Pyrotechnicus Maurice Schellekens uit Boxtel wordt regelmatig gevraagd om vuurwerkshows te geven. In 2016 in Deventer bijvoorbeeld. Ook in Boxtel is hij meerdere keren ingeschakeld.
Pyrotechnicus Maurice Schellekens uit Boxtel wordt regelmatig gevraagd om vuurwerkshows te geven. In 2016 in Deventer bijvoorbeeld. Ook in Boxtel is hij meerdere keren ingeschakeld. Foto: Eigen collectie

MAURICE SCHELLEKENS PLEIT VOOR VERANTWOORD AFSTEKEN

Boxtelse vuurwerkexpert hoopt volgend jaar op intrekking verbod


Jan Hermens

Boxtelaar Maurice Schellekens is een vuurwerkliefhebber en -deskundige. Hij is pyrotechnicus en mag professionele vuurwerkshows verzorgen. Hij vertelt over zijn passie, geeft zijn visie op het huidige vuurwerkverbod en de overlast die wordt ervaren...

Schellekens is opgeleid tot pyrotechnicus. ,,Bedrijven kunnen mij inhuren om vuurwerkshows te geven. Ik denk dat er ongeveer 140 mensen in Nederland zijn die dit ook mogen." Hij beoefent zijn passie als freelancer naast zijn baan als procestechnoloog bij Waterschapsbedrijf Limburg. ,,De interesse voor vuurwerk is in mijn jeugd begonnen. Ik heb me er verder in verdiept en ben cursussen gaan volgen."

ZORGVULDIG

Schellekens geniet van mooi siervuurwerk en hoopt daarom dat het huidige incidentele verbod niet verandert in een ban voor onbepaalde tijd. Of de maatregel die bedoeld is om extra druk op de zorg te voorkomen effect heeft, durft hij niet te voorspellen. ,,Er vallen helaas elk jaar gewonden, dat is zo. Veel hangt volgens mij samen met de wijze waarop mensen vuurwerk gebruiken. Een van de eerste grondbeginselen die ik leerde: ga zorgvuldig om met vuurwerk. Je kunt de gevaren zoveel mogelijk beperken, maar vuur beheers je nooit helemaal. Er kunnen dingen misgaan, ook bij professionals. Een vuurpijl horizontaal afschieten, dat is dom en gevaarlijk voor je omgeving. En zelf met explosief materiaal gaan knutselen, is zeer onverstandig", antwoordt hij op een vraag over het recente incident aan de Brederodeweg.

MELDINGEN

In de aanloop naar oudejaarsavond ontvangen gemeente en politie altijd meldingen van vuurwerkoverlast. Schellekens: ,,Ik kan me voorstellen dat mensen het vervelend vinden als er een maand of een jaar in hun wijk geknald wordt. Maar ik vermoed dat de meesten geen moeite hebben met legaal consumentenvuurwerk op oudejaarsavond, vanaf zes uur, zoals het hoort." Overlast is overigens een moeilijk te duiden begrip, vindt Schellekens. Dit heeft met persoonlijke beleving te maken en die is voor iedereen anders. ,,Ik denk dat vooral zwaar illegaal vuurwerk mensen ergert. Als zo'n knaller bij mij in de buurt afgaat, schrik ik daar ook van. Dergelijk materiaal wordt in professionele shows dan ook niet gebruikt."

RESPECTVOL

De expert houdt van een gezellige oudejaarsavond, met pijlen en potten die op een verantwoorde manier worden afgestoken. ,,Consumentenvuurwerk afsteken met oudjaar hoort leuk, of op zijn minst acceptabel te zijn voor iedereen." En dat is geen hogere wiskunde, aldus de pyrotechnicus: ,,Het betekent respectvol omgaan met vuurwerk en met de omgeving. Dus rekening houden met mens en dier, niets vernielen en de rotzooi opruimen."

Vannacht om twaalf uur staat Schellekens buiten. Mét vuurwerk. ,,Uit categorie 1, dat is toegestaan. Ik heb het gekocht voor mijn neefjes en voor mezelf. Gewoon bij de Aldi. Bij dat spul past een gezegde dat mijn oma vaak gebruikte: 'Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd'."


p Pyrotechnicus Maurice Schellekens uit Boxtel wordt regelmatig gevraagd om vuurwerkshows te geven. In 2016 in Deventer bijvoorbeeld. Ook in Boxtel is hij meerdere keren ingeschakeld. (Foto: Eigen collectie).