Saskia Vermaesen bij de piano die van haar zus was. Het instrument staat nu bij haar in de huiskamer. (Foto: Peter de Koning).
Saskia Vermaesen bij de piano die van haar zus was. Het instrument staat nu bij haar in de huiskamer. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SPEURTOCHT NAAR TOETSINSTRUMENT LOOPT GOED AF

Tranen vloeiden om gevonden piano


Pål Jansen

Het is Saskia Vermaesen-Poirters dan toch gelukt: het terugvinden van de piano van haar overleden zus Susanne. Na een zoektocht van anderhalf jaar, berichten op sociale media, Marktplaats en uiteindelijk door een bericht van Omroep Brabant dook het toetsinstrument op in Sint-Michielsgestel.

,,Het ding is eigenlijk geen vijftig euro waard", gniffelt Saskia. De piano is afgeschaafd met glas en bewerkt met een beitel. Toch kijkt de Boxtelse naar het instrument als was het een Steinway-vleugel. Voor haar heeft het dan ook een hele andere waarde dan voor de gemiddelde musicus.

Het klavier van haar zus bleek in juni 2019 voor een prikkie bij Het Goed te zijn gekocht. ,,75 euro", weet Saskia. Daags voordat haar zus overleed, had ze al haar spullen aan Het Goed gegeven, vertelt Saskia. Overige eigendommen had ze verbrand: haar familie trof een leeg huis aan; geen foto's, geen spullen.

Twee dagen later is Saskia naar het kringloopwarenhuis gegaan en vond ze daar al wat spullen terug. Ook de piano heeft ze op dat moment zien staan. ,,Toen hebben we 'm niet meegenomen omdat er geen ruimte voor was in het huis waar we toen woonden. Daar heb ik echt ontzettende spijt van achteraf gezien. Desnoods hadden we 'm gewoon in de garage bewaard. Een week later is-ie verkocht. Het krukje heb ik toen wel weten te bemachtigen."

Ze vroeg Het Goed naar contactgegevens van de koper, maar die had het kringloopwarenhuis niet. ,,Ik denk dat ik daarna wel 20 tot 25 keer ben binnen gelopen in de hoop de piano weer aan te treffen. Die mensen zullen op een gegeven moment ook gedacht hebben: daar komt ze weer met d'r piano", gniffelt Saskia. ,,Maar degene die het instrument kocht, haalde het zelf op. Als Het Goed de piano zelf had weggebracht, hadden ze wellicht nog adresgegevens, maar dat was niet zo."

VIERDUIZEND

Haar speurtocht voerde onder meer langs Marktplaats. ,,Ik geloof dat ik online wel vierduizend piano's bekeken heb. Ook heb ik berichten via sociale media verspreid. Die werden telkens ontzettend veel gedeeld." Haar pogingen bleven zonder resultaat. ,,Als de kerstboom weg zou gaan, wilde mijn dochter hier een piano hebben staan. Ik zei: nee, alleen als die van Suus er komt."

Het leverde gemopper op in huize Vermaesen-Poirters, maar in een ultieme poging de piano terug te vinden, benaderde Saskia verschillende media. Waaronder Brabants Centrum, maar ook Omroep Brabant. Een lezer uit Sint-Michielsgestel meldde zich. Tranen vloeiden bij Saskia. ,,Het zou ook mijn laatste poging zijn geweest, maar dan had ik er in ieder geval alles aan gedaan om Suus' piano terug te vinden. Zo heb ik ook aan mijn dochters kunnen laten zien: blijf dingen proberen, verlies niet de hoop."

De piano heeft een grote emotionele waarde voor Saskia. Zus Susanne speelde er vroeger dagelijks op, ook met Saskia's kinderen zat ze regelmatig aan het klavier. ,,Het instrument is heel herkenbaar. De energie van Susanne zit erin, niet alleen vanwege haar spel maar ook omdat hij zo bewerkt is."

Ondanks dat het apparaat van buiten misschien niet het beste voorkomen had, bleken de klanken die uit de kast kwamen, nog ontzettend goed. ,,Mijn zus liet 'm ieder jaar ook stemmen. De vorige eigenaar heeft er zelfs twee dure piano's voor weggedaan omdat deze beter klonk." Ze heeft het instrument dan ook voor een andere prijs teruggekocht. ,,Laat ik het zo zeggen: diegene heeft er een mooi exemplaar van terug kunnen kopen."

TYPISCH

Intussen staat de buffetpiano in de woonkamer, waar deze al is ingewijd door de dochter van Saskia die het instrument nog steeds bespeelt. Echter, toen ze de piano verhuisde, ontdekte de Boxtelse al snel iets eigenaardigs. ,,Eén vlak is niet bewerkt, maar nog in de originele kleur gelaten. Bij Susanne stond dat deel tegen de muur, uit het zicht. Zelf ben ik een beetje perfectionistisch en wil het graag afmaken. Maar ik denk nu ook: ach, dat was typisch onze Suus."



q Saskia bij de piano die van haar zus was. Het instrument staat nu in de huiskamer. (Foto: Peter de Koning).

BOXTELSE WIL VOORAL BEWUSTWORDING CREËREN

Nadèche Hanique maakt kans op award

Nadèche Hanique (24) is een van de finalisten in de strijd om de ECIO Frank Award 2020. De prijs is bedoeld voor studenten met een functiebeperking die een goed idee hebben om onderwijs inclusiever te maken. De Boxtelse kampt met het syndroom van Ehlers Danlos en weet hoe het is om met lichamelijke beperkingen een studie te volgen.



JAN HERMENS

Inclusief onderwijs wil zeggen dat iedereen, ongeacht of hij of zij gezond is of een functiebeperking of andere problemen heeft, kan studeren en daarbij de hulp en faciliteiten krijgt die nodig zijn. En daarvoor zijn soms aanpassingen nodig. Nadèche: ,,Ik mag mijn tentamens bijvoorbeeld op een laptop maken omdat schrijven voor mij moeilijk is. Ik krijg ook extra tijd voor zo'n toets en studeer in mijn eigen tempo."

BEWUSTWORDINGSDAG

De Boxtelse maakt aan de Tilburg University, waar ze psychologie studeert, deel uit van een klankbordgroep die zich bezighoudt met inclusief onderwijs voor mensen met een functiebeperking. Daar opperde ze haar idee om een 'bewustwordingsdag' te organiseren. ,,Het is vaak geen onwil van mensen dat zij obstakels die ik tegenkom, niet zienZij weten logischerwijs niet hoe het is om met een of meer beperkingen te leven. Zelf ervaren is volgens mij de beste manier om tot besef te komen."

Medewerkers van de universiteit en andere studenten kunnen tijdens de activiteitendag ontdekken hoe het is om een of meerdere beperkingen te hebben en colleges te volgen. ,,Ik wil deelnemers bijvoorbeeld laten meemaken hoe het is om in een rolstoel over de campus te rijden en naar de colleges te gaan. Ook wil ik hen speciale brillen laten dragen waarmee ze slechtziendheid ervaren. Bovendien zullen mensen verzwaringspakken aantrekken. Hierdoor voel je je vermoeider dan normaal."

Nadèche wil dat de aanwezigen zoveel mogelijk handicaps beleven: ,,Alles draait om bewustwording. Ik wil dat studenten de faciliteiten krijgen die zij nodig hebben ongeacht welke functiebeperkingen zij hebben."

ECIO

Een medewerker van de universiteit zond Nadèches idee in naar het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO), dat de award in het leven heeft geroepen. ,,Er zijn in totaal zes finalisten: drie hbo'ers en drie universiteitsstudenten. Er worden dan ook twee prijzen uitgereikt", licht de Boxtelse toe.

De bekendmaking is op maandag 8 februari. Vanwege de coronamaatregelen presenteren de finalisten hun plannen in een video. Die worden beoordeeld door een jury. Nadèche: ,,De winnaars krijgen een award en duizend euro om het project waar te maken."

Nadeche Hanique uit Boxtel hoort maandag 8 februari of ze de ECIO Frank Award 2020 gewonnen heeft. (Foto: Marcel Raafs).