Liempdenaar Collin van Dijk (links) tijdens zijn nieuwjaarsduik in de Tilburgse surfplas. Naast hem Björn van Eenaeme, een ervaren koudwaterzwemmer. (Foto: eigen collectie).
Liempdenaar Collin van Dijk (links) tijdens zijn nieuwjaarsduik in de Tilburgse surfplas. Naast hem Björn van Eenaeme, een ervaren koudwaterzwemmer. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

LIEMPDENAAR COLLIN VAN DIJK DOET AAN KOUDWATERZWEMMEN

'IJsberen' gaan vol overtuiging te water


JAN HERMENS

Liempdenaar Collin van Dijk (23) begon het nieuwe jaar met een frisse duik. Samen met Björn van Eenaeme luidde hij 2021 in met een plons in de Tilburgse surfplas. De mannen hebben geen koudwatervrees...

IJsberen, zo worden mensen genoemd die voor hun plezier regelmatig in water zwemmen dat kouder is dan vijf graden Celsius. Van Dijk en Van Eenaeme zijn zulke ijsberen. Van Dijk: ,,Na een onverwachte ontmoeting aan de surfplas in september nodigde Björn, een ervaren koudwaterzwemmer, mij uit om eens mee te gaan zwemmen in het verfrissende water. Zo gezegd, zo gedaan."

Sinds die ontmoeting volgden er wekelijkse zwemsessies in het kouder wordende water. Van Dijk: ,,Dat betekende in het begin veel bibbers, maar na verloop van tijd leerde ik mijn adem controleren en kreeg ik de kou uiteindelijk volledig onder controle."

IMMUUNSYSTEEM

Koudwaterzwemmen is goed voor de gezondheid, aldus de Liempdenaar. ,,Deze training beïnvloedt het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel, dat onder meer de hartslag en lichaamstemperatuur regelt. Daarnaast heeft koudwaterzwemmen effect op de hormoonhuishouding, wat ertoe kan leiden dat je minder snel ziek wordt van ziekteverwekkers. Ook bevordert het de bloedsomloop, je slaat helemaal rood aan na het zwemmen." Wim Hof, bekend als The Iceman, claimt ook nog dat ontstekingswaarden verminderen en dat klachten van mensen met aandoeningen als reuma en de ziekte van Crohn afnemen, vervolgt Van Dijk.

PSYCHISCHE SENSATIE

De jonge zwemliefhebber ervaart naast fysieke ook psychische sensaties tijdens de trainingen: ,,Het intense gevoel van het koude water in combinatie met het beheersen van je adem heeft een uitzonderlijk rustgevend effect. Wanneer je het water verlaat, staat je lichaam bovendien voor je gevoel in de fik en vloeit er een stroom van energie door je heen."

In tegenstelling tot Collin, die nog een rookie is in koudetraining, is Björn hier al jaren enthousiast mee bezig: ,,Ik heb aan zwemwedstrijden meegedaan op verschillende plekken, in water met een temperatuur van rond de 5° Celsius, zo ben ik de Maas overgezwommen in februari 2019."
Koudwaterzwemmen wordt populairder merken de twee. ,,Steeds vaker komen we anderen tegen die ook de stap maken naar het koude water, vooral jeugd lijkt er in geïnteresseerd te zijn."



p Liempdenaar Collin van Dijk (links) tijdens zijn nieuwjaarsduik in de Tilburgse surfplas. Naast hem Björn van Eenaeme, een ervaren koudwaterzwemmer. (Foto: eigen collectie).

BOOMPJES VOOR PRIKKIE BESTELLEN

Populieren planten voor behoud aanblik Meierij

Populieren zijn landschapsbepalende bomen in de Meierij. Maar de oppervlakte aan peppelbossen neemt volgens Populierenwerkgroep Het Groene Woud af en ook de typerende wegbermbeplanting verdwijnt steeds meer. Om de aanplant van de klompenmakersbomen te stimuleren, houdt Populierenwerkgroep Het Groene Woud weer haar jaarlijkse plantactie.

In samenwerking met stichting Natuurprojecten Liempde kan de werkgroep ook dit jaar bijna gratis populieren aanbieden. De betrokken gemeenten Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Best en Boxtel ondersteunen de actie.

Tot 15 februari kunnen inwoners uit die gemeenten die op zoek zijn naar populieren, zich melden bij Rien van de Laar, telefoonnummer (0411) 63 13 32 of via e-mailadres rienvdlaar@hotmail.com.

Degenen die een bestelling willen plaatsen, moeten het aantal gewenste bomen aangeven, het adres waar geplant wordt en hun telefoonnummer. Rond 1 maart kunnen de bomen worden opgehaald.

CULTUURHISTORIE

De actie dient om het cultuurhistorische landschap van de Meierij in stand te houden. Rijen populieren die als hoge pluimen aan de einder staan, horen daar onlosmakelijk bij. De werkgroep hoopt dat met name eigenaren van gronden langs lanen en wegen reageren op de aanplantactie. Ze probeert vooral ook aandacht te geven aan oude populierenklonen.

Belangstellenden met een specifieke voorkeur voor een bepaalde kloon, bijvoorbeeld Marilandica of Robusta, kunnen dit aangeven bij hun bestelling. Dan wordt daar als het enigszins kan rekening mee gehouden.

KLOMPEN

Dat juist in deze streek van oudsher veel populieren staan, is niet vreemd. De peppel deed en doet dienst als windbreker voor boerenerven en klompenmakers gebruikten het hout om hun ambachtelijke schoeisel van te maken.

Populierenhout is tamelijk zacht en licht van gewicht. Voor de bouw is het niet geschikt, wel voor het produceren van kratten, kistjes, triplex, papier, lucifers en klompen dus. Liempde was lange tijd een echt klompendorp met tal van ambachtslieden die zich met het populierenhout bezighielden.