...JAN SCHÜLLER...  (Foto: Peter de Koning, 2017)
...JAN SCHÜLLER... (Foto: Peter de Koning, 2017) Foto: Peter de Koning

WOONSTICHTING BEZIG MET FLINKE KLUS

Joost moet woningen bouwen en verduurzamen


JAN HERMENS

De bouw van sociale huurwoningen in de gemeente Boxtel kan sneller. Dat stellen woonstichting Joost, de gemeente Boxtel en Huurdersvertegenwoordiging Joost in de nieuwe prestatieafspraken die ze hebben gemaakt. Gemeente en woonstichting willen hun samenwerking verbeteren, waardoor procedures vlotter verlopen.

De prestatieafspraken omvatten vijf thema's: vraaggericht bouwen met oog voor de toekomst, het verbeteren van de duurzaamheid van de woningvoorraad, een betaalbare woning voor ieder huishouden, de huisvesting van bijzondere doelgroepen en Boxtel als aantrekkelijke woongemeente.

Wat vraaggericht bouwen betreft: de behoefte aan sociale huurwoningen is groot, geeft Joost in de overeenkomst aan. ,,Het aantal actief woningzoekenden neemt toe, maar ook verhuren we steeds meer woningen met voorrang, bijvoorbeeld aan mensen die uitstromen uit een zorginstelling. Hierdoor moeten mensen steeds langer wachten op een huurwoning. Er moeten woningen bij om aan de vraag te kunnen voldoen."

In de Woonvisie 2016-2025 staat dat Joost haar woningvoorraad met minimaal 330 woningen uit moet breiden. Die ambitie blijft overeind.

PROJECTEN

Er loopt een aantal projecten in de gemeente Boxtel. Dit jaar bouwt Joost in Heem van Selis 24 appartementen, in een latere fase komen daar nog eens 46 eengezinswoningen bij. ,,Verder verrijzen op het Ronduutje in Boxtel twintig rijwoningen, die zijn ontwikkeld door Janssen de Jong. Joost wordt eigenaar van twaalf van deze huizen. De bouw start dit jaar", aldus een woordvoerder van de woonstichting.

Daarnaast moeten op het terrein van De Kleine Aarde 22 duurzame huurappartementen komen, de verwachting is dat die in 2022 gereed zijn. Joost realiseert in De Kloosterhof in Liempde veertien wooneenheden voor starters en in de Boxtelse Albinonistraat staan 28 appartementen op de planning.

Daarmee staat het aantal nieuwe huurwoningen in ieder geval op 146, als alle projecten volgens plan verlopen. Nog zo'n tweehonderd te gaan voor 2025. Niet voor niets blijft Joost voortdurend op zoek naar bouwlocaties. ,,Het helpt ons als de gemeente eisen stelt aan ontwikkelaars over de minimale hoeveelheid sociale huurwoningen die binnen nieuwe projecten moeten worden gerealiseerd."

VERDUURZAMEN

Niet alleen voldoende bouwen is een uitdaging, ook de bestaande woningen verduurzamen vormt de komende jaren een flinke klus voor de woonstichting. In 2024 stoten de woningen van Joost 20 procent minder CO2 uit dan nu, zo is de bedoeling en in 2050 moet de huizen van de woonstichting CO2-neutraal zijn. Om dit doel te bereiken, richt Joost zich onder andere op het leggen van zonnepanelen en het isoleren van woningen. Verder worden nieuwe en bestaande woningen waar mogelijk aangepast aan het veranderende klimaat.

Om zo'n betaalbare, energiezuinige woning te huren, is geduld nodig. Maar als Joost erin slaagt het in de overeenkomst genoemde streven waar te maken, neemt de wachttijd voor starters sterk af. Doel is om die aan het eind van dit jaar gehalveerd te hebben ten opzichte van 2017. Dat betekent dat de wachttijd op 31 december 2021 voor starters maximaal 31,2 maanden bedraagt (dat is nog altijd dik 2,5 jaar).

Om jongeren meer kans te geven snel een huurwoning te krijgen, houdt Joost een pilot. Die loopt al en duurt tot en met dit jaar. 30 procent van de vrijkomende woningen wordt via loting toegewezen.

De woonstichting huisvest soms mensen met voorrang. Het betreft bijvoorbeeld statushouders of mensen die vanuit instellingen of opvang komen en onderdak nodig hebben. Om hoeveel woningzoekenden het precies gaat hebben gemeente en woonstichting momenteel niet helder in beeld. Ze proberen dit jaar de aantallen in het vizier te krijgen.

Verder zetten Joost, de huurdersvertegenwoordiging en de gemeente in op leefbaarheid. Dat doen ze door een convenant te sluiten met politie en zorgorganisaties over de aanpak van eventuele problemen, door informatie uit te wisselen over sloop, nieuw- en verbouw en door wijkmakelaars in te zetten.



JAN SCHÜLLER (82) OVERLEDEN

'Vat 't een van mèn' klinkt nooit meer zoals voorheen...


HENK VAN WEERT

Met zijn kenmerkende, hese stem zong hij maar wát vaak tijdens Boxtelse carnavalsfeesten het lied 'Vat 't een van mèn'. Uiteraard muzikaal ondersteund door zijn collega-muzikanten van het theaterorkest Uit den vreemde. De optredens van dit creatieve gezelschap waren al jaren verstomd, maar zijn met het heengaan van Jan Schüller nu definitief geëindigd.

Niet alleen in Eendengat was Schüller in voor grappen en grollen. Als lid van het ludieke Hoofdbestuur bijvoorbeeld organiseerde hij mede een feest vanwege de perikelen rond de Zuidelijke Hoofdweg. Halverwege de aanleg van die verbinding in de jaren negentig, werd de bouw ervan stopgezet.

Datzelfde gezelschap manifesteerde zich ook jarenlang op een serieuzere wijze: door de organisatie van een lokale variant op het Nationaal Dictee van de Nederlandse Taal.

BLOEDPROCESSIE

Ook op andere vlakken toonde de Boxtelaar zijn serieuze kanten. Zoals tijdens de Heilig Bloedprocessie. Als hij niet in het buitenland was - Schüller reisde met echtgenote Han graag en veel - duwde hij de handkar met groenten én kinderen tijdens de zogeheten volksbedevaart in de jaarlijkse stoet op de zondag na Pinksteren. Die rol vervulde hij zo'n veertig keer vanaf het moment dat in 1949 de ommegang voor het eerst in een nieuwe vormgeving door de Boxtelse straten trok.

Ruim 25 jaar zette Schüller zich ook met hart en ziel in voor de tekst-tv van Omroep Dommelland. Bovendien speelde hij lange tijd in het veteranenelftal van voetbalclub ODC en haalde hij als fervent bridgespeler vrijwel wekelijkse dankzij puike scores de kolommen van deze krant.

Op Nieuwjaarsdag overleed Jan Schüller in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen. Hij werd 82 jaar.