Jan Pennings en Lola Nouwens geven hun oordeel over het Lego-stalletje van Sam (7) en Liz (5) Rooijakkers uit Gemonde. (Foto: Peter de Koning).
Jan Pennings en Lola Nouwens geven hun oordeel over het Lego-stalletje van Sam (7) en Liz (5) Rooijakkers uit Gemonde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

JAN EN LOLA JUREREN IN DRIVE-THRU

Creatieve oplossing voor Lego Challenge Gemonde

JAN HERMENS

De Gimmese Stallekesroute zit erop. Immers, de drie koningen zijn bij het kindeke Jezus op bezoek geweest en dan ruimen kerstboom en stal het veld. De Lego Challenge, onderdeel van het evenement en speciaal voor kinderen in het leven geroepen, kende vorige week een creatieve afsluiting.

De organisatoren lieten Gemondse kinderen een stalletje van Lego of Duplo bouwen. De werkstukjes werden door Jan Pennings en Lola Nouwens beoordeeld. Het tweetal won het televisieprogramma Lego Masters en kon dus met een kennersblik naar de creaties kijken. Daarnaast maakte de aanwezigheid van de twee BB'ers (Bekende Boxtelaren) de wedstrijd voor de kinderen extra aantrekkelijk.

Maar hoe geef je zo'n juryronde vorm in coronatijd? Alle adressen langsgaan was niet verstandig en bovendien ondoenlijk. Medeorganisator Josien den Otter: ,,Het deelnemertal steeg nogal toen bekend werd dat Jan en Lola de jury vormden. Hartstikke leuk, maar daardoor zou het veel te lang duren om alle kinderen afzonderlijk te bezoeken. Dus bedachten we een drive-thru."

TENTJE

Het erf van Den Otter beschikt over een uitrit waarop een auto rond kan rijden. De locatie voor de drive-thru lag dus voor de hand. ,,We hebben een tentje gezet waarin Jan en Lola zaten. Ouders mochten hun kinderen met de auto brengen, maar zelf niet uitstappen. De deelnemers toonden hun bouwwerken aan de jury, waarna ze weer in de auto stapten en wegreden."

Uiteindelijk deden er 27 kinderen mee, die 21 creaties presenteerden. Aan Jan en Lola de zware taak winnende creaties uit te kiezen. ,,Het was niet makkelijk, maar het is ons gelukt", aldus de juryleden, die hun enthousiasme over de zelfgemaakte kerststallen niet onder stoelen of banken staken. Kris den Otter won de eerste prijs met haar fraaie stal, compleet met ster en een bijzonder dak. Een tweede plek was er voor Saar en Ties Ninaber. Gijs, Berrit en Luuk de Wilt sleepten de derde prijs in de wacht.

Inmiddels zijn de Gemondse stalletjes waarschijnlijk weer opgeborgen. Josien den Otter en Linda van Boeckel, de vrouwen achter het evenement, wisten meer dan tachtig deelnemers te mobiliseren. Wellicht is eind december niet alleen het kindeke Jezus, maar ook een nieuwe traditie geboren.