Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Kerstboom Markt: instabiele pijp


Een paar weken geleden heb ik een stukje ingezonden naar de Vrije Tribune over de geplaatste 'kerstboom' op de Markt; een saaie, sfeerloze stalen pijp met kerstlampjes.

Ik was vrij sceptisch met de opmerking of het nog triester kon en dat is beaamd door de storm Bella. Die heeft er voor gezorgd dat hij omgewaaid is en zondag verwijderd is van zijn standplaats.

Dit had voorkomen kunnen worden gezien de instabiliteit van zo'n stalen pijp in een kunststof bak of zoiets dergelijks. Het is nu een trieste boel, de peperdure aangebrachte verlichting rondom de Markt werkt ook met regelmaat niet, jammer.

Volgend jaar dan maar een stabiele, echte boom, eventueel met stam als ballast (is hij nog herbruikbaar).

Beste mensen, fijne jaarwisseling en zoals gewoonlijk; kijk uit met vuurwerk.


        MARTIN VAN TILLAART


10 'gratis' knippen voor milieustraat?

Bij elk Boxtels huishouden is de knipkaart met tien knippen voor de milieustraat op de mat gevallen. Mooi zal je denken: tien 'gratis' knippen. Als je ze zou moeten kopen zijn ze twintig euro waard.

Helaas, gratis zijn ze niet. Die zogenaamd gratis knippen betaal je met een omweg, via het vaste tarief van de afvalstoffenheffing, of je die knippen nou nodig hebt of niet. Ik gebruik nauwelijks knippen en hou ze al drie jaar op rij over.

Als ik naar de milieustraat ga, scheid ik het afval goed. Er zijn in Boxtel veel meer mensen die weinig afval produceren, goed sorteren en knippen overhouden, zoals het hoort. Deze mensen betalen in feite voor de veelproduceerders of mensen die niet sorteren omdat ze toch knippen hebben.

Bij andere gemeenten niks geen zogenaamd gratis knippen, maar gewoon zelf direct betalen als je bepaalde soorten afval wegbrengt zoals bouwafval of ongescheiden afval. In Meierijstad betaal je zelfs meer naar mate je grotere hoeveelheden dan een halve kuub bouwafval en grof vuil brengt.

In Boxtel zijn deze tarieven veel lager dan de commerciƫle verwerkingstarieven. Ander krom voorbeeld: een huishouden met een 240-litercontainer betaalt minder voor een hoeveelheid restafval dan een huishouden met een 140-litercontainer.

Ik heb hierover al eens ingesproken bij de gemeenteraad om de tariefstelling eens goed onder de loep te nemen, zonder resultaat. Ze zijn niet van deze tijd en leiden onvoldoende tot afvalvermindering, neem de tariefstructuur van Meierijstad als voorbeeld. Men zegt in de raad afvalvermindering heel belangrijk te vinden, maar de tarieven voor afval zijn al jarenlang niet meer dan een hamerstuk.


        JOOST VAN DER PLUIJM