In het plantsoen aan de Corpus werd deze prullenbak door vuurwerk verwoest.
In het plantsoen aan de Corpus werd deze prullenbak door vuurwerk verwoest. Foto: Piet van Oers

JAARWISSELING VERLOOPT 'REDELIJK GOED'

Woning gaat op slot na vuurwerkontploffing

JAN HERMENS & HENK VAN WEERT

De woning aan de Brederodeweg waarin vorige week maandag zelfgemaakt vuurwerk ontplofte, is tijdelijk gesloten door burgemeester Ronald van Meygaarden. De bewoner, die gewond raakte aan zijn hand, mag twee weken zijn huis niet in. De jaarwisseling zelf is redelijk goed verlopen, vindt Van Meygaarden.

De burgemeester blikte terug op oud en nieuw bij aanvang van de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad. Hij memoreerde dat de jaarwisseling 'redelijk goed' is verlopen. Verwerpelijk vindt hij echter dat een bewoner van een huis aan de Brederodeweg in aanloop naar oudjaar zelf knalvuurwerk probeerde te maken. Dat leidde vorige week maandag tot een ontploffing waarbij de man in kwestie ernstig gewond raakte aan zijn hand.

Van Meygaarden heeft het betreffende huis op het terrein achter appartementencomplex Brederode voor de duur van twee weken gesloten. ,,Er zijn materialen aangetroffen die de hele omgeving in gevaar hebben gebracht", aldus de burgemeester.

Dat omwonenden die dag lange tijd hun huis uit moesten vanwege onderzoek naar eventueel meer gevaarlijke stoffen, is voor Van Meygaarden onacceptabel. De sluiting van de woning moet dan ook vooral opgevat worden als een signaal dat knoeien met vuurwerk niet wordt getolereerd.

COMPLIMENT

Voor het verloop van de oudejaarsnacht zelf verdienen de inwoners van Boxtel in de ogen van Van Meygaarden een compliment. ,,Op een paar kleine incidenten na was er niets aan de hand." Die woorden werden eerder ook al bevestigd door postcommandant Jan-Hein Opheij van de Boxtelse brandweer: ,,Ten opzichte van andere jaren was het zeer rustig.”

Vanwege de coronacrisis en de druk die dit veroorzaakt bij de zorgverleners, was dit jaar sprake van een algeheel vuurwerkverbod. Daar hield lang niet iedereen zich aan, maar in het algemeen heerst in Nederland tevredenheid over het verloop van de jaarwisseling. Boxtel en de omliggende dorpen vormen daarop geen uitzondering.

VERDEELKAST IN BRAND

Desondanks moest de plaatselijke brandweer op oudejaarsavond rond de klok van half negen richting park Molenwijk om er brandende kliko’s en een paaltje te blussen.

In de Lijsterbesgaard werd rond negen uur een verdeelkast van Ziggo met vuurwerk opgeblazen. Her en der in Boxtel moesten ook diverse afvalbakken het ontgelden.

In wandelpark Molenwijk werd onder meer een kliko opgeblazen met vuurwerk. Ook werd brand gesticht in enkele afvalcontainers. (Foto's: Piet van Oers).