Namens het Vrouwencontact bood Joke van Bommel gisteren een feestelijke appeltaart aan bij Annie van Abeelen, die honderd kaarsjes mocht uitblazen.
Namens het Vrouwencontact bood Joke van Bommel gisteren een feestelijke appeltaart aan bij Annie van Abeelen, die honderd kaarsjes mocht uitblazen. Foto: Gerard Schalkx

'SPANNENDE' EEUWVIERING VOOR LIEMPDSE JARIGE

Annie blaast 100 kaarsjes uit

PÅL JANSEN

Haar honderdste verjaardag vond gisteren niet plaats in een ideale periode. Toch voelde Annie van Abeelen uit Liempde daags voor de viering al de spanning. De kinderen kwamen langs, burgemeester Ronald van Meygaarden feliciteerde haar, muzikanten traden op en ook fotograaf Gerard Schalkx (onder meer actief voor Brabants Centrum) bedacht een ludieke proficiat.

Hoewel Annie langer in Liempde woont dan de meeste van haar dorpsgenoten, is zij daar niet geboren. Zij groeide op in Sambeek aan de Maas in het oosten van Brabant en werd er geboren als Annie van Rongen. ,,Ik ben in 1945 getrouwd en naar Liempde verhuisd."

Het dorp is haar altijd goed bevallen. ,,Ik woon er graag, de mensen zijn erg meegaand. En Liempde is ontzettend gegroeid! Vroeger was het dorp nog erg klein."

SCHOOLTJE

Met uitzondering van de eerste paar jaren, woonde de eeuweling altijd aan de Pastoor Dobbeleijnstraat. Haar huis kent een bijzondere geschiedenis: dat werd tot 1832 gebruikt als schooltje. ,,Lang geleden heeft hier ook nog de kerk (Sint-Janskapel, afgebroken in 1827 - red.) gestaan", weet Annie.

Haar eigen buurtje blijft voor de jarige een ontzettend mooi stukje van het dorp. Dat voorzieningen niet direct bij haar in de buurt liggen, vindt Annie geen probleem. ,,Ik heb nog steeds een auto; ik ga ermee naar de pedicure en iedere veertien dagen naar de kapper. Mijn rijbewijs haalde ik pas op mijn 56e, maar ik rijd nog steeds graag."

GEMIS

Momenteel wordt er echter weinig rondgereden. Veel winkels en andere zaken zijn gesloten, boodschappen worden - vanwege de drukte in de supermarkt - even voor haar gedaan. En tijdens op haar verjaardag mochten alleen de kinderen langskomen: haar zes klein- en zes achterkleinkinderen konden vanwege de huidige corona-maatregelen niet mee. Dat gemis valt haar zwaar. ,,Wel heb ik een heleboel gebeld met ze en al veel kaarten gekregen!", vertelde ze daags voor haar verjaardag via de telefoon.

Annie werd flink in de bloemen gezet en er klonk feestelijke muziek. Fotograaf Schalkx verraste haar (ook namens blaaskapel Op naor d'Honderd) met een optreden op zijn draaiorgeltje. Bovendien traden ook nog muzikanten van De Kromploegers op, bood het Vrouwencontact appeltaart aan, kwamen buurtgenoten langs en werd er op straat op gebak getrakteerd. En daar bovenop kwamen nog de persoonlijke felicitaties van burgemeester Ronald van Meygaarden..

Of ze nog een tip heeft voor anderen die ook de honderdjarige leeftijd willen bereiken? Jazeker. ,,Ik zeg altijd: je moet gewoon doorgaan met ademhalen", grinnikt de Liempdse.

p Namens het Vrouwencontact bood Joke van Bommel gisteren een feestelijke appeltaart aan bij Annie van Abeelen, die honderd kaarsjes mocht uitblazen. (Foto: Gerard Schalkx).


Politie


Bezorger met haast

Agenten fronsten donderdag hun wenkbrauwen. Een pakketbezorger scheurde op de Esschebaan, een 60-kilometerweg, met 102 kilometer per uur voorbij. Toen de 25-jarige man staande werd gehouden, bleek ook dat de APK van het voertuig was vervallen en de band was beschadigd. Hij kreeg een rijverbod en een boete.

Annie van Abeelen is gisteren honderd jaar geworden. Dat vierde zij op dezelfde dag. Onder meer Thijn Grilis (links) en Frank van Bommel van hofkapel De Kromploegers kwamen haar (muzikaal) feliciteren.
Dick Lange hield een korte toespraak voor Annie van Abeelen. De Liempdse vierde gisteren haar honderdste verjaardag.
Annie van Abeelen is gisteren honderd jaar geworden. Dat vierde zij op dezelfde dag. Onder meer Thijn Grilis (links) en Frank van Bommel van hofkapel De Kromploegers kwamen haar (muzikaal) feliciteren.
Kleinkinderen van de overburen verrasten woensdag hun 'bonus-oma' Annie van Abeelen met tekeningen. Zij vierde gisteren haar honderdste verjaardag.