiekiezers

Helicon Opleidingen houdt onder meer voor de groenschool aan de Schouwrooij in Boxtel op zaterdag 16 januari een extra online open dag voor studiekiezers. De mbo-instelling deelt via een livestream informatie met leerlingen die op zoek zijn naar een nieuwe opleiding. Ook de zeven andere locaties van Helicon komen aan bod.

Leerlingen kunnen zich vooraf aanmelden zodat Helicon hen gericht kan voorzien van de juiste informatie. Van 10.00 tot 16.00 uur komen alle richtingen en opleidingen van de onderwijsinstelling aan bod. Docenten én studenten spreken en beantwoorden vragen over opleidingen, stages, de sfeer en nog veel meer. Per richting is een livestream te volgen. Daarna kunnen leerlingen, via Microsoft Teams, aanhaken bij een online voorlichting over een specifieke richting.

VOORKEUR

De open dagen die per Helicon-locatie zijn georganiseerd, vinden plaats in aangepaste vorm. Afhankelijk van de dan geldende maatregelen, kunnen studiekiezers zich vooraf aanmelden voor een live of online een-op-een gesprek met een docent op de school van hun voorkeur. Voor meer informatie en aanmelden kunnen belangstellenden terecht op opendagen.helicon.nl.

t Ook een eerdere open dag van Helicon Boxtel was digitaal. 16 januari is er opnieuw een online voorlichtingsdag.(Foto: Albert Stolwijk).

Ook een eerdere open dag van Helicon Boxtel was digitaal. (Foto: Albert Stolwijk).