Afbeelding
Foto: Maarten Melis

KAART PFAS BRENGT MATE VAN VERVUILING GROND IN BEELD


Grondverzet makkelijker door overzicht

Jan Hermens

Op een speciale kaart hebben diverse Brabantse gemeenten, waaronder Boxtel, gebieden in beeld laten brengen met een vergelijkbare mate van bodemvervuiling. Daarop is ook te zien waar zich een ongeveer even hoge concentratie PFAS bevindt. Dit overzicht maakt grondverzet in de regio makkelijker.

Op basis van de kaart kan vrijkomende grond namelijk elders worden hergebruikt zonder dat daarvoor een kostbare partijkeuring moet plaatsvinden. Dit geldt als de grond wordt verplaatst naar een plek met een bodem die ongeveer van dezelfde kwaliteit is. Tevens kan met behulp van de kaart vrijstelling worden verleend van de bodemonderzoeksplicht bij bouwen of transacties.

,,De lokale bodemkwaliteit verslechtert niet bij toepassing van de kaart", verzekert het Boxtelse college van B en W de gemeenteraad in een brief.

PFAS is de verzamelafkorting voor een grote groep chemische stoffen die zeer schadelijk zijn voor het bodem- en watersysteem. Over die bodemvervuiling is vorig jaar veel te doen geweest. Grondverzet was bijna niet meer mogelijk omdat de toegestane PFAS-waarden erg laag waren en dat had directe invloed op de bouw. Sinds 2 juli 2020 ligt er tijdelijke regelgeving waardoor er weer meer grond verplaatst mag worden.

De nota en bodemkwaliteitskaart PFAS vormen een aanvulling op het bodembeleid dat onlangs is geactualiseerd. Zowel de PFAS-stukken als de nota bodembeheer 2019-2024 liggen tot 10 februari ter inzage.


Schone Lucht? Akkoord!

Alle Boxtelaren een welgemeend gezond 2021 gewenst. Natuurlijk qua corona, maar hopelijk ook qua schonere lucht. Want we ademen allen dagelijks fijnstof en andere schadelijke deeltjes in, tegenwoordig zelfs microplastics. Daarom was het goed om te lezen dat ook de gemeente Boxtel het ‘Schone Lucht Akkoord' van de landelijke overheid heeft ondertekend.

Hopelijk merken we dat dit jaar goed. Ik las al over minder gemotoriseerd verkeer, naast auto's vooral ook minder scooters en brommers, die nog op fossiele brandstof rijden. Maar ook de industrie en de agrarische sector worden genoemd. Ik ben zeer benieuwd wat daar in Boxtel aan gedaan wordt.

Heel vreemd is dat in het artikel de verbranding van hout niet wordt genoemd. Want juist de laatste jaren wordt er veel meer hout gestookt, is er landelijk veel debat over en er worden veel klachten ingediend. Op grote schaal wordt hout gestookt in de vorm van pellets, in centrales en kleinere kachels, maar ook in de open haard, houtkachels, vuurkorven en in de barbecue. Omwonenden zitten in de rook, die fijnstof en andere schadelijke stoffen ver verspreidt. Longartsen waarschuwen al jaren.

Ook binnenshuis is hout stoken verre van gezond. Recent onderzoek in Engeland toont aan dat alleen al het openen van het kacheldeurtje direct een gevaarlijke hoeveelheid fijnstof in de kamer brengt. De moderne, zeer efficiënte kachels, verkocht als eco-design, blijken zelfs ultra-fijnstof te verspreiden, dat via je longen in de bloedbaan kan komen.

Mede daarom is het niet verwonderlijk dat diverse gemeenten een stookverbod overwegen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is bezig met een pilotproject op dit gebied. En wellicht delen velen de mening van premier Rutte: ,,De vrijheid van de een kan niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander." Heel actueel in deze coronatijd, maar het is evengoed van toepassing op het stoken van hout. Daarom zou het mooi zijn als de nieuwe gemeenteraad met een motie komt om alle vormen van luchtvervuiling effectief aan te pakken. En dat dan de hele raad zegt: Schone Lucht? Akkoord!

        JAN JUFFERMANS