OPBRENGST GAAT NAAR VERENIGINGEN

Esch steunt clubs door oud papier op te halen


RENS VAN DEN ELSEN

Oud papier is geld waard. Geld dat lokale clubs goed kunnen gebruiken, zo dacht de werkgroep verenigingen van Platform Esch' Perspectief (PEP). Daarom ging zij eens inventariseren of er voldoende animo was om een keer per maand papier aan huis op te halen.

De werkgroep wil graag dat Esch leefbaar blijft in de toekomst en het verenigingsleven is daarvoor een belangrijke pijler. Om dat extra te ondersteunen gingen de leden Joris van Os en Paul van den Dungen aan de slag met het vraagstuk of er een soort gezamenlijke inkomstenbron mogelijk zou zijn voor de Essche clubs en dorpsactiviteiten.

In de gemeente Boxtel halen verenigingen altijd het oud papier per eigen toebedeelde wijk op en dat is een aardige inkomstenbron. Er is een minimumprijs per kilo afgesproken, waardoor een vaste opbrengst verzekerd is. De twee Esschenaren zagen dan ook de potentie voor hun plannen.

MAATSCHAPPELIJK

Vanaf 1 januari, als Esch officieel onderdeel is van de gemeente Boxtel, start het ophalen van oud papier voor en door de clubs in het dorp. ,,We willen met de opbrengst bijdragen aan de leefbaarheid in Esch. Niet alleen door daarmee verenigingen te ondersteunen, maar ook door maatschappelijke doelen te sponsoren. Denk daarbij aan de uitbreiding van het aantal AED's of bijvoorbeeld speeltoestellen voor de jeugd. Spontane ideeën zijn altijd welkom", laat het tweetal weten. Wat verenigingen betreft gaat het volgens de organisatie dan wel alleen om openbare clubs, carnavalsgroepen zijn uitgesloten, maar mogen wel vrijwilligers leveren.

In de week voor Kerstmis kregen alle Esschenaren een folder in de brievenbus met de vraag of zij mee wilden helpen bij het ophalen van oud papier. ,,Het maakt daarbij niet uit of ze wel of geen lid zijn van een vereniging. Iedereen vanaf achttien jaar is welkom om mee te helpen en zo een steentje bij te dragen aan de Essche leefbaarheid", aldus Van Os en Van den Dungen.

Het oud papier wordt iedere tweede dinsdag van de maand vanaf zes uur 's avonds opgehaald door een vrachtwagen, daarbij ondersteund door steeds zes vrijwilligers. ,,Zij mogen zelf bepalen naar welke vereniging of doel de opbrengst van die maand gaat." De ophaaldata zijn volgend jaar te vinden in het Esseblad en in de Afvalwijzerapp.

VRIJWILLIGERS

De oproep van de werkgroep om de diensten in te vullen vindt langzaam gehoor. Zo'n zestien aanmeldingen zijn er nu binnen, maar er zijn er nog minstens zoveel nodig. Tevens heeft de organisatie aan alle huishoudens en bedrijven in Esch gevraagd om zoveel mogelijk oud papier te bewaren voor de ophaalrondes, zodat de inkomsten hoger worden. ,,We verwachten dat de opbrengsten over 2021 kunnen oplopen naar ruim vijfduizend euro. Dat is op basis van de vastgestelde garantieprijs van 4,5 cent per kilo en de in het verleden door de gemeente Haaren opgehaalde kilo's, zo'n 11.000. Dat komt neer op zo'n 75 euro per vrijwilliger", hebben de twee uitgerekend.

Aanmelden als vrijwilliger voor het ophalen van oud papier is nog steeds mogelijk. Neem daarvoor contact op met Van Os via e-mailadres joris@aagje.eu of 06-20 54 24 82 of via Van den Dungen: paulvandd@gmail.com of 06-43 20 68 86.

TECHNISCH PROBLEEM

Het overige afval van de Esschenaren wordt vanaf 1 januari opgehaald door de gemeente Boxtel. De Afvalwijzerapp geeft normaal gesproken aan wanneer wat aan straat mag staan. Echter, door technische problemen staan de juiste data nog niet in het digitale overzicht. Plastic, metaal en drankkartons (PMD) worden iedere twee weken op woensdag opgehaald. Voor GFT is dat steeds op donderdag om de veertien dagen. Restafval kan eens per vier weken aan straat. De eerste ophaalronde hiervoor is op donderdag 14 januari.