Een medewerker van de EOD onderzocht maandag in bepantsering het materiaal dat nog in het huis lag. (Foto: Remco Rooijakkers).
Een medewerker van de EOD onderzocht maandag in bepantsering het materiaal dat nog in het huis lag. (Foto: Remco Rooijakkers). Foto: Remco Rooijakkers

EOD LANG MET ONDERZOEK BEZIG DOOR EXPLOSIEF MATERIAAL

Man gewond door knutselvuurwerk

In een woning achter een appartementencomplex aan de Brederodeweg ontplofte maandagochtend vuurwerk. Dat was door de bewoner zelf in elkaar geknutseld, hij liep daarbij ernstig letsel op aan zijn hand. Het was niet duidelijk of er nog explosief materiaal in het pand lag. De politie zette daarom de omgeving af en evacueerde de omwonenden. Zij konden pas 's avonds tegen zeven uur weer terug.

RENS VAN DEN ELSEN

Het incident vond plaats rond tien uur 's ochtends, maar pas tegen elf uur werd er melding gemaakt door de hulpdiensten. Het slachtoffer (40) bereikte op eigen kracht de ambulancepost aan de overkant van de straat, van waaruit hij naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Tegen de middag werden omwonenden in een straal van vijftig meter om de woning gevraagd om hun huizen te verlaten. Zij vonden in de brandweerkazerne, eveneens aan de overkant van de Brederodeweg, en later in het gemeentehuis onderdak. De meesten kozen er echter voor om naar familie of vrienden te gaan.

Buurman Bas de Jong had 's morgens niet door dat er iets aan de hand was en draaide zich nog even lekker om in zijn bed. ,,Ik had wel een doffe klap gehoord, maar het klonk alsof er een zware kast omviel."

De Jong (28) woont in het appartementencomplex Brederode aan de gelijknamige doorgaande weg. Zijn tuintje aan de achterzijde grenst direct aan het (witte) huisje waar de ontploffing plaatsvond. De Boxtelaar lag er dan ook niet ver vandaan, maar hij geeft aan dat het niet om een harde klap ging.

Toen de bel ging dacht hij nog dat er weer een pakketje werd bezorgd en deed hij niet open. Maar het bleek de politie te zijn, die wilde vragen of hij zijn huis uit wilde gaan. Toen hij tegen het middaguur opstond, ging hij nog een boodschap doen bij de Lidl: ,,Toen ik terugkwam was alles met lint afgezet. Een agent vertelde me wat er was voorgevallen en schrok zelf ook een beetje toen ik vertelde dat ik de hele ochtend gewoon thuis was geweest. Ik heb mijn laptop nog gehaald en ben daarna naar een vriend gegaan."

Het was lange tijd onzeker om wat voor vuurwerk het ging en dus werden medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) opgetrommeld om advies te geven. Dat is een standaard procedure bij incidenten waar ontploffingsgevaar mogelijk is, ook bij het vermoeden van zwaar vuurwerk. Het bleek dat er nog meer mogelijk explosief materiaal in de woning aanwezig was, waardoor het onderzoek tot in de vroege avond duurde.

De Jong was blij dat hij 's avonds weer naar huis mocht. De hele dag trilde zijn telefoon: ,,Vrienden vroegen steeds of ik met vuurwerk bezig was geweest. Maar dat doe ik al jaren niet meer." Contact met de buurman die gewond raakte heeft hij eigenlijk nooit.


p Een medewerker van de EOD maakt zich klaar om het huis te onderzoeken. (Foto: Remco Rooijakkers/Persburo Sander van Gils).

Het vuurwerk ontplofte in de witte woning tussen de twe appartementencomplexen aan de Brederodeweg in. (Foto: Rens van den Elsen).
Vuurwerk ontploft in woning Brederodeweg in Boxtel. De bewoner raakte zwaargewond.
De vuurwerkontploffing vond plaats in het pand rechtsachter appartementencomplex Brederode aan de gelijknamige weg. Hier wonen twee Oost-Europeanen.